Pomoc dla porównania dwa wyjścia ADC

L

lloydr1

Guest
Hello All, newbie i mam rozważała, jak wykonać porównanie dwóch napięciowe. Pracuję z 16F676. Projekt jest tracker słonecznych. Mam dwa wyjścia z IR LED i ich mierzyć, ale w ADC. Ma problemu. Utknąłem w jak porównać dwa ... aby można było znaleźć, gdy są one równe. Na równej napięcia mój tracker powinien być skierowany na słońce. Kiedy LED wyjściowa jest wyższa niż w innych chcę podjąć pewne działania. Mam zniszczona mój mózg xor lub patrząc na nich, ale logiczne, że po prostu mówi mi, gdy są one różne i porównawczym nie to samo. Jakieś rady? Z góry dziękuję. Rick (szynka eksperymentator radio) Crescent City, FL

Sposób, że to zrobię to, ponieważ jest to 10 bit ADC. Porównaj 2 msb, jeśli te były równe porównać lsb. Aby porównać przenieść 1 bajt 'W', a następnie do pliku tymczasowego przenieść drugie wartość "W", a następnie odjąć od tego pliku tymczasowego, jeśli wynik jest zero, to są takie same. Można także xor "W" z plikiem wynikiem będzie zero, jeżeli są one takie same. Mam nadzieję, że to ma sens.

Rozumiem, że te dwie wartości ADC reprezentować natężenie światła. Odpowiedź zależy od intensywności, co oznacza odpowiednio ich stosunek do aplikacji. Nie możemy wiedzieć.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back