PCMCIA cdrom kontrolera dysku twardego?

K

kyndal

Guest
Im "szczęście" właściciel starego ARCHOS 24x Pcmcia cdrom. i ostatniej nocy i wziął go od siebie (do nudzić:)) i tak, jak oczekiwano, że to 100% standardu ATAPI dysk .. I Clever jak mogę być. Myślałem co powstrzyma mnie przed hakerami to zrobić dla insted dysk twardy! nie ma "inteligencja" w PCB wewnątrz cdrom przypadku, tak alle potrzebne konwersji jest w kartę PCMCIA. Czy ktoś z was wie o PCMCIA - kontrolery IDE / karty? Wiem, że karty CF są pcmcia kompatybilne, ale aparently ich uruchamiania jako "Karta pamięci", gdy w pcmca? Czy to jest posible więcej lub les bezpośrednio podłączyć dysk do pcmcia? Wyprowadzeń tej konwersji? Każdy sygnał? / Kyndal

PCMCIA jest tylko przedłużeniem z komputera PC magistrali ISA. Prawie wszystkie terminy są takie same. W przypadku karty PCI, to spełnia funkcję pomostową. Co do kontrolera, to prosty interfejs IDE wewnątrz karty PCMCIA. Obejmuje ona kilka dodatkowych bajerów na PCMCIA (pamięć config, moc sekwencjonowania, itp.), ale w końcu, to zwykle mapy w jednym z czterech adresów IDE (1F0, 1E0, ....). Jeśli chodzi o karty CF, nie mapy w Karta pamięci. Korzysta z przestrzeni I / O tak jak interfejsy IDE. W rzeczywistości, przestrzeń adresowa jest ograniczona (A10 lub A15 chyba) tak, że okno pamięci będzie bardzo małe. Karta CF ma również tryb bezpośrednio wyglądać IDE / ATAPI dysk (bez przestrzeni konfiguracyjnej potrzebne). Co do podłączania, myślę, że może to być możliwe. Dużym problemem jest intialization z kontrolerem PCMCIA na stronie PC (robię założenie tutaj). Kontroler PCMCIA jest tylko most / mapper, aby otworzyć okna pamięci w przestrzeni PC do przestrzeni karty PCMCIA. Większość kontroler (przynajmniej tych starszych) były Intel SL365 (?) Kompatybilne. Nadzieję, że pomoże ..

Tak .. Karta pcmcia zawiera tylko AT27C010 chip pamięci, i 74HC02, a reszta to prawie direvtly przekazywane do złącza (som rezystory) pull up / down i przypuszczam!. Karta jest initiallized przez PC jako kontrolera ATAPI. więc sądzę, że możliwe jest rzeczą, i teraz potrzebujemy, to probally tylko niektóre pinout, jak podłączyć do złącza na twardym dysku? / Kyndal

Czy masz specyfikacje? Należy prosto do przodu, jeśli nie. Jeśli nie daj znać .... robotman

I dont mieć specyfikacje .. i zapoznać się z wewnątrz og karty .. i wziąłem, że oprócz zbyt:) jeśli masz niczego, co mogłoby mi pomóc, byłoby wspaniale! / Kyndal

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back