Początkujący w języku mikrokontrolera oraz asembly.

S

suri_sony2002

Guest
Witam, chciałem dowiedzieć się, jak pracować z mikrokontrolerami i uczyć się języka na poziomie zespołu. Więc może ktoś mnie prowadził się od nowa, od iam nowy na tym. A w przyszłości muszę spróbować napisać program sam. Dziękuję

Witam, Jednym z najczęściej stosowanych mikrokontrolerów jest 8051. Jeśli szukasz na "8051" w EDA Ebooki Ściągnij / forum Dowload znajdziesz kilka książek na początek. Belsugului

Myślę, że lepiej zacząć pic16f84a mikrochip, który jest bardzo łatwy do nauczenia niż wielu zasobów w sieci

Witam Oprócz środków na edaboard, sprawdź www.8052.com . Posiada bardzo dobre tutoriale, przykłady kodu i bardzo aktywne forum. Użyj dobrą książkę (jeden powszechnie stosowany jest 8051 Kenneth Ayala) do studiowania architektury. Użyj SDCC / Keil (demo version) kompilator do pisania małych programów i sprawdzić za pomocą symulatorów. Gdy skończysz z tym wszystkim, można użyć zestawu rozwoju do wypróbowania swoich programów. Wszystkiego najlepszego, KL

Witam suri_sony2002, myślę, że trzeba zrobić ankietę z prośbą o którym momencie można rozpocząć z powodu nie znajdziesz tylko jedna opinia, tak jak programowanie, osoba, która chce uczyć się programowania jest mylona z wielu języków programowania znalezionych w dzisiejszych czasach. Moje słowo do Ciebie: Spróbuj na początek każdy układ, który ma wiele zasobów, nie gniewaj się, czy wybór był zły, po prostu zrobić opinie i uczyć się.

Dowiedziałem się, że uczenie się jest najlepiej wykonać robi. Nigdy nie mogłem się czegoś nauczyć tylko poprzez czytanie. Jeśli myślisz o projekt, który można użyć mikrokontrolera, zrób to. Może to być odbiornik zdalnego sterowania, timer, LED flasher, cokolwiek. Następnie starał się znaleźć system rozwoju rzeczywiście wdrożyć projektu i zobacz to działa. Z tego punktu widzenia, być może PIC16F84 jest najbardziej łatwo dostępne. Jako FLASH urządzenia, można łatwo przeprogramować, co pozwoli Ci do modyfikacji programu, a nawet eksperymenty z nowymi projektami szybko. Plus, że oprogramowanie jest wolne od Microchip. W moich czasach, zbudowałem własne 8052 system rozwoju, za pomocą bootloadera zamieszkały w EPROM i SRAM o pobranie i uruchomienie samego programu. Bardzo niewygodne, ale to działało i pomogła mi się uczyć.

każdy podmiot może mi pomóc w podstawowy układ przy użyciu mikrokontrolera AT89C51 dla multisequence miga dioda LED

No i sam jestem początkujący w mikrokontrolerów i zaczynamy z mikrokontrolera 8051, ponieważ jest to najbardziej podstawowa i większość uniwersytetów początek 8051. Jeśli masz książki mikrokontrolera 8051 l. Scott Mackenzie To Ci rozpocząć z nim.

Wszystko zależy od tego, które u mikrokontrolera myślę you.so najpierw zdecydować mikrokontrolera MSP430 i następnie np. u culd uzyskać darmowy symulator od wesite następnie korporacyjnego wraz z przykładowych projektów.

Witam everbody, może ktoś zasugerować mi dobry symulator PIC16F84? THX

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back