Pomiarów LNA używając tylko analizator sieci

C

carbon9

Guest
Witam, mam realizowane LNA pomocą Sirenza w SBB-5089 MMIC na FR4 pokładzie. Mam dostęp do analizatora sieci w laboratorium Uniwersytetu zawierające HP 5071 analizatora sieci. Chcę zmierzyć LNAs współczynnik szumów przy użyciu TYLKO analizatora sieci. Czy to możliwe? Dzięki

Myślę, że nie. VNA jest używany do małych reakcji sygnału obwodów. Używa sweeped sygnału CW i detektory do oceny parametrów S. Współczynnik szumów jest mierzona z dobrą dokładnością do źródła hałasu i Y-factor metody, więc będziesz potrzebował odbiornika (zwykle Analizer widma lub dedykowanego urządzenia) to zrobić. Mam nadzieję, że może pomóc. Mazz

niektórych samochodów dostawczych anrtisu mają measuetns współczynnik szumów, ale jeśli u chcą zmierzyć wykorzystanie NF NF metr Agilent tak ur VNA nie wystarczy khouly

SBB-5089 MMIC wysokie NF, to nie jest dobre dla LNA.Use SPF-5043Z z NF = 0.8dB i freq = 100-4000MHz, in / out 50 ohm dopasowane! Jest 28K $! Czy jest niski koszt NF Meter (o 5K $)?

5 hałasu K metr rysunku i wątpliwości u można wyszukać używane rzeczy, ale nowy, trudno będzie khouly

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Będę teraz szukać tanich metr NF. Dzięki

Jeśli masz dobry analizator widma można "budować" swój zakup licznika NF tylko źródłem hałasu i niskim przedwzmacniacz hałasu. W NF metr używa Y metody czynnikiem, na bazie wysokiej temp / niskie źródła hałasu temp, można ręcznie zmierzyć (lub wdrożenia oprogramowania w Labview, na przykład). Patrz uwagi Agilent wniosku o szczegóły, w razie zainteresowania. Mazz

[Quote = carbon9] Witam, mam realizowane LNA pomocą Sirenza w SBB-5089 MMIC na FR4 pokładzie. Mam dostęp do analizatora sieci w laboratorium Uniwersytetu zawierające HP 5071 analizatora sieci. Chcę zmierzyć LNAs współczynnik szumów przy użyciu TYLKO analizatora sieci. Czy to możliwe? Dzięki [/quote] Odpowiedź brzmi NIE, nie jest możliwe. ale ... jeśli masz dostępny generator szumów, jeśli VNA może być włączany w trybie odbiornika, jeśli LNA ma wystarczająco dużo pieniędzy, aby zamaskować hałas VNA przełączania ręcznego, pomiar hałasu może być tryed, ale jest to spekulacja myślenia. W każdym przypadku, gdy pomiaru NF, przyczyny i źródła niepewności są niemal nieograniczone. Moja sugestia jest, jeśli nie NFA i nie można kupić, najbardziej tańszy sposób jest to pożyczka na okres zamierzasz używać.

Oczywiście u może to zrobić, z najnowszymi wysokiej wydajności Agilent VNA: PNA-X, u może się zakończyć wszystkie pomiary LNA tym NF, IMD, harmoniczne, kompresji wzmocnienia. prosimy sprawdzić www.agilent.com / find / pnax

Analizator widma można zmierzyć współczynnik szumów LNA!

można zmierzyć NF z sieci. 1. połączenia sieci na test S21. 2. podłączyć wyjście LNAs do portu 2. 3. meaure poziom hałasu. 4. podłączyć LNA do DC. 5. zmierzyć wzrost hałasu, to G + NF, wiesz, G, dzięki czemu można wywnioskować, NF. 6. jeśli nie widzisz wzrost hałasu to becuse sieci ma wysoki NF, jeśli tak jest w przypadku podłączenia LNA odniesienia między DUT i portu. należy również zastosować niski RBW. cieszyć się

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back