Pomóż mi rozwiązać kilka równań różniczkowych

C

comnint

Guest
proszę mi pomóc w rozwiązaniu tego równania równanie różniczkowe jest załączyć plik [/img]

Próbowałem jak mogę wciąż dont no jak może być rozwiązany??

Mnie też. Na początku myślałem, że jest to tylko zwykłe równanie różnica, jak: y '= y + x, ale to naprawdę duży problem, gdy y' jest w mianowniku tak 1 / y '= 1 / y + 1 / x to równanie różnica nie ma postaci, jak każdy, że nauczyłem się wcześniej. Może to tylko dlatego, że nie wiem, jak korzystać z sub-zmiennej. Myślę jednak, że istnieje kilka równań różn o korzeń, który nie może być wyrażona przez normalne funkcje, które znamy. Czy ktoś tutaj wie, jak okazać się źródłem tego równania różnica nie może być wyrażona przez normalnych funkcji takich jak sin, cos, wykładniczy, polynomical ,...?

Jestem również bardzo zainteresowany rozwiązaniem tego differntial równania. Próbowałem też wystarczająco ciężko, ale bez powodzenia. Wydaje się, że nieliniowe differntial eq. -Nand_gates

Ja proponuję spróbować transformaty Fouriera. Może to pomaga na trudności 1 / y '.

Skąd masz ten eq różnicy. które mogą również pomóc go rozwiązać!

Równanie różniczkowe, którego rozwiązanie satifies istnieniu i jednoznaczności może być rozwiązany za pomocą Lie-algebry. Problem jest więc znalezienie odpowiedniego nieskończenie transformacji, które mogą być dopuszczone przez równanie się. Więcej informacji w klasycznej książce "Symetrie i równania różniczkowe" GWBluman, S. Kumei, Springer-Verlag 1989. Potężny pakiet Mathematica opracowany przez Gerd Baumann jest dostępnej w swojej książce "Analiza symetrii równania różniczkowego z Mathematica".

zawsze możesz spróbować przekształcić równania różniczkowe, wygrać Fouriera lub Laplace'a, dość zawsze jest najlepszym sposobem

Proszę napisać następujące w arkusz papieru dla lepszego zrozumienia wyrażeń dy / dx = (x * y) / (x + y) y '= dy / dx tak, (x * y') + (y * y " ) = (x * y) y + (x * y ') + (y * y) = y + (x * y) d (xy) / dx + 0,5 d (r ^ 2) / dx = y ( 1 + x) i / yd (xy) + [(0,5 / r) d (r ^ 2)] = (1 + x) dx Nie wiem, co zrobić po tym, być może ten może być znacznie odniesieniu do wykorzystywania drdolittle: )

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back