parametry S w CST MWS lub HFSS

S

svarun

Guest
Witam wszystkich,
Inny z moich wątpliwości raczej głupie.Suppoase masz dwa urządzenia mikrofalowe portu.Jak CST MWS lub HFSS uzyskać parametry S.Definicja parametrów S wymagają dostosowania portów charakterystyczne impedancji.Jak te oprogramowanie obliczyć parametry S?Czy po prostu dać korzyści w postaci pierwiastka kwadratowego współczynnika mocy w dwa porty, czy też coś innego?Na przykład, jeśli uważam, S21 Chcę wiedzieć, czy jestem rzeczywiście generuje S21 lub gamma (kompleks propagacji stałej zawierający alfa i tłumienie propagacji stałej beta) razy odległość pomiędzy portami.Thanks for your time

-svarun

HFSS oblicza pola przy użyciu metody elementów skończonych.automatycznie oblicza impedancji wzór struktury w miejscach, gdzie znajdują się porty.S-parametry są następnie normalizowane do impedancji na domyślne.Jeśli ręcznie zmienić port impedancje S-parametry są normalizowane do impedancji.

Czy to odpowiedź na Twoje pytanie?

D.

Krótki komentarz do pana D. odpowiedzi:

W ostatniej wersji HFSS v9.2.1 (lub poprzednie v9.xx) Wyjście S-matrix ZAWSZE jest znormalizowana do 50 ohm (czy cokolwiek innego określenia) (sic!)
Aby uzyskać S-macierzy znormalizowanej tylko impeadance portu (tzw. "bez normalizacji") wyeksportować je najpierw tymczasowy HFSS6 "SZG" format,
następnie importować "SZG" plik do HFSS v8.5 i eksport ponownie zwykły format Touchstone.
To głupi sposób, ale nie teraz inny ...

można renormalize parametrów S, który działa jak pan D powiedział

Svarun,

Nie można propagacji stałej razy odległość lub coś w tym rodzaju (a właściwie exp [-βl]), gdyż byłoby to prawdą tylko dla prostych części falowodu / linię przesyłową, nic w środku, podczas gdy S21 jest obliczana na co masz między portami, jak np. filtr.
Nie może być pierwiastek kwadratowy stosunek mocy do portów dlatego, że będą pracować tylko dla jednej rodzajów portów.
Tak, to jest coś innego
Solver domeny, takie jak czas MWS faktycznie wylicza fala, która rozchodzi się w środku, ma transformacji Fouriera dystrybucji pole wejściowe i wyjściowe na poziomie portu, a następnie dla każdej częstotliwości rozkłada tych składników do portu w trybie i S21 jest stosunek wyjścia wejściowych dla każdego składnika trybu (i bez względu na normalizację potrzebne impedancji).
Jeśli martwisz się o port dopasowania charakterystyki impedancji, że odbywa się wewnątrz bez rzeczywiście na impedancji, struktury w porcie obejmuje pochłanianie granicy, czasem PML.Jeśli to pochłania większość fal, które pochodzą z wewnątrz wtedy nic nie odbija (od rzeczywistego portu), a zatem jest dopasowany port dla wszystkich częstotliwości i wszystkie środki, jeśli zmiana impedancji normalizacji jest prosta matematyka to zrobić po symulacji bez potrzeby ich powtarzać.
Należy pamiętać, że port trybów (i złożonych wniosku. Stałych) oblicza się oddzielnie na początku symulacji odrębne 2D solver eigenmode.Te charakteryzują Prowadnicę Przyjmuje się, że podłączony jest na zewnątrz, a nie struktury wewnętrznej.
Solver dziedzinie częstotliwości ma coś podobnego - minus Fourier Transform.

Cześć,

Na ten temat, może ktoś pomóc w wyjaśnieniu: W HFSS, mam tylko S-parametry (S21 uzyskać na przykład), jeśli określony 2 lumped-port.Jak mogę przekonwertować tym S21 w napięciu?jest sqrt (S21 / 50 Ohm) = napięcie?

Dziękuję bardzo za tę pomoc.

Wielkości fal incydent w HFSS normalizuje się do dziedzinie prowadzenia 1 (jeden) wata mocy.
Tak, impedancja liczony od wartości mocy (P) i napięcie (V):
Zpv = (v ^ 2) / P i P = [S12] ^ 2

---> V = sqrt ([S12] ^ 2 * Z)

Dziękuję navuho.

Ponadto, jeśli wziąć pierwiastek kwadratowy z S21, to daj mi tej dziedzinie?

Thank you so much.

cześć,
Co MR.D mówi jest poprawna.
thanxDodano po 1 minuty:dzięki navuho ... i didnt even think abt ten

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back