Poprawa czułości odbiornika

K

kommanche

Guest
Witam, Do 315 MHz pracy używam CC1100 transceiver. Ten radiotelefon posiada -111 dBm czułość podczas korzystania 1,2 kbaud i 58 kHz filtr odbiorczy. Chcę poprawić czułość odbiornika poprzez umieszczenie zewnętrznego LNA. Do którego poziomu mogę poprawić tę wrażliwość? Przy okazji zamierzam używać SGL0363Z jako zewnętrzny LNA, który ma 20 dB i 1,1 nF. (Jeśli prawdą jest, według moich obliczeń hałasu podłodze jest -125 dBm do 58 kHz rx filtrem) Wielkie dzięki,

Uruchomieniu na wspólny problem teraz-dni. Problem polega na większość z tych nowoczesnych układów komunikacyjnych nie pozwala użytkownikowi na dostęp do częstotliwości IF przed demodulacji. Poprzednie układy użyć soleley cyfrowy filtrowanie IF, lub użyć zeru, jeśli schemat. Więc ... wysyłasz 1.2 kBaud, a powinien mieć co najwyżej 5 kHz, w przypadku filtru pasmowego, ale zmuszeni są do korzystania 58 kHz. Więc co można zrobić? Tak, możesz umieścić LNA przed chipem. Poziom szumu jest -174 dBm / Hz +1.1 dB NF + 10 log 58000 = -125,3 dBm. Więc nie zamierzasz zrobić coś lepszego niż to, a prawdopodobnie nawet nie dostać, że z powodu innych źródeł hałasu w chipie. Ale prawdopodobnie będzie lepszy niż -111 dBm. Chciałbym osobiście zrobić LNA, a następnie filtru pasmowego środku przy 315 MHz pomiędzy wyjściem LNA i układ .... ograniczyć hałas z zespołem powodując kłopoty. Ponadto, możesz mieć problemy jeśli nadajnik jest zbyt blisko, z powodu całej tej zysku systemu. Można zmienić ICS. Melexis ma kilka układów scalonych, które umożliwiają dostęp do częstotliwości IF na 10,7 MHz. Rzuć wąskopasmowego ceramiczną lub kryształu filtr tam i to pomoże dużo (choć trzeba będzie dokładne transmisji i odbioru LO częstotliwości!). Microchip ma reciever takiego również. Ktoś wie o innych "nowoczesnych" układów Reciever, które umożliwiają dostęp do 10,7 MHz IF do filtrowania?

Dzięki, też mam inne pytanie, mam też zamiar użyć RF przełącznik, aby przełączyć połączenie do jednej anteny od nadajnika lub odbiornika. Czy macie jakieś sugestie lub pomysł na temat za pomocą przełącznika przed LNA? Czy jest to praktyczne i czy są lepsze rozwiązania? Cyrkulatory lub Dupleksery są wydają się być niepraktyczne.

Każda zmiana (lub straty) można umieścić w przedniej części LNA (między LNA i antena) przekłada się na współczynnik szumów. Jest wielu producentów przełączników tam. Mechaniczne przekaźniki i przełączniki PIN mają najniższą stratę. Fet przełączniki mają wyższe straty, ale są łatwiejsze w użyciu. Przełączniki PIN mają problemy podczas pracy w MHz. Mechaniczne wyłączniki są powolne. Wybierz swoją truciznę.

Jak to jest generalnie proste do osiągnięcia współczynnik szumów poniżej 5-dB, mam wątpliwości, że zmiany będą obowiązywały dłużej niż o 6-dB poprawy w warunkach użytkowania przewidzianych przez chip projektantów - rzeczywiście, to jest więcej niż prawdopodobne, że wydajność w tych specyficznych warunkach będzie zdegradowany. Niemniej jednak, w zależności od miejsca projektanci chipowe podjęli kompromisów, można zobaczyć poprawę w konkretnych warunkach pracy; to zależy jakie sygnały zakłócające są odbierane w anteny oraz od dostępnego czasu odzyskiwaniu między przekazywanie i odbiór). Komentarz GE o włączeniu straty jest dobrze wykonany - i trzeba będzie przeprojektować uzgodnienia ogłoszeń. W praktyce może należy umieścić filtr dachowych zarówno przed jak i po dodatkowym wzmacniaczem.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back