pomóc!

P

Picstudent

Guest
witaj
Jestem początkujący 8051 do rodziny controllers.Presently Ja dokonuję Projekty na PIC tylko.Chciałbym, aby rozpocząć prace nad moją rodzinę Intel also.I jestem pomylony z wieloma versions.Kindly przewodnik mnie odpowiedni kontroler zacząć.Mi również linki do odpowiednich IDE i programista, aby zacząć.Ja dokonuję rozwoju montaż tylko na teraz.Więc C poziomy nie mogą być wygodne dla mnie.

Salam,

Wiele firmy teraz sfabrykować uC 80C51 oparte na architekturze Intel, Atmel, Dallas ....

Najbardziej znanym jest uC ATMEL AT89CXXXX serii.

Możesz zacząć od AT89S51 (4k flash) lub AT89S52 (8k flash)
Oboje są ISP (w systemie Programble), dzięki czemu można je łatwo programu przy użyciu kabla (DB25) z bufora (EDABoard Szukaj w AT89S Programator ISP)

Na dobre wprowadzenie i wiele zasobów, aby przejść
www.8052.com

Assembler ASEM51, it's good.

Simulator i Debugger Pinnacle52

Poślę Ci linki do wyżej miękkich później.

Inż.Amr Ahmed

startuj z 8051 (80C51), który ma następujące config.
>> 16-bitowy addressbus
>> 8 bitowa magistrala danych
>> 4 porty IO
>> 4K wewnętrznych ROM
>> 128 bajtów pamięci RAM

Patrz: 8051 Micro-Controller przez KENNETH Ayala
INTEL MANUAL & również dostępne na Intel
Strona internetowa

51 cpu się od oryginalnego 31 pierwszych mikrokontrolera.
Istnieje mnóstwo producentów. Ale tylko diffrence jest kwota peryferyjne ..Na przykład niektórzy 2 liczniki inne 3 inne nawet 1.
Niektóre mają jeden UART niektóre nawet 2.Niektórzy mają inne wewnętrzne FLASH musisz dostarczyć go na koszt korzystania I / O pins ..
Niektóre z nich są szybsze niż inne Obecnie niektóre które działają na 100Mhs i RISC CPU ..I wiem nawet jednego producenta w Kanadzie, że jest to wersja z 51 z zmiennoprzecinkowe jednostki !!!!!!!!!
Ten dzień można wykonać własną wersję 51 .. Istnieje mnóstwo wolnego synthesizable rdzenie
Jedną rzeczą, wszystkie one mają wspólne jest instrukcja ustawić adres spacji.Oznacza to, że używają tego samego oprogramowania ..Ja polecam masz Keil jest mniej lub bardziej standardowe de facto z insdustry ..

Witamy w świecie .. 51 (no big deal)

eltonjohn napisał:

51 cpu się od oryginalnego 31 pierwszych mikrokontrolera.

Na moje doświadczenie, można zacząć z 8031, 2051, itd. Są to po prostu więcej.Należy dobry początek z tych chipów.

Niestety ME ...Ale kiedy byłem w firmie Intel w 1988
-1991 użytej do połączenia go mikrokontrolera.Więc prawdopodobnie nazwę trzymać mnie ..Nic więc dziwnego,
I jeszcze te wszystkie stare teraz INTEL fiszkę wszystkie MICRONTROLLER powiedzieć ...Zastanawiam się, jeśli myśli więcej starych 8085
Wszelkie sposoby można nazwać to jak chcesz ze mną jest OK!

jest jedną z tych starych dataheets
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

eltonjohn napisał:

Niestety ME ...
Ale kiedy byłem w firmie Intel w 1988 -1991 użytej do połączenia go mikrokontrolera.
Więc prawdopodobnie nazwę trzymać mnie ..
Nic więc dziwnego,

I jeszcze te wszystkie stare teraz INTEL fiszkę wszystkie MICRONTROLLER powiedzieć ...
Zastanawiam się, jeśli myśli więcej starych 8085

Wszelkie sposoby można nazwać to jak chcesz ze mną jest OK!jest jedną z tych starych dataheets

również to, co chciałem wyjaśnić do początkujących jest to, że procesor 51 jest wciąż ten sam ..i urządzeń peryferyjnych i pamięci są te, które zmieniają się z wersji do wersji procesora Peryferia pamięci = MCU
w przypadku 51 wszystkie wersje mają ten sam procesor!które ewoluowały od oryginalnego 31 mikrokontrolerem pierwszy na świecie!....

eltonjohn napisał:

również to, co chciałem wyjaśnić do początkujących jest to, że procesor 51 jest wciąż ten sam ..
i urządzeń peryferyjnych i pamięci są te, które zmieniają się z wersji do wersji procesora Peryferia pamięci = MCU

w przypadku 51 wszystkie wersje mają ten sam procesor!
które ewoluowały od oryginalnego 31 mikrokontrolerem pierwszy na świecie!
....

