PIC18F2550 i oprogramowanie na komputer PC?

B

Big_Nige

Guest
Zdecydowałem się zrobić skok w PIC! Kupiłem Willem programista PIC i kilka układów scalonych PIC18F2550, plus kilka innych bitów. Teraz muszę niektórych programów. Mam małe doświadczenie w Java, Pascal, Assembler i Z80 (dawno temu). Co jest zalecane do programowania to PIC? Czytałem trochę o JAL, ale nie jestem pewien, czy są jakieś biblioteki 18F2550 dostępne. Na stronie PC, to Visual Basic 2008 Express Edition OK?

Dlaczego nie używacie Cross Assembler i kompilator, jak MPLAB i CCS. Microchip oferuje darmowe kompilator C dla serii PIC18. Możesz pobrać tych narzędzi z jego strony www.microchip.com , istnieją inne innych producentów też w tej sprawie. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 minutach: [/color] [/size] Po prostu tworzyć pliki HEX z oprogramowania firmy Microchip i przesłać je na układy scalone za pomocą programatora, także nie trzeba programator dla każdego kontrolera, istnieją kontrolery W Circuit Programming (ISP) cechy, w ten sposób, nie wymaga programmer.I że nie ma PIC18F2550 ISP, wystarczy sprawdzić to arkusza danych.

Witam, PIC18F2550 ma-In-Circuit Programming możliwości. Ten program pozwala na swój PIC w programie. Nie trzeba go usunąć z obiegu zarządu i podłączyć go do programatora i debuggera. Jest jeszcze jedna funkcja o nazwie bootloading który jest również wspierany przez to PIC i wiele innych: załadować w PIC program o nazwie "bootloader". Po tym możesz skorzystać z prostego połączenia USB do programowania PIC bez potrzeby programisty. Z poważaniem Kabanga

[Quote = Kabanga] Witam, PIC18F2550 ma-In-Circuit Programming możliwości ....[/quote] Tak, ale szukam porady na temat programowania [oprogramowanie / u] - jak IDE.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back