problem przełączania przekaźnika z at89c52

można powiedzieć, po ile sekund lub minut? nie jestem jasne ze swoim oświadczeniu?

prawie w 1 lub 2 sekundy top najbardziej przekaźnik jest coraz dalej i po kilku sekundach będzie zgaśnie.

ok sprawdzić kod źródłowy, C lub asm [size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 minutach: [/color] [/size] możemy zmienić ten układ

Kod źródłowy jest w C daję wejście z przełącznikiem na porcie 0. Kiedy nie daję 230V i 24V DC dostaw w kontakcie przekaźnika, a następnie obwód działa poprawnie. Ale z obciążeniem w kontakcie przekaźnika, to zachowuje się losowo.

nie kompletna izolacja spowoduje mikro kontrolera powiesić. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 minutach: [/color] [/size] musisz zmienić swój układ, który trzeba zastosować transoptor zamiast tranzystor.

tak możemy zmienić układ, jak mam inny problem dotyczący tego obwodu.

Wynika to z wszystkich pinów dzieje wysoki na czas trwania siły do ​​resetowania okresie, będzie to również zdarzyć z miękkim resecie. To jest bardzo częstym problemem. Istnieje kilka rozwiązań, jedno jest użycie RC opóźnienie na bazę tranzystora kierowcy. Lepszym sposobem jest użycie odwróconej lub aktywny niski logikę, trzeba parę tranzystorów i rezystorów o kilka, można też wykorzystać część sterownika Darlington ULN2003A w następujący sposób. Pin 8 do ziemi Pin 9 do 24V 10K Connect, rezystor z pinem 1 do 5V 10K Connect, rezystor z pinu 16 do 24V Wtyczk 2 do pinu 16 wejście od MCU jest pin 1 wyjście do przekaźnika jest pin 15, po drugiej stronie przekaźnika 24V 0 logika następnie włączyć przekaźnik, logika 1 będzie je wyłączyć. Istnieje wystarczająco dużo kierowców w chip do obsługi kolejne dwa przekaźniki z wykorzystaniem tej metody, lub można użyć ULN2803A jechać 4 etc przekaźnik z 4 wejściami. Nie możesz potrzebować 10k do 5V, chyba że używasz otwarte wyjścia spustowe, prawdopodobnie dobrych praktyk w celu włączenia go jednak. Wszystko robisz z tą metodą jest użycie pierwszej Darlington jako Invertor jechać następnego Darlington. Mam nadzieję, że to pomaga w jakiś sposób.

spróbuj tego obwodu pełną izolację od obciążenia ac

Myślę, EMI (electrmagnetic indukcji) przyczyna przez przekaźnik rozłączy mikrokontroler, użyj aktywny niski jak na schemacie twój problem zostanie zakończony, nie trzeba 24 V przekaźnik w obwodzie, wybór należy do Ciebie frend.

Układ ten jest ok dla AC, ale nie dla DC. Możesz oczywiście użyć Opto ust darlington lepiej) jeżeli tranzystor może mieć prąd przekaźnika, musisz rezystor na wejściu i diody całej cewki. Opto izolowane przekaźnik półprzewodnikowy DC byłoby dobrym rozwiązaniem, ale niewiele droższe. Możesz oczywiście użyć tego w żadnym aktywnym configuation niskim lub wysokim.

Teraz używam PNP zamiast tranzystora NPN, aby mój obwód aktywny niski. Ale to nie jest ROBOCZA. Czy ktoś może mi pomóc w jaki sposób kontrolować przekaźnik 12V przy użyciu aktywnego Zaawansowana konfiguracja?

Użyj 2 tranzystory .. patrz załączony obrazek .. Rgds, IanP: D

Dzięki, już działa. Czy istnieje IC zastąpić te dwa tranzystor?

ULN2003/2803 jak opisany w moim wcześniejszym poście. Lub opto. Lub Opto przekaźnik DC. Wielu wyborów.

Witam wszystkich, teraz spotykam kolejny problem w moim obwodzie. Wymieniłem przekaźnik 24V z 12V. Używam tych przekaźnika dla napięcia do 24V daje siłownika. moc tego napędu jest max 4,6 amp 50W. Jeśli nie podłączyć napęd do przekaźnika to mój obwód pracuje bardzo dobrze. Ale po podłączeniu napędu do mojego obwodu następnie po uprzednim wejściu 2-3 razy obwód przestał działać z nieznanym zachowaniem.

Nie mogę użyć łącznika opto w moim obwodzie. Chcę wiedzieć przyczynę tego zachowania.

Jest to szum elektryczny przełączanie zabierani przez obwód. Najczęstsze przyczyny są biedni układ, mielone pętle itd. Musisz się upewnić, że wszystko, co podstawy są z powrotem do wspólnego punktu, a nie zapętlony. Pasują również do tłumika całej cewek / przekaźników VDRS lub diod etc zrobi. Nie zawsze jest to łatwe zadanie stara się prowadzić dużych obciążeń energii z logiką, powodzenia.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back