Pomiar Przekazanie. coef. w FSS pomocą HFSSv.10

I

itzanidis

Guest
Drodzy koledzy, jestem obecnie symulowanie FSS struktury za pomocą Ansoft w hfss v.10. Struktura składa się z dwóch serii pręty dielektryka umieszczone jeden nad drugim oddzielone próżniowych i tworząc rodzaj falowodu równoległego płyty. Używam fali płaskiej podniecić struktury. Punktu wzbudzenia polega na równoległym poziomie iw środku struktury. Chcę zmierzyć współczynnik przenikania (S21), w zależności od kąta padania fali płaskiej, od górnej granicy promieniowania. Kiedy wzbudzenia znajduje się poza strukturą jest to łatwe, ale w moim przypadku, że pomiar wydaje się niemożliwe, ponieważ FSS granica promieniowania świadczone przez HFSSv.10 nie mogą być umieszczone wewnątrz konstrukcji. Wszelkiego rodzaju pomoc będzie na szczęście doceniona.

Oczywiście Promieniowanie nie mogą być umieszczone wewnątrz konstrukcji. Jest to warunek brzegowy. Ekscytujące z fali płaskiej, nie wybrać dowolny punkt wyjścia wzbudzenia, tylko zera fazy. Fali płaskiej jest wszędzie za każdym razem. Czy używasz okresowe warunki brzegowe? W którym kierunku chcesz zmierzyć transmisji?

Drodzy cd79, Dzięki za szybką odpowiedź. Moje doświadczenie jest ograniczona, ponieważ jestem obecnie studiuje na uniwersytecie. Problem wygląda tak: I use master / slave granice stworzyć częstotliwości, ale tylko w jednym kierunku. To znaczy, że okresowość tworzy nieskończoną strukturę prętów o ile ich liczba, ale ich długość nie jest nieskończona. Więc używam master / slave granice w tym kierunku i rad proste. granice w innych kierunkach. Chcę zbadać częstotliwości pasma zabronionego w strukturze w zależności od kąta padania fali płaskiej. Nastąpi to poprzez pomiar transmisji z górnej (lub dolnej) poziom pręty, ale nie mogę znaleźć sposób ustawiania wzbudzenia fali płaskiej jako odniesienie i granicy górnej jak poziom, gdzie chcę, aby obliczyć transmisji. Czy możesz mi pomóc?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back