Pojedyncze I / O dla LCD 16x2

G

garg29

Guest
Witam przyjaciół,
ja jestem w obliczu problem ....... mam do interfejsu 16x2 LCD z mikrokontrolera ale jest problem Mam tylko jedno I / O w lewo, pozostałe są bieng wykorzystywane do innych celów (co nie mogę zmienić) może ktoś proszę kierować mi jak można sobie radzić w tej sytuacji?

Dzięki

Pozdrawiam,
Garg

Wykorzystaj to jako wyjście do E (włącz) wejście LCD.Drutu R / W linii niskiego (nie czyta z LCD).

Następna część jest trudno: musisz znaleźć cztery linie do wykorzystania jako dane - ponowne wykorzystanie niektórych wejść lub wyjść kilka multipleksów.

W przeciwnym razie, istnieje kilka rozwiązań korzystać z dwóch linii do sterowania LCD - próby poszukiwania LCD dwa IO

Dzięki za odpowiedzi znajomymi.
Czy istnieje szansa na sukces, jeśli mogę użyć niewielkie mikrokontrolera na wyświetlaczu LCD i koniec kontaktu z głównym mikrokontrolerem poprzez "1-Wire komunikat"?

zakresie,
Garg

Najbardziej oczywiste rozwiązanie, nie wymagające specjalnego protokołu, będzie UART, najprawdopodobniej oprogramowania TXD UART w przyjmującym processory.Alternatywnie, można użyć coś podobnego do Maxim-Dallas 1-Wire protokołu (w tym ewentualnie emulacji oryginalnego protokołu).Jest to możliwe np. z małą PIC.

Dzięki FVM partii.Myślę, że muszę iść do "Maxim-Dallas 1-Wire Protocol" coz ja nawet nie mam wolny pin TXD UART coz system komunikuje się z komputerem poprzez RS232.
Mam nadzieję na sukces.

Dzięki,

Pozdrawiam,
Garg

Można użyć rejestru Shift i podłączyć z innej logiki bramy dyskretne.że można wysłana 8 bitów danych i innych danych dla R / W i inne rzeczy niezbędne do LCD.Można użyć układu scalonego jak seryjny 74164 lub inne parllel konwerter z wyjściem umożliwić must.You potrzeby obwodu dodatków, które będą liczenia liczby bitów na wyjściu PIN.Po osiągnięciu jak 11 bitów lub 10.Gdy masz wymaganego bitów, które będą wykorzystywane przez LCD wtedy wyjście, a następnie wszystkie linie będzie przejść do LCD i można go używać it.Your ostatnio nieco umożliwi produkcję wszystkich LCD i tam będzie zobaczyć, jak równolegle data.Repeat tego cyklu i to bardzo dobrze współpracuje z LCD nie ma wątpliwości.

Cześć

Patrzy na EDN stronie z ostatniego miesiąca na odcinku ide projektu nie było wniosku o sposobach korzystania z jednego dysku do IO wyświetlacz LCD z mikrokontroler wszystkie choć sprzęt jest nieco compliceted można to zrobić

Wszystkiego najlepszego

Bobi

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back