PCB Designer potrzeb RF Pomoc

S

sjm1027

Guest
Witaj,
Jestem PCB Designer prawie 30 lat i mam pytanie.Firma pracuję dla nabyła RF firmy i mam do wsparcia Inżynierów w naszej grupie.Mam kilka projektantów pracuje dla mnie i chciałbym, aby nam wszystkim do prędkości na naukę RF dobre praktyki projektowe.Czy ktoś z was mi powiedzieć gdzie pójść, aby uzyskać pewne informacje na temat dobrych PWB RF Design.Pamiętaj, my nie jesteśmy PCB inżynierów projektantów.Musimy wyjaśnić, że książki w prostszy sposób, jaki rodzaj osłony i poprzez wzorce są potrzebne.Jeżeli którykolwiek z wiesz, książek, stron internetowych lub klas I would appreciate informacji.

Dzięki
Steve

Poniżej znajduje się kilka dobrych książek z wielu.

Jeśli szukasz "książka kucharska" z RF PCB układ - to nie istnieje.Jeśli to zrobił, nie polecam jej używania.PCB układ RF powinna odbywać się z inżynierii wiedzy na temat pożądanych wyników tradeoffs.Istnieje wiele "reguły kciuka", które są następnie na oślep przez leniwe projektantów.Deski, które produkują rzadko najlepszych, i nic z czego być dumni.

Kilka dobrych przystawek:

Signal Integrity Issues i obwody drukowane Design
przez Douglas Brooks

Emc & Printed Circuit Board na: Projektowanie, Teoria
i Layout Made Simple
Marka I. Montrose

Printed Circuit Board Design Techniki Zgodność EMC: Przewodnik dla projektantów (IEEE Press Series na Electronics Technology)
Marka I. Montrose

y do projektowania RF PCB? najważniejsze o rf PCB jest charakterystyczny impedancji każdy ślad,
a następnie w innych jest prawie taka sama!

Mam ukończone 2 pcb wzorów przy użyciu technologii radiowej.Ja po prostu muszę wiedzieć, jakie zasady jeden pcb projektant musi szukać.Ekranowanie, spacings poprzez wzorce, stitching samolotów.Wszystko, good stuff.

Steve

Czy prace nad RF ICs lub dyskretnych RF wzorów?
w dyskretnych RF disign układ jest częścią projektu samodzielnie, natomiast RF IC układ jest bardziej proste.
Wystarczy zachować ziemię jako płaszczyzny dużych jak można bezpośrednio pod IC (zwykle wszystkie warstwy 2 GND).zachować ją jako "bliskie", jak to możliwe (małe VIaS i tak dalej).
Jeżeli potrzebujesz, aby przejść sygnału RF należy użyć linii przesyłowych (microstrips, CPW ...), dla reszty się do wskazań udzielonych przez twórców, są oni, kto wie lepiej projektowania sam!
Unikaj w pętli zasilania,
należy użyć oddzielenie kondensatorów blisko dostaw szpilek i dać zaprojektowanie dobrej elastyczności: wiele problemów można rozwiązać w laboratorium.
Istnieje wiele innych kwestii, ale myślę, że być może konkretne pytania pomogą.
Cześć
Mazz

Hi all

W mojej firmie pcb layouter powinni być świadomi EMC proste zasady itp. Mają nastąpił "początkujących" EMC oczywiście, ale tylko facet, który może porad układ zarządu jest elektronicz twórcy bo wie wszystkich spraw.
A pcb projektanta konieczność wdrożenia tego, co mówi inżynier w sposób, który szanuje zasady projektowania produkcyjnych.Specjalnie dla RF i EMC.Również inżynier trzeba wykonać co najmniej szorstki "floorplan", jak jego zdaniem do obsługi EMC i RF.I musi wybrać technologii (kwota pb warstwy itp.).
Bez floorplan i przegląd technologii, nasz pb dept tylko nawet nie zaczynają się układ.

Więc, krótko mówiąc, lepiej jest określić obowiązki dobrego projektowania pb, gdzie powinny być: projektant i elektro NIE w pb layouter.

Rgds

Mike

Jestem inżynierem RF z Azji.Ponieważ wiem, RF inżynier wymagane są do tego układu PCB przez ich własną.Nie zaleca się podać do schematu PCB projektant i niech pomoże zrobić PCB układ.EMC dotyczące problemu, nadal można znaleźć kilka książek dla odniesienia.Jednak, jak RF sprzęgu, microstripline's impedancyjnego ... itp, to wymaga RF wiedzę i doświadczenie w obsłudze.Więc lepiej do pracy z firmy RF inżynier PCB do tego układu.Albo poprosić ich w celu uzyskania informacji, zanim zaczniesz robić układ.

Mam na expriences RF / MMIC projektowania i rozwijających się analogowe / cyfrowe platformy.I dokładnie zgadza się z katykaty3 do wykonywania krytycznych produktu.Jednakże
w.cz. / Mikrofalowa projektowania chudego wiele narzędzi symulacyjnych.
Tylko czytania książek w sprawie wprowadzenia RF inżynierii i testowanie kilku symulacji przykład (jak
na Ansoft) może pomóc Ci dużo wiedzy na temat projektowania RF PCB.Praktycznie w zarządach RF (<6GHz), krytyczne problemy nie są RF ścieżkę projektowania ale sygnał / moc integralności jako analogowe pokładzie jak myślę.

powodzenia

Można też przeczytać tę książkę dla początkujących:

"High-Speed Circuit Board Signal Integrity" przez Stephena C. Thierauf
opublikowane w 2004
r. przez Artech House, Inc, ISBN: 1-58053-131-8

W moim opiniion, należy mieć przegląd wiedzy z MW pierwszego lub będzie mylić tych tzw reguł kciuka.

sjm1027 napisał:

Pamiętaj, my nie jesteśmy PCB inżynierów projektantów.Dzięki

Steve

Każdy, kto ma tę książkę?

Można też przeczytać tę książkę dla początkujących:

"High-Speed Circuit Board Signal Integrity" przez Stephena C. Thierauf
opublikowane w 2004
r. przez Artech House, Inc, ISBN: 1-58053-131-8

Puppet1 napisał:

Każdy, kto ma tę książkę?Można też przeczytać tę książkę dla początkujących:"High-Speed Circuit Board Signal Integrity" przez Stephena C. Thierauf

opublikowane w 2004 r. przez Artech House, Inc, ISBN: 1-58053-131-8

Oto one:

Artech.House.High.speed.Circuit.Board.Signal.Integrity
http://www.edaboard.com/viewtopic.php?t=86762

i jedną dodatkową kopię na
http://www.edaboard.com/viewtopic.php?t=91253

djalli

także książki zainteresowania:

Signal Integrity Issues i obwody drukowane Design
http://www.edaboard.com/viewtopic.php?t=65203

HI
Być może jest to pomocne dla Ciebiezajęcia skreślony przez davorinPowód: Available at: http://www.web-ee.com/primers/files/DesignSem3.pdfPrzeczytaj zasady przed wysłaniem / uploading!Następnym razem ostrzeżenie!

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back