pochodna funkcji krok jednostki

E

electroboy

Guest
uczyłem się, że pochodna funkcji krok urządzenie jest funkcja impulsu (lub delta funkcji) .. nie mogę zrozumieć .. proszę mi pomóc .. z góry dzięki.

Jest to matematyczne pytanie nie początkujących elektroniczne pytanie. podczas różnicowania y = mT + C odpowiedź jest m, C odpada (nie z różnych T). Dla funkcji, wzdłuż linii zerowej pochodnej wynosi 0, a następnie pojawi się zbocze narastające, która daje jakąś funkcję, jako Y jest różny w T. Gdy dojdziesz do płaska, ponownie pochodną jest 0, ponieważ przed jego C (niektóre wartości nie związane z T). Szczery

Wyobraź sobie funkcję, która jest podobna do funkcji skokowej jednostki, z wyjątkiem, że idzie liniowo od 0 do 1 w czasie równym t. Pochodna będzie impuls o amplitudzie 1 / t i czas t. Powierzchnia impuls będzie (1 / t) X t = 1. Teraz funkcja iść liniowo od 0 do 1 w czasie t / 2 (połowa czasu). Pochodna jest impuls o amplitudzie 1 / (t / 2) = 2 / t i czas trwania t / 2. Jego powierzchnia jest jeszcze 1, ale jej amplituda wynosi 2. Kontynuować zmniejszanie czas do zera. Amplituda impulsu jest nieskończoność i czas jego trwania wynosi 0, ale jego powierzchnia jest jeszcze 1. To jest definicja funkcji impulsu. To nie jest rygorystyczny dowód, ale po prostu pomoc w wizualizacji, co dzieje się jest.

dziękuję bardzo .. jest to bardzo pomocne .. Przepraszam za komentarz w złym forum ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back