Pewne wątpliwości związane z bezprzewodowej transmisji sygnału.

V

vinodstanur

Guest
Witam Czy ktoś wyjaśnić, w jaki sposób można przekazać sygnał 10MHz bez zwojów induktora lub układów zbiornikowych ... Mam te wątpliwości tylko po usłyszeniu o coilless nadajnika FM. Więc jak działa nadajnik fm coilless? Jeśli i podłączyć wyjście mikrokontrolera, który pracuje jako multiwibrator astabilny na 5MHz do długiej anteny, a następnie będzie przekazać te 5MHz częstotliwości do powietrza? I mogę go wykryć z odległości około 100 metrów?

Możliwe jest. trzeba będzie szczyt do szczytu napięcia może 3v, co stanowi około 1v rms, czyli około 10-20 miliwatów. Jeśli hak do anteny quarterwave (15 metrów długości przewodowy), trzeba będzie wykrywalny sygnał -20 dBm i tak, przy założeniu 0 zyski dBi) w odległości: [url = http://www.isghq.com/ calc / path_lossmain.php] Intelligence Support Group, Inc - Free Path Loss Calculator miejsca [/url] To jest łatwe do wykrycia sygnału. Problemy są: 1) są naprawdę długie anteny, jeśli używasz krótsze zysk spadnie dramatycznie 2) będzie transmitować wiele harmonicznych, które powinny być dolnoprzepustowy filtrowane.

Rozszerzamy biff44 państw, prostokątny, jak znaleźć na trzpieniu urządzenia logicznego będzie bardzo bogaty w harmoniczne. Chociaż niektóre z mocy będzie na podanej częstotliwości generowania w oprogramowaniu, znacząca kwota będzie na harmonicznych i może powodować zakłócenia dla innych użytkowników. Myślę, że znajdziesz coilless nadajniki zazwyczaj stosują inną metodę ustalania ich częstotliwość takich jak przy użyciu ceramicznych, kwarcu lub rezonatory SAW. Brian.

"Coilless" aspekt można zrozumieć w innym zakresie, myślę. - Nadajnik nie jest za pomocą anteny magnetyczne, które byłoby rozwiązaniem przynajmniej na 5 lub 10 MHz. - To nie bez stosowania filtrów LC. Filtry są zazwyczaj zobowiązani przechowywać RF przepisów harmonicznego transmisji. 5 lub 10 MHz nadajnik musi ignorować te wymagania tak. - Nie jest z wykorzystaniem elementów LC anteny dopasowania impedancji, więc wydajność będzie prawdopodobnie niska. Ale oprócz tych rozważań, może pracować oczywiście.

Jeśli wezmę 10MHz lub 20MHz sinusoidy z generatora funkcyjnego, to co należy zrobić, aby przekazać ją do atmosfery za pomocą antenę teleskopową używany w radio FM?

Optical nadawanie może być alternatywą dla odległości .. Np. z diody podczerwieni ..

Właściwie jego przykład, chcę wiedzieć, jak to może być transmitowany przez antenę teleskopową, mam na myśli to, co zewnętrzne obwody powinny być wprowadzone do pary, że 10MHz sygnał teleskopowej anteny? I co dokładnie dzieje się w tej anteny? Jak generuje fale EM?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back