Problem z CMP12/24 Solar Charger Controller (HELP PLEASE!)

S

Solar88

Guest
Hi. Ktoś powiedział mi parametry mojego panel słoneczny i 12V 44Ah akumulator były zgodne z CMP12/24 ładowarka kontrolera . Params mojego panelu słonecznego: 24V 3.6AI Niedawno kupiłem ten kontroler ładowarki. Więc, związane najpierw akumulator, to panel słoneczny i wreszcie klientów do kontrolera ładowania. To faktycznie pracował dobrze dla około 1 miesiąca. Po tym czasie regulator ładowania poszło nie tak. Mogłem zmierzyć 15,6 V na baterii! Plus, naprawdę nie rozumiem, dlaczego jego produkcja wciąż się zmienia z niskiego poziomu Wysoki poziom :? -? Zgodnie z [/URL] wszystkie 3x3205 N kanału MOSFET wydaje się być dobra. :-( Czy mógłbyś mi pomóc z tym problemem? Cheers, Solar88

Jeśli akumulator jest rozładowany (zbyt duże obciążenie na nim) i chce być ładowane na 10A, sterownik przechodzi w tryb nadprądowe, czyli zmniejszyć napięcie wyjściowe do punktu, gdzie prąd jest 3.6A. Możliwe, że bateria jest po prostu uszkodzony. Więc przede wszystkim, należy odłączyć wszystkie obciążenia z akumulatora, gdy napięcie zaczyna rosnąć, nie zostaną usunięte usterki (zbyt dużo obciążenie). Następnie odłączyć akumulator, czy kontroler napięcia wyjściowego osiągnie 26V lub nie abouts?, Jeśli tak, to akumulator jest uszkodzony. Jeśli oba poprzednie testy zawiodą, można spróbować zresetować napięcia wyjściowego, (jej raczej nie będzie działać!). Na dole z PCB jest trochę niebieski puli wieloobrotowy. To prawie na pewno reguluje napięcie wyjściowe za pomocą "ślimaka" głowę na jej temat. Więc umieścić małe kroplą farby / tuszu / zadrapanie na śruby, dzięki czemu można zidentyfikować jego obecnej pozycji, w stosunku do jego sprawy. Zrób szkic tego, bo być może będziesz musiał wrócić do tej pozycji. Twiddle śrubę i monitorowania regulator napięcia, czy można dostać go z powrotem do 27,6 V, to jest o prawo do baterii kwasowej 24V. Szczery

Dzięki Frank za szybką odpowiedź. No, i przetestowane ponownie kroki i po: 1. Akkumulator miał 12,2 V bez obciążenia na niego 2. Potem mój laptop podłączony do niego i po 4 minutach jego napięcie spadła do 11,8 V 3. Jego wyjście, ale zaczęło się zmieniać pomiędzy Wysoki i Niski poziom 4. Po odłączeniu mojego laptopa z wyjścia regulatora ładowania 5. Mogłem zmierzyć pełne napięcie akumulatora ponownie (12,2 V) Jednak jego podręcznik czyta powinien wyłączyć jego wyjście na 10,8 V zamiast 11,8 V. I twiddled 3 razy w prawo, potem 6 razy w lewo śrubę i monitorować napięcia wyjściowego regulatora ładowania. Zdałem sobie sprawę, nic się nie zmieniło w jego produkcji. Następnie twiddled śrubę do pozycji podstawowej. Co mogłem zrobić źle? Do zobaczenia odpowiedź. Solar88

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back