problem z Electronic matrycy klawiatury przy 8086

V

valter

Guest
Witam, mam problem z eletronic w tej matrycy klawiatury (profesor powiedział mi, że). Pierwszy z 8282 wysłać zero na wszystkich 8 kolejkach i czekać, naciśnięcie klawisza. Przed każdym naciśnięciu przycisku wszystkie linie w porcie i to wszystko 1. Po naciśnięciu klawisza jednej z 13 linii zero i jest NMI przerwania jest tzw. W procedurze NMI skanować matrycy. Problem jest z przełączników. On (profesor) powiedział mi, że waluty nie wpłynie poprawnie i składniki zostaną uszkodzone (waluta będzie płynąć w 8282 i koder) nie jest to właściwy sposób, ponieważ 8282 to port wyjściowy. Dzięki za pomoc [url = http://images.elektroda.net/79_1306160180.png]
79_1306160180_thumb.png
[/url]

Myślę, że profesor jest nie tak! Jest kilka rzeczy zwrócić uwagę, że: 1. Drugie wyjście jest tylko 8282 zakodowane reprezentacji najwyższą. Nie prowadzi żadnej informacji na temat kluczy w ogóle. 2. 13-wejściowe bramki NAND nie istnieją, trzeba by zrobić to z kilku mniejszych - dlaczego nie "ni" po enkodera, gdzie są tylko 4 bity sprawdzić? 3. I nie widzi żadnego celu, w dole 8282. Więcej zwykły sposób podejścia jest to do przyjęcia liczby 4-bitowe z autobusu i dekodowanie go do 1 z 16 do kierowania wiersze i klawiatury do kodowania kolumn z innej 4 bity. Pozostaje ci z 4-bitowe wyjście zapasowe i 4 wejścia bitów zamiennych. Brian.

Dzięki za odpowiedź O pierwszym Uwaga: Ten koder nie może wykonywać zero na wszystkich liniach, które są potrzebne do przechwytywania wciśnięty klawisz. Pierwszy służy do generowania zero na wszystkich liniach (za pierwszym razem), po NMI jest nazywany pierwszym 8282 wysyła 1 na wszystkich liniach z wyjątkiem jednego, że zero jest nieco przesunięte podczas właściwego wiersz jest odkryta, potem się bajt z drugiego i trzeciego 8282 do postaci kodu. Przycisk 8282 jest używany do CTRL, ALT, SHIFT. W związku z każdym naciśnięciu klawisza na klawiaturze będzie ogień NMI przerwania i będę w stanie odczytać klucz lokalizacji i podzespołów elektronicznych przetrwa? :)) Dzięki,

Zrozumiałe. Biorąc pod uwagę, że trzeba dysk 8 rzędów niezależnie, aby je wszystkie do zera, dlaczego nie tylko zwracać uwagę na liczbę piszesz na górę 8282 i przekonwertować go na 4 bity w oprogramowaniu. Wydaje się przesadą użycie dwóch układów scalonych tylko do konwersji liczby zacząć w inny radix. Nie widzę żadnych elektrycznych problem, który mógłby spowodować uszkodzenia. Nie jest jasne, jakie elementy w górnej i prawej stronie matrycy, ale zakładam, że są rezystory pull-up, nie trzeba ich w rzędy, ponieważ top 8282 zawsze prawo im. Byłoby wskazane, aby dodać rezystory (około 100 Ohm) w serii z sygnałami wiersz macierzy tylko w przypadku więcej niż jednego naciśnięcia klawisza jednocześnie, rezystor ograniczy prąd, jakie mogą wynikać między sygnałami wysokie i niskie na wyjściach top 8282. Brian.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back