podstawowe pytania

X

X4ROY

Guest
1. kiedy oświadczam pin portu jako portu wejściowego powiedzieć nazwę rb0 następnie w moim kodu i napisać coś takiego: jeśli port wejściowy jest wysoki (nazwę rb0 jest wysoka) zestaw RB1 tak wysokie inny zestaw RB2 jako wysoki. elektrycznie co napięcia należy złożyć wniosek do nazwę rb0 aby to wysokiej używam fotka 16f877a co jest elektryczny sens wysoki .... powiedzieć, że jest jakieś 5 V to jeśli mogę podłączyć jeden terminal mojej eliminator baterii (+ ve jeden) do portu nazwę rb0 będzie odczuwać wysoki lub shud i również podłączyć (-VE z separatora do GND)?? 2. Używam hitech c kompilator może u proszę mi powiedzieć składnię odnosi się do konkretnego bitu portu ... jedna książka powiedział PORTbits.RB0 = 1 ustawi RB1 jako wysoki, ale kompilator pokazuje niezdefiniowany błąd symbol za to tylko plik nagłówkowy mam włączone jest htc.hi próbował P16F877A.h mówi, że nie istnieje

Odpowiedź Q1: trzeba dać napięcia elektrycznego wynosi Vcc mikrokontrolera (np. 3.3V, 5V). Jeśli dajesz Napięcie zewnętrznie (czyli z innego zasilacza) to musisz podłączyć GND w przeciwnym razie nie potrzebuje GND. Odpowiedź Q2: Nie używam hitech kompilator języka C, więc nie mogę odpowiedzieć na to jedno.

Witam w hitech C można bezpośrednio zająć się port jako nazwę rb0, RB1 tak dalej, jeśli w tym rzeczywiście jest zdefiniowana w pliku nagłówkowym. książka, w której widać tak też można się zdarzyć podczas tworzenia własnego pliku nagłówkowego z tych typów adresowania i obejmują takie same w kodzie. Najlepszą drogą do zrozumienia jest to, że sprawdza include plik, który pochodzi z kompilatora, a znajdziesz sposób, jak nazwali wszystkie hardwares odniesieniu ml

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back