Pomóż mi z prostą symulację (problemy z opóźnieniem)

T

takman

Guest
Mam jednego przełącznika i jednej led.When i daje '1 'do przełącznika i chcesz włączyć doprowadziły ... Ale kiedy i zamknąć wyłącznik chcę doprowadziły do ​​zamknięcia po 8 sekund. Zrobiłem czas opóźnienia z JK flip-flop''mod 8''ale nie wiem jak ... Pomóż mi .. (To tylko symulacja na electr.workbench-nie prawdziwe obwodu).

Drogi przyjacielu To zależy od częstotliwości taktowania układu. Na przykład, jeśli częstotliwość zegara jest 1Hz (T (zegar) = 1 s), można użyć tego układu:
81_1198198266.gif
[/img] [ img] http://images.elektroda.net/32_1198198311.gif [/img] W których częstotliwość fali C do jednej ósmej częstotliwości zegara = (1 / 8) Hz (T (C) = 8sec) Pozdrawiam : D

dzięki saeidj i wiesz, że ... ale nie wiem, jak go zatrzymać, kiedy i wyłącz po 8 sekund?

OK, Nazwijmy przełącznika sygnału D Na mój pomysł, musimy zbocze narastające wywołane Flipflop z zaprogramowanymi niski, dane wysoki, a wejście zegarowe związane z D, to wyjście Flipflop (E sygnału) byłby niski unntil przełącznik ustawiony jest wysoki, to wtedy go wysoki i utrzyma się na wysokim ... Rozważmy rysunek saeidj jest; zegar Flipflop = CLK i E i (nie D) i (nie C) jako zegar działa po zmianie wywołane E jest ustawiona, ale nie unntil D idzie niska (przełącznik jest zwolniony) - to freezez się (wygasa), gdy C pojawia się sygnał po 8 sek. (C jest ustawiona niska) LED sygnału = D OR (E i (nie C)) Będzie to świeci się, gdy przełącznik jest wysoka lub (po włączeniu została ustalona, ​​ale przed wydaniem spowodowało licznik wygasła) Pozdrawiam

dlaczego nie używać prostych jednostek timedelay powiedzieć obwodów lrc

vandelay dzięki, ale może u pokazują, że do mnie ..... bo nie mogę zrozumieć, bardzo dobry angielski ..... jeśli u może wysłać mi obwodzie .... dzięki tak.

OK. Wejście zegara wchodzi do mojego schematu, counter_clk dyski sygnału zegarowego obwodu saeidj, a C łączy się z C w obwodzie saeidj jest. Moje ustawienia Flipflop jest surowy bit, prawdopodobnie można zrobić lepiej, ale to już trochę czasu od kiedy już do czynienia z tych rzeczy ... Chodzi o to, że E powinny pozostać niskie unntil przełącznik jest ustawiony, i powinien pozostać wysoki, nawet gdy przełącznik idzie niska ... Symulację i sprawdzić, czy konieczne jest wprowadzenie zmian do jego pracy. Skup się na sygnał E jak opisałem. Jeśli to działa na 1. spróbować, nagroda mnie +1 pomóc: wink:

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back