Poziom błędu w AWGN: dlaczego średnia = 0, wariancja = Brak / 2?

M

mazdaspring

Guest
Próbuję zrozumieć, jak zrobić matlab na poziom błędu w AWGN. Jednak nie jestem jasne, na niektóre części poniżej. 1. Dlaczego średnia wynosi 0, a dlaczego wariancji = Brak / 2, gdzie są? jest to teoria, czy co? I muszę dodać szumu do sygnału. Co to jest równanie hałasu w teorii i jak napisać równanie hałasu w matlab. Dziękuję.

AWGN jest dodatek biały szum Gaussa. Jego średnia wynosi zero według rozkładu Gaussa. Brak / 2 szumu nie jestem pewien, o jego sens nr / 2, ale myślę, że moc prawdziwego rozprzestrzenia się sygnał na częstotliwości negatywne i pozytywne. Więc, nr / 2 oznacza dwustronne gęstość mocy widmowej. W Matab, funkcja randn jest używany do generowania rozkład Gaussa wartość losową o zerowej średniej i jednostkowej wariancji

W Matab, funkcja randn jest używany do generowania rozkład Gaussa wartość losową o zerowej średniej i jednostkowej wariancji
Dziękuję bardzo. To dla mnie jasne. Czy możesz mi wytłumaczyć, proszę dalej. co innego między rand i randn? Więc kiedy nie matlab dla AWGN muszę używać randn zamiast rand? Także ... widzę kodu niektórych ludzi .... ich hałas w matlab wynosi 1 / (squareroot2 x [rand (1, N) + j randn (1, N)]), gdzie jest to wzięło? i dlaczego w [] .... prawdziwy rand wartość użytkową i urojonej randn użyć? Dziękuję bardzo z góry.

Funkcja rand jest używany do generowania równomiernie rozłożone losowych wartości natomiast randn funkcji Gaussa dla rozproszonych losowych wartości. Myślę, że ten termin [rand (1, N) + j randn (1, N)]) jest złożone Gaussa wartość losową więc wariancji (może myślisz, że jak mocy) jego jest równa 2 W matlab, można łatwo sprawdzić wariancja zmiennej XX = randn (1, N), wpisując var (X) Jeżeli N jest duże, var (X) jest aprrox. 1, a następnie można dodatkowo sprawdzić var ​​(X + Y) = 2, gdzie X = randn (1, N) i Y = randn (1, N) w celu normalizacji energii [rand (1, N) + j randn (1 , N)]) do 1, po prostu pomnożyć z 1/sqrt (2) Nadzieję, że to pomaga

randn produkuje wszystkie liczby dodatnie. Tak, to nie może być 0 oznacza. , aby dodać AWGN na sygnał, należy użyć AWGN (sygnał SNR), lub dodać: r = a + (ba) .* rand (100,1);

Czy możesz mi wytłumaczyć, proszę dalej. co innego między rand i randn?
Różnica dotyczy rozkłady zmiennych losowych generowanych przez te funkcje. rand () generuje losowe elementy z dystrybucji jednostek, podczas gdy randn () z rozkładu normalnego.

randn produkuje wszystkie liczby dodatnie. Tak, to nie może być 0 oznacza. , aby dodać AWGN na sygnał, należy użyć AWGN (sygnał SNR), lub dodać: r = a + (ba) .* rand (100,1);
Co to jest i b? Przy okazji, dziękuję wam wszystkim. Rozumiem, że teraz o rand, randn

Przepraszam, jest dolną granicą i b stanowi poziom górnej granicy liczby można się spodziewać.

znajomych możesz mi powiedzieć o tym, co jest prawdziwe wartości hałasu rozkład Gaussa?. i jak to może być generowane

Prank Hi Powiedzmy, że chcesz dodać gaussain na następujących 10 bitów modulacji BPSK danych ModulatedData = randint (1,10 [1 0]); I Say EbNo = 4dB to w jaki sposób można obliczona Real i Img części hałas EbNo_lin = 10 ^ (EbNo/10).% Oblicz Linear wartość EbNo No = 1/EbNo_lin;% Oblicz moc szumu Zakładając, Eb = 1 NI = sqrt (nr / 2) * randn (1, długość (ModulatedData)); NQ = sqrt (nr / 2) * randn (1, length (ModulatedData)), N = NI + j * NQ;% generowanie złożonych AWGN

No jest gęstością mocy szumu na BW B, a ponieważ widmo hałasu w + ve-ve częstotliwości i amplitudy jest nr / 2 w widmie dwustronnego. Zero oznacza, wynika z faktu, że wszystkie próbki hałasu są niezależne i całego szumu jest skorelowane, więc szumu nie jest stronniczy ani na + ani - amplitudach.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back