Podejście do czasu Pieczętowanie przypadku danych?

B

blapcb

Guest
Jestem budowy rejestrator danych, który musi przechowywać różne imprezy wraz z pieczęcią czasu.Jednym sposobem jest faktycznie korzysta 5 bajtów, aby zapisać w DDMMYYHHMM timestamp format, ale oczywiście, że jest rozrzutny.Myślę, że potrącenie może być używany, ale nie jestem całkiem pewien, jak to zrobić.

Moje źródła czasu albo być chip DS1307 lub wewnętrznie przechowywane oparty na 32KHz oglądać kryształ na mikro.

Co to jest prawidłowe i pamięci oszczędności podejścia do wdrażania takiego czasu stemplując?

Dzięki

Hope you
don't mind pociągnięcie mnie post na górę - Myślę, że jego interesujący pytania i odpowiedzi mógłbym użyć w moim Kod dobrze.

Binarny timestamping jest popularny,
należy użyć zestawu datę i liczyć, że z offsetem.

Hai blueroomelectronics

Gdzie mogę znaleźć więcej informacji na temat binarnych timestamping

MicroCon

Dallas Semiconductor używa 4-bajtowych wersja w niektórych RTCC ICs i iButtons.

Musisz dowiedzieć się, ile masz pamięci,
ile pamięci jest wymagane do zalogowania rzeczywistych danych, jak często będą występować, gdy wielu zdarzeń może pojawić się w obrębie tej samej rezolucji okres czasu i jeśli trzeba dyskryminować między nimi do obliczyć kwotę lewo do faktycznego timestamping.

Jeśli tylko czasu na minutę, a następnie trzy bajty będą przechowywane przez 31 lat unikalnych czasu - tak na przykład od północy 1 stycznia 2009 do gdzieś w roku 2040
(60min * 24hr * 365 dni * 31) <(2 ^ 24),
jeśli pamięć jest w istocie to jest możliwe do przechowywania 3 lub 4 bajtowe kapitan czasu,
a następnie kompensować aktualizacje,
a następnie dodaje resynch czasu (zazwyczaj z danych null), aby zrównoważyć mniejsze od ponad kroczący w nieprawidłowy terytorium.Można to zrobić w jednym lub dwóch bajtów dla ponad 99% z czasu, gdy przechowywanie jest zaimplementowany jako okólnik kolejce lub stos, chociaż nie masz dostępu do nich wyłącznie w sposób sekwencyjny.

Na przykład, jeśli tylko oczekują lub dwa wydarzenia dziennie losowo rozdzielone można użyć dwóch minut byte offset, jeśli oczekują 100 zdarzeń w czasie krótszym niż dwie godziny można użyć 1 bajt minuty wyrównania.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back