Pomóż mi debug kodu auto tune pid

L

lats

Guest
Witam wszystkich, jestem nowy na PID temperatury. Studiowałem wiele linków i mam podstawy, ale link na tym forum były osoby wyjaśnił pid bardzo podstawowe. łącze jest http://www.edaboard.com/ftopic254719.html Simple PID PID = GainP * rzeczywisty błąd + Gaini * SUMA (wcześniejsze błędy) + GainD * (rzeczywista błąd - ostatni błąd) error = sp (temperatury) - PV (wartość procesu) float pid (sp float, float pv) = {err_old błądzić, mylić = SP - PV / / uwaga P_err = err; I_err + = err_old; D_err = err - err_old; powrót 0,1 * + 0,3 * P_err I_err + 0,02 * D_err;} teraz tu ma zestaw wartości "0,1, 0,3, 0,02 "jako stałe. to robi wydaje się być kod auto tune. jakie zmiany mam zrobić i jak.

Chciałbym zobaczyć dobrze uformowane odpowiedź na to pytanie, ponieważ im również zainteresowani. Auto-Tune środków. stałe wzmocnienie w pid algorytmu zmienia się w czasie przepływu pracy urządzenia ... Zmieniono opiera? ? ? w dniu ... czasu i błędów, bo tease 2 parametry są powodem ur przy użyciu algorytmu. parametrów tease są zmiany w sposób jakość regulacji procesu poprawia. W jaki sposób? jeśli masz stabilne i wzór jak proces, to możesz zrobić prosty sposób (lepszy wynik ...) jeśli nie to będzie długie i skomplikowane zadania.

Polecam zmodyfikować formułę PID bit:. PID = * GainP (rzeczywisty błąd + SUM (poprzednie błędy) / Ti + (rzeczywisty błąd - ostatniego błędu) / td gdzie Ti - czas zdwojenia, Td - pochodna czasu W tym przypadku wszystkie warunki będą znormalizowane proces regulacji PID jest skomplikowana procedura opiera się na kontroli zachowania obiektu krótkie wyjaśnienie PID params wpływ na zachowanie PID można znaleźć w tym dokumencie:.. http://termexlab.ru/upload/filearchive/363_M03 % 20manual.pdf . Patrz rozdział "Parametry PID".

To zależy od Ciebie, gusta różnią. Możesz użyć współczynnika Kd zamiast Td w przypadku, gdy Kp = 1/Td, ale TD sensie fizycznym, jako stałą czasową etapie różnicy w PID. Napisałem, że mnożenie warunków integralną & diff przez wzmocnienie proporcjonalne sprawia PID bardziej wydajny i łatwiejszy tuned.

To zależy od Ciebie, gusta są różne. Możesz użyć współczynnika Kd zamiast.
nie mam na myśli zmiany w Kd czynnikiem. Jeśli Td ma sensie fizycznym stałą czasową, trzeba poprawić różnicy termin
Code:
 (rzeczywisty błąd - ostatni błąd) * Td / T
Ts kontrolerów odstępie czasu czasu. Innymi słowy, zmniejszenie Td zmniejsza stałą czasową "D" zysku, przy jednoczesnym ograniczeniu wzrostu Ti "I" zysk. Skontaktuj się z konkretnym kodem PID lub podręcznika.

Och, przepraszam, masz rację, na pewno! Byłem bardzo zaniedbanie. Niż.

kto próbował kiedyś GA do tuningu pid parametry?

Są lepsze algorytmy sterowania mechanizm strojenia niż PID. Chciałbym spojrzeć na programowanie estymatora. PID jest dobre tanie kontrolera, ale jeśli nie w pełni zrozumieć system nie jest najlepszy do wykorzystania. I zbudował system sprzężenia zwrotnego w pełnym stanie jakiś czas temu i to działało znacznie lepiej niż PID. Również można spojrzeć na niektóre z prac Kalmans na ten temat. Czy modelowanie systemu najpierw tylko "ponad-engineering 'it?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back