Pomiar hałasu linii zasilania 110VAC

K

kender

Guest
Koledzy, muszę zmierzyć hałas na wspólnym 110VAC sieci 60Hz. Jestem interected w paśmie 100kHz-1MHz. Zasadniczo, chcę się nauczyć, jak linie energetyczne odebrać stacji AM. Możesz zaproponować sprzęgła obwód lub filtr, który pozwoli mi spojrzeć na te niskim poziomie (w porównaniu do 110V) sygnały? Moją pierwszą myślą było po prostu użyć transformator do obniżenia napięcia, ale to by obniżyć zarówno 110VAC i mój sygnał. Idealnie, chciałbym do obwodu, który usunąć 110VAC, ale zachować hałas o wysokiej częstotliwości. I tylko nie wiem jak zrobić pierwszy etap ... Dzięki, Nick

[Quote = kender] Koledzy, muszę zmierzyć hałas na wspólnym 110VAC sieci 60Hz. Jestem interected w paśmie 100kHz-1MHz. Zasadniczo, chcę się nauczyć, jak linie energetyczne odebrać stacji AM. Możesz zaproponować sprzęgła obwód lub filtr, który pozwoli mi spojrzeć na te niskim poziomie (w porównaniu do 110V) sygnały? Moją pierwszą myślą było po prostu użyć transformator do obniżenia napięcia, ale to by obniżyć zarówno 110VAC i mój sygnał. Idealnie, chciałbym do obwodu, który usunąć 110VAC, ale zachować hałas o wysokiej częstotliwości. I tylko nie wiem jak zrobić pierwszy etap ... Dzięki, Nick [/quote] Użyj toroidalny transformator 100kHz szeregowo z kondensatorem do blokowania 60 Hz AC. Jeśli N1/N2 = 1 nie stracić 100kHz sygnał. Kondensator musi mieć wartość tak, że ma do 60Hz wysokiej impedancji. Na 100kHz ma o niskiej impedancji. Bastos

Nie sądzę, że trzeba transformator jakby sygnały HF są obecne w obu liniach (aktywne i neutralne) transformator rzeczywiście skasować je .. Używając tylko kondensator (filtr górnoprzepustowy), powinny być w stanie podnieść się każdy sygnał HF i odwołać go przed miejscowym ZIEMI .. 15-22nF kondensator będzie reprezentować ≈ 800kΩ impedancję dla 60Hz i tylko ≈ 100 Ohm dla 100kHz .. Pozdrowienia, IanP

[Quote = IanP] Nie sądzę, że trzeba transformator jakby sygnały HF są obecne w obu liniach (aktywne i neutralne) transformator rzeczywiście skasować je .. Używając tylko kondensator (filtr górnoprzepustowy), powinny być w stanie podnieść się każdy sygnał HF i odwołać go przed miejscowym ZIEMI .. 15-22nF kondensator będzie reprezentować ≈ 800kΩ impedancję dla 60Hz i tylko ≈ 100 Ohm do 100kHz. [/Quote] Mam symulowanego układu, które zostały zaproponowane w LTSpice. Cóż, okazuje się, że z 50ohm rezystor szeregowo (impedancja wejściowa wzmacniacza), 60Hz jest tłumiony do 45mVpp i 100kHz jest tłumiony do 0.1mVpp.

[Quote = kender] Czy masz na myśli coś w balun transformatora jak to? [/Quote] Tak, to jest to. W ten sposób można odizolować od zasilania z obwodu bezpieczeństwa. Bastos

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back