Problem z nieciągłości w konstrukcji symetryzator przy 45 MHz

K

kocha

Guest
Zrobiłem balun dla antena dipolowa 20-90MHz i mam przerywany w połowie częstotliwości 45MHz, fazy anteny zmienia się w 180 stopni, a następnie skręcić do normy po kilku MHz (10MHz). Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być problem? odniesieniu

potrzeba więcej szczegółów. Jakiego typu balun i anteny?

Anteny dipolowe z reguły nie działają na dwa plus oktaw. Jak duży jest twój dipol?

[Quote = Azulykit] dipol anteny zwykle nie działać przez dwa plus oktaw. Jak duży jest twój dipol? [/Quote] Antena 1,5 m długości. Balun jest zbudowany na płytce drukowanej z dwoma rdzeniem ferrytowym oraz zrównoważony rezystor równolegle do podłączenie anteny, na karmienie balun jest seryjny ferrytu (kulki na ołów) do dopasowania impedancji.

Kilka obserwacji: Przy 20 MHz masz 15 metrów długości fali. Anteny jest 1,5 m długości. Jest to elektrycznie małych. Byłbym skłonny przyjąć parę swoich baluns i połączyć je z powrotem do tyłu aby zobaczyć, co tłumienność (s21) jest dla pary. Co wartość wzmocnienia chcesz? Czego można się spodziewać? Przyjrzyj się uważnie 180 stopni krok fazy. Czy to zamiast być o 360 stopni? Jeśli tak jest to wynik gwałtownego vs fazie zmiany częstotliwości i tylko wynik z analizatora sieci wyświetlania fazie mod 360 stopni. To tylko pomysł.

Azulykit dzięki za pomoc do tej pory:) Przyjrzyj się uważnie 180 stopni krok fazy. Czy to zamiast być o 360 stopni? Jeśli tak jest to wynik gwałtownego vs fazie zmiany częstotliwości i tylko wynik z analizatora sieci wyświetlania fazie mod 360 stopni. To tylko pomysł. [/Quote] Chodzi mi o to, że faza jest zmiana do około 200 stopni powoli, a nie jako mod fazie o 360 stopni co mam dzięki

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back