Cześć,

Nie chcę, aby po polemikę, ale zgadzam się z eltonjohn.

Na moim etapie szkolenia (~ 20 lat temu .... sig!) W firmie Intel w 8051 rodzina została przedstawiona z nazwą Mikrokontroler.

Różnica była w przeznaczenia obiektu nie w harware konfiguracji.

Mikrokontroler definicji zostało użyte do określenia CPU przeznaczony do zastosowań wbudowanych.

Różnica w konfiguracji sprzętowej wykonał dostępne tecnology w'80.

W 8051 był zamaskowany MCU (produkcja zaprogramowany MCU był bezpośrednio przez INTEL z klientem code).

Jeśli klient produkcji numerycznie niewystarczające dla zamaskowanych produkcji tam dwie możliwości.
Pierwszy był 8031 z zewnętrznym EPROM.
W SECON kosztownej 8751 (wersja okienkowego EPROM), który był protoplasta flash MCU z tych dni (w kodzie rozwój).
Oczywiście było 8751 OTP (jednorazowy programowania) wersja (wewnętrzny EEPROM bez okien),
która jest nadal dostępna już dziś.

Wszystkie rodzaje wewnętrznych MCU kod może być używany z zewnętrznej pamięci EPROM lub kodu lub barana rozszerzeń.

Ach ty zaprowadził mnie pewne wspomnienia ..Jako bardzo młody inżynier. Około 1985 graficzny Minitel terminalu w mojej rodzimej Francji i zdecydowaliśmy się pójść na (8k) zamaskowanych 8031 ..Koszt maskujących opłata była bardzo przystępnych około 10.000
dolarów (dolarów z tych dni).A wraz z tym mamy sortowane 10K sztuk ..Ale ostatnie odkryliśmy kod błędu, mieliśmy pola i pola tych critters i nie używać do nich ..Pamiętam jeden raz wydaliśmy jedno popołudnie ich osadzania w ścianie tylko do dekoracji !!!!!!! jajajaj

Należy również wspomnieć i tych dni did't mają symulatory dziś
Emulatory i były bardzo drogie ..
Później przyszedł przypomnieć INTEL z EPROM, które miały Multipleksery (373)
wbudowanego wewnątrz ..

witaj
Dzięki wszystkim za informacje dyskusji i jestem bardzo zadowolony, że mój post zdarzyć powodować bardzo poważne dyskusje, które prysznic dużo światła do zmieniających się czasów naszych starych, dobrych controller.Atmel jest bardzo tanie i łatwo dostępne w naszym area.So I Jestem planuje rozpocząć w tym controller.I udało się zebrać lub raczej pobrać monterzy i programistów na that.But czy mamy jakieś IDE dla procesorów Atmel jak MPLAB dla Picmicros?
Jeśli chodzi o mikrokontrolery Vs Mikroprocesory dyskusji z newbie punktu widzenia uważam, że 8031 jest bardziej niż mikrokontrolerem procesorem, ponieważ według defenision mamy wszystkie minimalne peryferia, tylko programy memmory jest absent.So urządzenia appraoaches na "kształt" recepty na kontrolera, z dala od procesora.
Dziękujemy za wszystkie informacje.
CU

Uhmmm ..Ponieważ 51 jest taki stary mikrokontrolerem, to jest dobrze utwierdzi architektury. I różnych producentów nie dociskając go jako własnej architektury, nie potrzeba ..Więc nie jest dobrze ustanowioną firm, które obsługują większość z smakach tego chipa ..O ile wiem tylko IDE do 51, że dany producent oferuje jest przez CYGNAL i jeden przez TRISCEND. (Cygnal zmienił nazwy latetly) Powodem jest to, że w 51 smakach pochodzą z tak wielu urządzeń peryferyjnych, które chcą aby ułatwić do programu.Oba chipy mieszczą się w nowej kategorii. Są one uważane CSoC (konfigurowalny system on chip) i nadal są oparte na starych procesorów Intel ..ale ze względu na wiele nowych urządzeń peryferyjnych, wymagają one lepsze IDE.Więc raczej iść do profesjonalnego środowiska programowania, takie jak Keil lub Archemides.Zwykle te przedsiębiorstwa wsparcie większości w wersjach z 51
W Triscend jest prawdopodobnie najbardziej złożonym ze wszystkich 51 pochodnych nawet ma DMA i jest możliwe do zrobienia bankowego do 16Mbytes to zawiera również FPGA!
W cygnal z drugiej strony jest bardziej ukierunkowane na sygnał wymieszać. I jest wyposażony w potężne vey 51 copmpatible RISC core zdolny w niektórych wersjach do 50 ~ 100 mips i just got próbki nowych c8051F320 to w pełni zintegrowany USB! ..ans jest malutki
Lubię dużo programowania zarówno tych chipów ..mały cygnal pozwolić mi rozsądne rozwiązania skomplikowanych wzorów z bardzo niewiele składników.
spojrzeć na te 51 derivated produktów. jakiegoś powodu nie robię 51 z ATMELS!.. a może i nie trzeba!
W każdym przypadku,
to dlaczego 51 architektury, jest tak intensywna, istnieje wiele konkurencji i innowacji.

