pomocy w identyfikacji dioda Zenera

S

sergioems

Guest
automatyzacji moja brama zatykać pracy. Usunąłem centralnego zarządu, a po niektórych znalezionych diody zenera spalone. Staram się go zastąpić, ale nie litery na to tylko niebieski nic więcej linii. Czy ktoś wie żaden sposób zidentyfikować tej Zenner? z góry dzięki

Hi! Łatwo jest zrobić, jeśli masz dobre laboratorium. dostaw z regulowanym ograniczeniem prądu! 1) Włączyć zasilanie, ustawić jego kontrola napięcia wyjściowego w połowie drogi - to daje 12-15V z większości jednostek, 2) Włącz kontrola ograniczenia prądu w pełni lewo dać zero lub minimalny prąd o / p, to zwarcie wyjścia z parę croc-clip prowadzi lub test-poganiaczy. Żadna krzywda nie zostanie wykonana, jeżeli dostawa jest ograniczenie poprawnie! 3) POWOLI góry bieżącej kontroli do 5mA jest wyświetlane w bieżącym widoku. 4) Podłączyć przewody od zasilania do urządzenia, które chcesz przetestować, a następnie użyć DVM do pomiaru spadku napięcia w następujący sposób: - a) czytanie 0,25 V lub mniej wskazuje na zwarcie / nieszczelne urządzenia, b) czytania 0,5 do 0,7 V wskazuje przodu - stronniczy zwyczajne lub diody zenera - odwrócić prowadzi z zasilacza - DVM pokaże teraz ok.. napięcie zenera na zenera - jeśli prąd nie płynie spróbuj się napięcie - nadal nie ma prądu oznacza konwencjonalne diody zenera lub wyższych niż dostępne napięcie zasilacza max, c) Brak prądu albo odwrotnie wskazuje, o / c urządzenia! Nadzieję, że to pomaga - wyślę szkic, jeśli jej nie jasne! Chris Williams

Mam ZASILANIE. Ale co to jest DVM? Również i zapomniałem wspomnieć, że na stronie tej złamane diody są inni, równa, ale dobre. Czy mogę korzystać z dobrych do identyfikacji i po zastąpienia uszkodzonego? Pozdrawiam

Bądź ostrożny, gdy zasilanie urządzenia z uszkodzonym diody Zenera. Dawno temu byłem w pracy na układ elektroniczny, problem spowodowany Zenera do nagrywania i zaraz potem cap eksplodować wysłanie ciała cap jak kula jest strzał z pistoletu! Napięcie na pokrywie wzrosła osiągając wartość większą niż limit został oceniony na, ponieważ zenera nie działa już może być niebezpieczne.

[Quote = Chris56000] 2) Obróć kontrola ograniczenia prądu w pełni lewo dać zero lub minimalny prąd o / p, to zwarcie wyjścia z parą croc-clip prowadzi lub test-poganiaczy. Żadna krzywda nie zostanie wykonana, jeżeli dostawa jest ograniczenie poprawnie! [/Quote] Wolałbym po prostu umieścić zenera w serii z rezystorem. f.example 10k. Następnie obecny będzie niski, jeżeli napięcie zenera jest niski, a napięcie zenera jest wysoki, to niewielki wpływ mogą się pojawić wewnątrz zenera ponieważ bieżący będzie mniejszy. Jeśli używasz woltomierz do pomiaru napięcia, czerpie prawie żaden prąd, więc odczyty będą całkiem poprawne.

Hi! Przepraszamy - DVM odnosi się do zwykłego hobby typu multimetr cyfrowy - nie trzeba nic specjalnego! Chris Williams

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back