PIC seryjny do komputera problem ....

H

hhhsssmmm

Guest
Witaj

Im próbuje sieci multidrop sieci RS-485.Prosimy zapoznać się z załączonym wykresie, jak Ja uczyniłem układ okablowania.- A zarząd reprezentuje PC z RS-232 na RS-485 konwerter

- Zarząd reprezentuje B PIC pokładzie 1 z MAX488 linii kierowcy

- Zarząd reprezentuje PIC pokładzie C 2 z MAX488 linii kierowcyObie PIC płyt B i C są identyczne z wykorzystaniem PIC18F4220 z 4MHz kryształu.

Teraz mogę dostać jeden ze sposobów komunikacji (z komputera do PICS) i mój ciąg znaków powodzeniem otrzymanych przez pics.Dane są przesyłane z komputera w pakiety i każdy pakiet jest jednoznacznie skierowana do każdego PIC pokładzie.

Teraz, kiedy próbował to odwrócić, to wysłać odpowiedź z powrotem PIC pokładzie C. ...
i nie jednocześnie z pokładzie B, pakiet pomyślnie reachs komputera.Jednak teraz, gdy sam próbował się z PIC pokładzie B tylko znowu nie upewniając się jednocześnie z PIC pokładzie C,
a następnie pakiet nigdy nie dotrze do komputera.

Wydaje się tylko PIC pokładzie C jest w stanie wysyłać pakiety do komputera.

Im również przy każdej TX pin na PIC wkład pin, gdy nie nadaje.I to jedynie w kierunku wyjścia, kiedy Im szykując się do przekazania.

Jako prosty test programu Im tylko wysyłanie pakiet kiedy naciśnięciu przycisku na PIC desek (B lub C).Dlatego im kontrolować, gdy pakiet powinny być przekazywane.Dlatego nie mogę zrozumieć tę zagadkę, dlaczego pakiet awarii z PIC pokładzie B.

Proszę może ktoś mi pomoże osiągnąć wysyłając pakiety z powodzeniem z obu płyt PIC (B i C) z powrotem do komputera (przy każdym pokładzie skręca w TXing i jednocześnie nie TXing ).... użyciu tego samego okablowania połączenie jest wyświetlane w moim diagramie.Jeśli nie musi być dokonane jakiekolwiek zmiany, to proszę również let me know.

Dziękuję

Haseeb
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Wygląda na pokładzie C jest stałe jazdy autobusem.

Musisz upewnić się, że sterowniki są aktywne tylko podczas przekazywania następnie niepełnosprawnych potem.Niestety, jeżeli B i C dysk jednocześnie otrzymasz śmieci się więc potrzebę wdrożenia systemu ochrony w oprogramowaniu do obsługi takich kolizji autobusu.

Brian.

hello Brian

thats im dokładnie to, co robię ...

Im użyciu C18 kompilator, więc dissable w TX pin gdy nie przekazuje ją poprzez wkład pin ...Używam tego kodu oświadczenie.

TRISCbits.TRISC6 = 1; / / make TX pinowe wejście

a następnie, kiedy pragnę .... i przekazuje je przez wyjście tego oświadczenia ...

TRISCbits.TRISC6 = 0; / / make TX pinowe wyjścieoczywiście szpilki są powróciła z powrotem stanu poprzedniego, jak tylko pakiet jest wysyłany.

tak teraz z tych informacji może i analizować ... i może mi pomóc?

dziękuję

Haseeb

Brzmi to jak jesteś zły wyłączenie PIN.Zmieniając TRIS bitów można odczytać dysku lub PIC szpilki, ale ma problemy z RS485 kierowcy.Nawet z PIC ustawiony na tryb wprowadzania (TRIS = 1) sterownik IC nadal karmienia swój autobus.

Myślę, że masz do kierowania RS485 transceiver umożliwiają kontrolowanie, czy jest on dołączony lub odizolowane od przystanku autobusowego.Być może przydzielić innego PIC pin do podłączenia do kierowcy wyłączyć pin.Należy bezpiecznie opuścić odbiornik stale aktywna, ale jeśli więcej niż jeden nadajnik aktywuje otrzymasz autobusem perswazja.

Brian.Wystarczy sprawdzeniu arkuszy danych - dysk DE do przesyłania wysokiej i niskiej, gdy nie nadaje.

Thank you so much ... brian

Postaram ur sugestię.Będę się musiał użyć MAX483 zamiast w celu wykorzystania DE i RE szpilki.im mój projekt na pewno będzie działać.

dziękuję

Haseeb

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back