Porównanie CMOS i BJT

I

isaacnewton

Guest
Witam, wszystkich. Jestem studentem w univerversity. Większość naszych członków grupy robią BJT analogowego projektu IC. Nie wiem dlaczego mój doradca trzyma na BJT. Wygląda na to, BJT tecknolog umrze na zewnątrz. Wyszukiwanie IEEE dokumentów, nie ma papieru, który jest na BJT, większość z nich jest na CMOS. Czy jest ktoś też robi IC projekt na BJT? Czy ktoś wie jakieś firmy nadal używa tecknology BJT? A może ktoś zrobić porównanie na BJT i ​​CMOS? Dziękuję.

Powodem MOS jest tematem badań jest to, że jest nowszy. Bipolar był wcześniej temat badania i wszystkich wyobrażeń o niej przyzwyczaiłem się. Bipolar jest większa w obszarze matrycy i do nich nie stosowanych w kosztach delikatnych wzorów. Jest o wiele lepszy od MOS w wielu parametrów i używane, jeśli są one ważne.

Istnieje wiele tehcnologies obecnie, niektóre z nich są GaAs i MMIC! Powodem CMOS jest nadal valueable ponieważ zdolność mieć mix-mode design! SOC (system on chip) jest także jeden z powodów, za mniejsze i zwarta konstrukcja jest bardzo ważne dziś! BJT również mają swoje zalety, może twoja firma specjalizuje się w projektowaniu BJT ... Można ustawić własną grupę do nawet jakości swojej specjalizacji firmy na CMOS! Myślę, że jest lepiej! : D

Można postawić tam sporo firm prowadzących projekt bipolarnej. Bipolar jest cennym technologii, zwłaszcza w połączeniu z CMOS czyli BiCMOS - możesz mieć najlepsze z obu worlds.CMOS jest powszechnie stosowane, ponieważ układy cyfrowe CMOS są znacznie lepsze niż dwubiegunowej pod względem powierzchni i statycznym pobór mocy. A ponieważ ludzie SoC, to lepiej jeśli analog część odbywa się także w pamięci CMOS. W przeciwnym razie bipolars mają wyższe GM - około 10 razy wyższy niż MOS na sam prąd i zyski również wyższe możliwości poza sceną. Są one szybciej - wyżej Ft. Są one lepiej modelować, a więc bardziej przewidywalne. Na spadku - bipolars zużywają prąd bazowy w porównaniu z brakiem bramy (nie całkiem prawdziwe dla 0.13u i 90nm technologii) aktualnego dla większości. Bipolars również zajmują większy obszar. Bipolarny pnp są nadal dość gorzej w porównaniu do NPN pod względem szybkości. Beta bipolars jest źle przewidział - nie projektować na podstawie tego parametru.

CMOS jest głównym nurtem technologii, ponieważ jest to tańsze i łatwe do zintegrowania części analogowej i cyfrowej części na tej samej matrycy.

Tak. BJT jest supirour w wydajności i jest wykorzystywany w krytycznych projektach i jest używany we wzmacniaczach mikrofalowych, ale "HBT" i BICMOS technologii jest wielki tak u można używać CMOS devies na BJT i ​​jeśli technologia jest SiGe u może mieć tranzystory bipolarne z FT do 100 do 200 GHz więc Geuss dwubiegunowy będzie używany

W niektórych uniwersytetach, jak Berkeley, profesorowie nie dotykaj BJT gdy uczą Analog projektu IC. Czy ktoś mógłby mówić coś o przyszłości CMOS i BJT? Jak technologia CMOS poprawie, technologia BJT będzie wymierać? Z góry dziękuję.

[Quote = isaacnewton] W niektórych uniwersytetach, jak Berkeley, profesorowie nie dotykaj BJT gdy uczą Analog projektu IC. Czy ktoś mógłby mówić coś o przyszłości CMOS i BJT? Jak technologia CMOS poprawie, technologia BJT będzie wymierać? Z góry dziękuję. [/Quote] Używamy wciąż BJT i ​​CMOS razem jak nigdy BiCMOS i BJT umiera w mojej opinii. BJT jest jeszcze lepszy niż CMOS. W najbliższych RFCMOS dekady "może" być equivalent.But nie teraz ..

Dla mnie to brzmi dziwnie, że w Berkeley nie uczą BJT. Po tym wszystkim szary i książka Meyer wyszedł stamtąd i przede wszystkim o analogowym dwubiegunowej do 3. edycji, a nawet także w 4-te.

Ogólnie rzecz biorąc, MOS jest noiser niż BJT, który jest noiser niż JFET.

W mojej pracy tutaj na temat projektowania układów scalonych Analog, mój wykładowca też nie uczyć o BJT ponieważ został concentarting na nauczaniu technologii CMOS. Dlaczego to się stało? Jak dla mnie, jeśli ktoś mnie zapytać zaprojektować układ wykorzystaniem BJT ... Myślę, że zostaną utracone! 8O Moim zdaniem eventhough BJT jest lepszy niż CMOS ... Wiele badań nie robi, aby upewnić się, że technologia CMOS może mieć dobre wyniki jako technologii BJT! : Wink:

po prostu coz badania na uniwersytetach jest przemysł napędzany tak większość uniwersytetów koncentrują się w pamięci CMOS, coz większość firm chce korzystać z tej technologii, coz to jest znacznie tańsze niż BICMOS i technologii GaAs również większość comerical produktów zależy od CMOS, ale jeśli u want bardzo wysoką wydajność, jak w wojsku produktu u nie będą myśleć, jak będzie taniej, ale będzie musiał, bardzo niskie urządzeń hałasu i większym zysku tak u trafi do BICMOS i dwubiegunowe i JFET "GaAs"

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back