porównania: HFSS lub Mikrofalowa CST

C

chandregowda

Guest
cześć,

Jak dokonać porównania między HfSS i Mikrofalowa CST (performance-wise)thanks in advance

Dla małych zmianę structutre jak symulacja temperatury drift, Wolę CST ponad HFSS.

cześć,

Jakie są wyniki w porównaniu do zmierzonej?
(my pracujemy nad RF komponenty i anteny)
i am getting podobnych wyników w HFSS i pomiarów.

których jedna zajmie więcej czasu symulacji?

thanks in advance

I zrobić szerokie porównanie HFSS (MES) i MWS (FDTD).Moje anteny modelu była stosunkowo (elektrycznie) duże.HFSS używany ok..30GB pamięci przy rozwiązywaniu (bezpośredni solver) i MWS używane
ok. 200M komórek (50 godzin od chwili rozwiązania) dla tego samego problemu.

Moje wrażenie, że MWS wymagane do obliczenia mniej czasu, ponieważ dyskretnych częstotliwości sweep w HFSS zajmuje dużo czasu.Które z nich jest szybszy, jest trudne do powiedzenia, masz do rozważenia konwergencji jesteś zadowolony z komputera masz zamiar użyć do 3D solvers, są Państwo zainteresowani szerokopasmowe lub wąskopasmowe itp. Inni użytkownicy mogą dodać trochę więcej .. .

Jeśli potrzebujesz tylko kilka częstotliwość punktu, i masz wystarczająco dużo pamięci RAM, HFSS jest najlepszy.Jest to szybsze i bardziej precyzyjne.MWS inne mogą być przydatne, ale tylko wtedy, gdy używasz FIT i nie tetraedral sieci w domenie częstotliwości.

Kilka lat temu napisałem paskowej wzorzec do porównywania wyników 2.5d oraz 3D narzędzi.Nigdy nie zrobił po zaktualizowaną wersję z CST tak tu jest:

http://www.rfpoweramp.com/papers/stripline_benchmark_2.xls

Jeśli przejść do ostatniej strony w arkuszu kalkulacyjnym można zobaczyć porównanie HFSS i CST (zarówno FD i TD solvers).Błąd na HFSS wygląda dobrze na 100 sekund, jednak jak gęstości oczek (i analiza czasu) wzrost błędu odbiega.Błąd krzywe dla CST solvers są gładkie i monotonicznie maleje.

Jest to tylko jeden rodzaj problemu, więc nie można stwierdzić, jeden jest lepszy od innych.Wolę CST (ostatnio zakupionych go), ponieważ mogę wybrać pomiędzy TD i FD solvers.

Przy ocenie CST na zakup Dałem im łatki anteny projektowania że symulowane w HFSS i mierzone.Wszystkie trzy uzgodniono również, ale CST TD solver był szybszy o mniej pamięci, nie mam konkretnych liczb.

Teraz mam dostęp do obu chcę spróbować log-okresowych dipol tablicy I zaprojektowane w HFSS i mierzone.Ponieważ jest to szerokopasmowe to będzie dobre porównanie FD i TD solvers.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back