pomocy dla ogranicznika obrotów motocykl

Y

yougarage

Guest
witam jestem nowy na tym forum i naprawdę podoba! Mam nadzieję, że to jest właściwe miejsce, aby znaleźć odpowiedzi na mój problem ... Robię ogranicznik obrotów na motocyklu. powinien działać w ten sposób: gdy rpm przejść thresold zestaw i, obwód "wyciąć" dostaw pochodzących z silnika i będzie coil.You zapłonu widać układ na rysunku. Część mikrokontroler działa dobrze (używam Arduino Nano), to właściwie uzyskać obr / min i wywołać transoptor, ale czasami silnik nadal działa, także wtedy, gdy obwód jest w "stanie cięcia". Myślałem, że może to być problem mikrokontrolera, więc i związane prosty przełącznik zasilania transoptor po naciśnięciu, ale dzieje się to samo! Zauważyłem również, że jeśli mogę usunąć R14 coninue silnik pracuje bez problemu ... Chciałem tego rodzaju układ, aby mieć własny zasilany normalnie zamknięty design.I chcieli uniknąć transoptor na "ON" przez cały czas pracy silnika. I nie wiem, czy ten projekt układu mogą mieć rację ... myślałem, że może to być problem ze strony obciążenie indukcyjne (cewka zapłonowa) ... [Url = http://images.elektroda.net/93_1302687787.jpg]
93_1302687787_thumb.jpg
[/url]

Gdy pojawia się wysokie napięcie na magneto, niektóre są podawane do bram SCR przez wewnętrzne capaitance, jak diod D14 i 15 niniejszego wysoka impedancja dla nich i SCR spust siebie. Nie jestem pewien, że musisz je jako obecny napięcia na jednej bramki jest rzeczywiście zaciśnięta przez FORWARD DROP V z drugiej strony. Musisz niskiej impedancji źródła, źródła prądu z pojemności przepływów zewnętrznych w stosunku do SCR lub można spróbować włożyć nieco zewnętrznych bram pojemność do ziemi, a nie - to ograniczyć obroty tak :) Frank

dzięki za profesjonalne odpowiedzi! Postaram się w ten sposób i let you know!

Próbowałem kilka eksperymentów, ale nie szczęście z tej konfiguracji ... Potem znalazłem ten przykład w internecie, et voila działa idealnie!
71_1303390248.gif
więc zmieniłem schemat ten sposób
1_1303390660.gif
i to, co muszę. kiedy moc transoptor doprowadziły wyłączenia silników Teraz chciałbym zrozumieć, jak to działa ... setup to jest wspólne, aby skontaktować się bramy SCR razem? Nigdy nie widziałem tego projektu ... może to praca dla 12 V czy powinienem zmienić rezystory? wielkie dzięki!

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back