Problem z RTC DS1307 układów z wykorzystaniem PIC18F452 Hi-Tech C

S

saeed_pk

Guest
Hi all,
Ja próbuje użyć układów RTC DS1307 z PIC18F452 aby Zegar ten zegar ma być aktualizowany przez odbiornik GPS.Jestem usinf PICC18 przez HTSOFT,
proszę powiedzieć, czy ten stosowany SPI RTC lub I ˛ C i jeśli jedno uczynił to z HTSOFT PIC i proszę mi powiedzieć, czy możesz przesłać kod należy zrobić.
Muszę to zrobić na sprzęt MSSP moduł więc proszę mi pomóc!

Poniżej można zobaczyć ciekawy wykres, przedstawiający udział poszczególnych rodzajów aplikacji / materiałów odnośnie ich popularności z całej puli oprogramowania dostępnego na App Store. Na pierwszym oraz drugim miejscu mamy książki (z czego wynika, że ludzie naprawdę czytają książki na ekranach … <a href="http://www.frazpc.pl/aktualnosci/573961,W-App-Store-na-liczniku-stukno-300-000.-300-000-aplikacji-dostpnych-dla-iOS.html">Continue reading <span class="meta-nav">→</span></a>

Read more...

Cytat:

proszę powiedzieć, czy ten stosowany SPI RTC lub I ˛ C

Istnieje kierowcy 1302 w CCS to uczynić oprogramowania I2C lub wykorzystuje MSSP
dzięki

DS1302 w przeciwieństwie do DS1307 nie I2C, to ľwire podobny synchronicznych seryjny.Używa sterownika, myślę.Ale z CCS można usługi I2C z wbudowanymi funkcjami, np.:

Kod:

# define RTC_READ 0xD1

# define RTC_WRITE 0xD0

# define TIME_ADR 0x00

# define DATE_ADR 0x04

# define ALRM1_ADR 0x07

# define ALRM2_ADR 0x0B

# define CONF_ADR 0x0E

# define Stat_ADR 0x0F

# define MASK_HOUR 0x3F

# define MASK_MONTH 0x1Fvoid GetTime (BYTE * bHours, BYTE * bMinutes, BYTE * bSeconds)

(

i2c_start ();

i2c_write (RTC_WRITE); / / Ustaw Napisz RTC w trybie

i2c_write (TIME_ADR); / / Ustaw Adres czytać

i2c_stop ();i2c_start ();

i2c_write (RTC_READ); / / Ustaw RTC w trybie odczytu

* bSeconds = i2c_read (); / / Odczyt drugiej z RTC

* bMinutes = i2c_read (); / / Czytaj: z RTC

* bHours = i2c_read (0); / / Czytaj: z RTC

* bHours & = MASK_HOUR; / / Mask Godzin

i2c_stop ();

)