Potrzebuję porady na podczerwień częstotliwości odbiornika!

E

expert

Guest
Używam 38 KHZ odbiornik podczerwieni do odbioru danych od nadajnika! Przypuszczam, że do wygenerowania 38 KHZ częstotliwości do transmisji danych, ale i spotkanie dziwny problem, że jestem w stanie wysyłać dane, nie generując 38 KHZ PWM przez PIC (16F877). Mimo, że dane, które odbiorca otrzymuje nie jest poprawna, ale nadal jeszcze otrzymać! Czy konieczne jest, aby wygenerować 38 KHZ pmw do przesyłania danych? Czy ktoś może dać mi jakieś rady??

Odbiornik posiada filtr dolnoprzepustowy zespół koncentruje się na 38kHz dla imunity hałasu. Nadajnik oszczędza energię przez modulowanie kod ir na 38kHz.

[Quote = ekspertów] Używam 38 KHZ odbiornik podczerwieni do odbioru danych od nadajnika! Przypuszczam, że do wygenerowania 38 KHZ częstotliwości do transmisji danych, ale i spotkanie dziwny problem, że jestem w stanie wysyłać dane, nie generując 38 KHZ PWM przez PIC (16F877). Mimo, że dane, które odbiorca otrzymuje nie jest poprawna, ale nadal jeszcze otrzymać! Czy konieczne jest, aby wygenerować 38 KHZ pmw do przesyłania danych? Czy ktoś może dać mi jakieś rady ???[/cytat] o ile wiem nt dokładnie konieczne .... zasięg ataku 36 ~ 40 kHz jest enuff. ur TSOP jest odbiornik? sprawiają, że częstotliwość dokładnie 38kHz przy timer555; thn sprawdzić ur odbiornika response.U może hv najlepszych respnse. odbiornik nadal udaje się otrzymać może b ze względu na działanie promieni słonecznych. zazwyczaj do prostych emii-odbiornik podczerwieni obwodu trzeba nt hv konkretnych częstotliwości.

tak, mój model odbiornika TSOP 1138 (38 kHz) tak, thxs fot. porady! [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 minutach: [/color] [/size] mój odbiornik podczerwieni może odbierać dane, ale dane są fałszywe. może ktoś mi pomoże!! Wyniki są pokazane na rysunku. przebiegu na wyżej wejściu odbiornika i przebiegu na poniżej nadajnika.

Czy istnieje potrzeba PWM? Tylko i wyłączenie wystarczy myślę Pozdrawiam Nandhu

Witam, masz do wygenerowania określonej częstotliwości do generowania danych do wysłania. W twoim przypadku będzie to 38kHz. Następnie trzeba wprowadzić bandpassfilter po drugiej stronie wykluczyć jak najwięcej niechcianych zakłóceń można. Następnie trzeba wygenerować jakiś błąd żeby upewnić się pojawić odpowiednie dane. Musisz również projekt protokołu, który będzie wystarczająco silne, aby poradzić sobie z sytuacją. W sieci istnieje wiele protokołów IR, po prostu surfować po internecie. W każdym razie, dlaczego nie skorzystać z TSOP1738, które już posiada wszystkie funkcje budowania i wyjście cyfrowe. Prawie nie ma nic robić, aby otrzymać dobre dane na drugiej stronie. Wystarczy popatrzeć na tej stronie: http://jap.hu/electronic/codec.html Pozdrawiam Nic

Myślę, że u SHLD dokonać właściwego obwodu, to w stanie wyczuć napięcie (i donno walkę ur citcuit) tylko wtedy, gdy u chcą. i rozpoczął pracę z tego samego odbiornika raz ... bt faktycznie nie używać atlast.Try innego odbiornika .. jeśli probs u twarz. TSOP otrzymuje błędne dane nt tylko w słońcu faktycznie, bt również w dzień! tak to trudno.

[Quote = ScratchBuild] Witam, Masz do wygenerowania określonej częstotliwości do generowania danych do wysłania. W twoim przypadku będzie to 38kHz. Nic [/quote] Dzisiaj mam wygenerować 38 KHZ przez PIC połączyć wif moich danych do transmisji, to jest w stanie przekazać, ale dane otrzymasz są nieprawidłowe. jest jakiś problem? moje kodowanie jest dołączyć poniżej odnoszą się thxs!

czy jest ktoś jakieś pomysł yi może przesyłać dane przez podczerwień, ale dane w stronie odbiorcy są niepoprawne??

Czy mogę używać UART do wysyłania i odbierania danych za pomocą podczerwieni?

[Quote = ekspertów] Czy mogę używać UART do wysyłania i odbierania danych za pomocą podczerwieni? [/Quote] Tak, można.

Robię Ir nadajnik i odbiornik oboje pracują prawidłowo, ale tylko TSOP nie jest sens śpiewać nadajnik się umieścić kilka proszę mi pomóc !!!!!!!

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back