Potrzebna pomoc: wyświetlacz LED dla V-II

N

nge

Guest
Cześć,

Chciałbym zbudować wyświetlacz LED dla Xilinx Virtex_II.Muszę podłączyć 64 diod LED do 64 bitów UŻYTKOWNIKA I / O.Czy możesz dać mi jakiekolwiek sugestie lub info?Dzięki.

Nge

Nieco więcej szczegółów dotyczących celu wyświetlania zawartości, które chcesz wyświetlać na nim, a może i kilka innych szczegółów z pewnością przyczyni się do rozpoczęcia dyskusji.
Jest tak wiele sposobów, aby przewody ekranu, że omawianie ich wszystkich byłoby po prostu niemożliwe, więc być bardziej szczegółowy opis swojego pomysłu.
Regards, Yego

Dziękujemy za odpowiedź.Chcę tylko zauważyć wyjść z FPGA.Szpilki mają 3.3V.Używam Virtex-II, który 64 Użytkownik I / O i chcę je połączyć do 64 diod LED.Nie jestem pewien, czy będę mógł prowadzić pojazdy diody bezpośrednio z wykorzystaniem FPGA resister-LED combo.Czy muszę korzystać układ LED sterownik?

Jeśli zamierzasz korzystać z diod LED o wysokiej wydajności, możesz prowadzić je ok. 1mA prądu, każdy, więc w tym przypadku można pojechać bezpośrednio z Twojej FPGA szpilki.
Nie zapomnij, aby ograniczyć LED bieżąco z rezystorów serii.Zwróć również uwagę na napięcie potrzebne do prowadzenia różnego rodzaju diody.Niektóre z nich rozpocznie zaledwie 1,5 V, podczas gdy niektórzy potrzebują ponad 4V.
Jeśli potrzebujecie Państwo bardziej szczegółowych wytycznych, nie krępuj się zapytać.
Odnosząc się Yego

Niektóre problemy mogą się pojawić, jeśli przełącznik wszystkie diody (lub przynajmniej wielu z nich) ON lub OFF w tym samym czasie.

Zdasz od państwa, w którym wszystkie IO wysłać nie prąd będzie on rush bieżących (dziesiątki mili-ampery).Problemem nie jest wysoki prąd, ale tempo, w jakim się to zmienić.Może to spowodować wiele złych indukcyjne wpływów (cross-talk w wyniku indukcji) na przemian.Prawdopodobnie nie będzie wiać niczego, ale może się uruchomić FPGA nieprawidłowo.

Ważne: Upewnij się, że używasz powolnym tempem zabił wyjścia (konfigurowalne jako opcji wyjścia).Zresztą, nie trzeba szybkim tempie zabił na LED, ponieważ twoje oczy nie sprawi, że mimo różnicy.

EDN napisał:

Nie jestem pewien, czy będę mógł prowadzić pojazdy diody bezpośrednio z wykorzystaniem FPGA resister-LED combo.
Czy muszę korzystać układ LED sterownik?

W Xilinx istnieją predefiniowanych kodów języka szablonów, które mogą być przydatne

Jeśli masz wiele LED, ze względu na aktualny limit FPGA's, nie łączą ich do tego samego banku - można zobaczyć karty na dalsze informacje.Proponuję używać specjalnych LED IC do projektowania projektu.
Powodzenia!

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back