poziom pomocy bramy SIM

B

balasub

Guest
Cześć,
Jestem nowym SIM poziomie bramy ..
Mam netlist i po Plik SDF Place & Route ...

Teraz staram się symulować sam przy użyciu tego samego env weryfikacji.użyty do normalnej symulacji RTL.

Używam VCS.

Dostaję niektórzy nie rit na początku mojej symulacji.

Jakie są różne rzeczy i trzeba trzymać rękę na pulsie w tej debugowania.

Proszę mi pomóc!

Dzięki!

Trzeba wejść z dysku prawidłowego czasu.Musisz mieć dokładny zegar czasu wejścia (czasem w RTL wartość całkowita jest używany do symulacji szybciej za pomocą liczby całkowitej).
Będziesz także skompilować z biblioteki sprzedawca.

Jednym z przykładów jest w mojej witrynie (wierzę, że są bardziej) na:

http://bknpk.no-ip.biz/LEON/AHB_APB_leon/AHB_APB_verilog.html

Jedną z rzeczy, które najprawdopodobniej napotkanych w sim bramy terminy synchronizatory nie sprawdza termin, czyli jeśli masz to włączone.Zamiast zmieniać swój bodziec, aby uniknąć tego, co zazwyczaj zrobić to albo wyłączyć kontrolę czasu na te synchronizatory lub h (at) ck sdf i wyzerowany obecnie numery sprawdzić terminy (setup / Hold / etc. Wartości), które w efekcie jak wyłączyć kontrolę czasu na te wystąpienia.Vcs Support wyłączenie kontroli czasu na przykład na podstawie lub w całości.Jeśli masz Verdi, możesz łatwo prześledzić wstecz X i to źródło i znaleźć te synchronizatory lub po prostu zapytać projektantów.

- Hung

Trzeba zadbać o wiele rzeczy w sims bramy biegać.

1.Jeśli używasz tej samej symulacji RTL środowiska weryfikacji dla Sims brama to musisz umieścić pewne opóźnienie w czasie jazdy, jak wejść tutaj konfiguracji i przytrzymaj są w obraz.

2.Masz do zainicjowania wszystkich niezainicjowanej fllops.

3.Wyłączenie kontroli czasu wszystkich plażowe synchronizacji.

4.Przygotowanie całej pamięci i rejestrów DUT tuż przed DUT wydostanie się zresetować.

pintuinvlsi napisał:

Trzeba zadbać o wiele rzeczy w sims bramy biegać.1.
Jeśli używasz tej samej symulacji RTL środowiska weryfikacji dla Sims brama to musisz umieścić pewne opóźnienie w czasie jazdy, jak wejść tutaj konfiguracji i przytrzymaj są w obraz.Dlaczego?
Dokładnie taki sam bodziec powinien działać zarówno w RTL i sim bramy (z lub bez pomiaru czasu).
Jeśli jedziesz na bodziec synchroniczny I / F, nie sposób można naruszyć setup / trzymać razem.
Jeśli jedziesz na bodziec asynchroniczne I / F, a następnie już zająć się tym problemem poprzez wyłączenie kontroli czasu na te synchronizatory (krok 3).2.
Masz do zainicjowania wszystkich niezainicjowanej fllops.Dlaczego?
Zakładając, że wszystkie niezbędne inicjalizacji chip jest wykonane prawidłowo w symulacji RTL, nie powinno się tego robić niczego dla sim bramy.
Kogo to obchodzi, jeśli masz jakieś niezainicjowanej fllops w netlist jeśli nie powodują problemów.3.
Wyłączenie kontroli czasu wszystkich plażowe synchronizacji.Zgodzić się.4.
Przygotowanie całej pamięci i rejestrów DUT tuż przed DUT wydostanie się zresetować.Ten krok nie ma sensu.
Jak można zainicjować pamięci i rejestrów, kiedy chip jest reset?
Za pomocą metody backdoora?
Znowu inicjalizacji rutynowych używany dla RTL powinny działać na karcie SIM bramy.

Tak, po uruchomieniu GLS powinny zawierać kilka elementów: inilize niektórych rejestru inilize pamięć i zamknąć niektóre sprawdzić terminy corss sygnały domeny zegara.

cześć,
Kiedyś początku twierdząc / deasserting reset i uzyskać kilka naruszenia terminów.
Czy uważam, że to w ogóle ważne łamania?

Również po tych wiadomościach, devsel nie zostanie poparte dut.Here interfejs PCI jest stosowana.

I naprawdę nie wiem, jak iść dalej z tym.
Znaczenie, jakie są różne sposoby debugowania problemów w GLS.

Dzięki!

dlaczego Wyłącz kontroli czasu wszystkich plażowe synchronizacji?

asyn?

cześć,
Moje testbench napędza Y sygnał Dut.

Teraz widzę, że w jednym przypadku sygnał Y jest nieco wcześniej niż posedge z CLK więc kiedy oczekujemy tego sygnału do 0 to 1.
Dla mnie to wygląda jak CLK jest opóźniony bardziej, że sygnał Y.

Lub Y ma być opóźnione do przechowywania w synchronizacji z CLK zwłoki.

Jak to może być obsługiwany.? Czy taki problem dość częste w GLS i jak może być stałe?
Dzięki!

cihchenlin napisał:

dlaczego Wyłącz kontroli czasu wszystkich plażowe synchronizacji?asyn?

cześć,
i pomyślnie ukończył jeden GLS.But że była podstawową wygląda po wszystkich debugowania.

Teraz mam jeszcze jeden w rękę.
W tutaj projektowania wykorzystuje IP sprzedawcy też.
Więc netlist ma sprzedawca IP włączony.

Teraz moje pytanie jest następujące:

powiedzieć, czy używamy określa w naszej symulacji (RTL) w jaki sposób będzie się to odzwierciedlenie w netlist (dla Gate Poziom Sim)

Powiedz na przykład musimy określić, aby wybrać tylko 1 z 8 portów dostępnych w naszym RTL SIM, jak będzie to załatwione w netlist?

Szukasz pilnej odpowiedzi proszę ...

Trudno część wszystkich określa stosowane są odpowiednie do IP.

Dzięki!

Verdi może pomóc debug go w 2-10 min
można prześledzić wstecz i można znaleźć źródło błędów / wartość (Xvalue) na określony sygnał

Verdi debugowania narzędzia (Industry standard )......
Możesz uzyskać więcej detalis na ..
www.novas.com

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back