w cygnal jest teraz silab:
http://www.silabs.com/products/microcontroller/
w triscend jest teraz Xilinx
www.triscend.com

Może być prawo o 8031 tzw MCU ponieważ na chipie peryferyjne, myślę, że mamy wszyscy mają pomysł różnica między MCUs i procesorów.
Na układy peryferyjne mogą być wystarczające do określenia jej jako MCU.
Dzisiaj najczęściej 8-bitowych urządzeń na układy pamięci programu, ale niektóre wciąż używa zewnętrznego lub Flash ROM programu pamięci (MPU).

Renesas (dawniej Hitachi i Mitshubishi) produkuje wiele popularnych 4 -, 8 -, 16 - i 32-bitowa rodzin.Renesas jak czyni mikrokontrolerów i micorprocessors.
Więc nie może być trzy rodzaje
CPU
MPU
MCU

MPU jest wykorzystywany do wbudowanych procesorów CPU podczas gdy są wykorzystywane do komputerów.
Gdy wspomina MPU i MCU w ramach jednego, że połączenie to Mikrokomputerowy.
Renesas: http://www.renesas.com/eng/products/mpumcu/index.htmlhttp://www.mindbranch.com/listing/product/R97-469.html
Cytat:

vs.
W Cahners In-Stat Group uważa, że rozbieżności w wbudowane mikroprocesory leży w obecnej definicji składnika MPU
vs
and in the disappearance of MPUs as cores inside large systems-on-chip that may be proprietary or reported as ASIC or DSP devices.
jeden MCU (ma non-volatile pamięci na chipie)
i zniknięcie MPUs jako rdzenie wewnątrz dużych systemów na chipie, które mogą być zastrzeżone lub zgłoszonych jako ASIC lub DSP urządzeń.
Ten raport przedstawia MPU sprzedawca udziałów w rynku oraz perspektywy dla rynku procesorów i osadzony MPUs za rok kalendarzowy 1999.

eltonjohn napisał:

w triscend jest teraz Xilinx

www.triscend.com

ftopic78452.htmlTa strona ma ebook programowania C dla mikrokontrolera 8051 rodziną.

Proszę rzucić okiem

MOJE ---!!!!!!!!!!Dzięki ME nie wiedzieć o TRISCEND wyjście z Bussiness!że jest to zdanie righ tam ..

Jest smutnym DZIEŃ DLA MNIE.!ponieważ był doradcą, gdy rozpoczął TRISCEND i chciał podnieść $ 9m i dostał $ 20M z PANASONIC inwestycyjnej grupy I did prezentacji, dlaczego ten miły TECHNOLOGIA, i także był jednym z ich pierwszych CUSTUMERS ...TRISCEND nigdy nie wyszedł PUBLICZNEGO ..do czasu chcieli wzrost wartości firmy ..Na świecie było inne miejsce.Xilinx był tylko Taker ponieważ ingineers że zostały poczęte TRISCEND Xilinx uciekinierów ..

Chłopiec ...moje HEALEY is gone now TRISCEND
ten świat rzeczywiście do bani!Proszę nie beleave że istnieje odzysku w
USA ..It's just Bull ..!

eltonjohn napisał:

TRISCEND nigdy nie wyszedł PUBLICZNEGO ..
do czasu chcieli wzrost wartości firmy ..
Na świecie było inne miejsce.
Xilinx był tylko Taker ponieważ ingineers że zostały poczęte TRISCEND Xilinx uciekinierów.

ME napisał:

Jeśli są Państwo zainteresowani CSoC należy sprawdzić Cypress, mają one kilka bardzo interesujących SoC z 8051 rdzenia.

Cypress je: Programowalny System-on-Chip (PSoC), który jest znakiem towarowym.

Obie CSoC i są PSoc System-on-Chip, tylko z różnymi nazwami.

Cypress również kilka własnych Development Tools dla tych chipów.

The Cypress PSoC's areavailable USB pełni zintegrowany i są dobre dla mieszanym sygnału projektowania jak Silicon Laboratories (Cygnal).

www.cypress.com.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back