Pomoc: Symulacja stożkowe Horn anteny HFSS

H

huiyuzz

Guest
Cześć,

Próbowałem zasymulować stożkowej anteny róg przy HFSS.Chcę dowiedzieć się, czy przez wprowadzenie dielektryka na końcu falowodu (stara się wykorzystać go jako ogniskowej obiektywu?), To zmniejszyć szerokość wiązki czy też skupić się w pewnym momencie (np. w optyce).

Jednak z mojej symulacji, I've gotten niepożądane rezultaty, takie jak zmniejszenie zysku, itd. Myślę, że to dlatego, że jestem generować dalekiego pola.

Więc jak mam sprawdzić w niedalekiej odległości, czy energia może faktycznie skupić w pewnym momencie przed dyfrakcji ponownie ..
Ostatnio edytowane przez huiyuzz dniu 20 października 2004 5:25, edited 1 time in całkowita

Ta książka może być przydatna dla symulacji:

Soild dielecrtic anteny róg Salema Etal

Z moich symulacji (faktycznie wykonywany przez MWS, @ 5GHz) wydaje się, że w niektórych hotspot E na koniec przysłony ..Jest to prawidłowe, ponieważ w swoim projekcie?
Did you make specjalnych obliczeń dielektrycznej kuli?
Jestem otwarty na dalszą dyskusję, chodzi

eirp

HI,there's some hotspot E na koniec przysłony

Tak, chcę polu E-skupić się w pewnym momencie po rogu.I chcą wiedzieć, w porównaniu do modelu bez obiektywu, względnie w wielkości jak wiele więcej energii może być skoncentrowany.

Jednak mam kreślone przy E-wartości pól na róg i bez dielektryka.Znalazłem, że choć jest hot spot ouside przysłony, jak okazało się również z "horn_01.gif" eirp dołączony; rzeczywistej objętościowej mocy jest mniejszy w porównaniu do widocznych hot spot, ale cały obszar jest wyższy E-natężenie pola.

Dołączone są moje działki na bliskiej odległości Vs dziedzinie normalizacji.Did you make specjalnych obliczeń dielektrycznej kuli?

W tej chwili mam absolutnego pojęcia, jak kształt dielektrycznej, które powinny działać jak soczewka, daje optymalne rezultaty.

Wszelkie sugestie?

wiwaty
Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back