parametrów podłoża

S

sviodo

Guest
Ostatnio widziałem, że dokument opisuje metody jest pomiar reakcji resonating linii (sth lub podobne, nie pamiętam dokładnie).
Czy każdy z Was wie ten papier / metoda i może dołączyć odpowiednie pdf?Pozdrowienia,

Możesz zmierzyć Impedancja wejściowa otwartej linii.Najniższa częstotliwość, że otrzymuje znikomej impedancji jest linia jest jedna czwarta fala długo elektrycznie.Porównaj fizycznej długości i obliczone wolnego miejsca czwartej długości fali i podjąć kwadratu stosunek.Będzie Ci bliskie.Jeśli chcesz jeszcze bardziej,
należy skorzystać z załączonego programu, który zapewni Ci wiersz dla danej długości fali śladu.Wrzucasz pierwszy szacunek esubr i zobaczyć, jak blisko jest obliczony fali a następnie wyciąć i spróbuj małe różnice w esubr.
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Możesz to zrobić także najbardziej skuteczny z pierścieniem (dla Microstrip pomiarów).Średnia średnica pierścienia jest równa długości fali przewodnika.Napisałem internetowej link do NIST niedawno, która zawiera wiele informacji na temat Er pomiaru.Daj mi znać, jeśli jesteś zainteresowany i I'll re-postTimelord

Jeżeli podłoże jest cienki, możesz dokonać kondensator, to simpliest sposób.

Rogers corp używa nowego zarządu z miedzi po obu stronach i środków kapacytancji.To ma pewne wady becasuse większość ludzi kapacytancji metrów, które działają w dolnym zakresie częstotliwości poniżej 1 MHz.Istnieje również możliwość pomiaru grubości deski.Możesz prawdopodobnie zaufania metalu o grubości specyfikacji i odjąć od łącznej grubości pomiaru.

Jest kilka dobrych metod.

1). Istnieje prosty sposób:
Wystarczy zbudować dwa Microstrip Thru-linie o różnych długościach.
Następnie należy odjąć fazy krótkiej linii od długich linii.
Z tego i wiedzy na temat różnic w długości linii można WEJŚCIA uzyskania stałej dielektrycznej.Możesz użyć tego analityczne wzoru do obliczenia stałej dielektrycznej od rzeczywistej stałej dielektrycznej.

2). Można zbudować filtr kreskę i porównać częstotliwości rezonansowych z 2.5d lub 3D EM-symulator.

3). Możesz budować Microstrip linii i środka.Następnie możesz plop substratem ontop go i zobacz, jak i jego characterics zmiany wynikają epsilon_r.

Istnieje nawet papieru omawianie błędów involed w metodzie 1 i 2, ale będę musiał kopać ją.

dzięki za pomoc,
Muszę powiedzieć, że kilka pomysłów wydają się do praktycznych:>Rgz,

I atually stosowaną metodą 1) i 2) do uzyskania charakterystycznych impedancji G / E / T / E / K i FR4 materiału.Nr 1 wydaje się być najlepszym.
Zarząd mfg.często tylko specifiy w epsilon na 1MHz (z wyjątkiem R / O / Gers. Jeśli widzisz fabułę z epsilon ponad częstotliwości pokazuje, że liniowej krzywej do 1 MHz, być bardzo ostrożni.
Na stokach epsilon faktycznie się na niskim frequ.koniec.

Harkonnen napisał:

I atually stosowaną metodą 1) i 2) do uzyskania charakterystycznych impedancji G / E / T / E / K i FR4 materiału.
Nr 1 wydaje się być najlepszym.

Zarząd mfg.
często tylko specifiy w epsilon na 1MHz (z wyjątkiem R / O / Gers. Jeśli widzisz fabułę z epsilon ponad częstotliwości pokazuje, że liniowej krzywej do 1 MHz, być bardzo ostrożni.

Na stokach epsilon faktycznie się na niskim frequ.
koniec.

Istnieje proste i dokładne metody pomiaru Er.
Marka bardzo looseley (szeroka luka) filtr połączony pół długości fali (a Microstrip linii z dwoma szeroki luk).Zmierzyć rezonansowe freq.Obliczyć Er z analitical formuł.

Jeśli chcesz wiedzieć to o wysokiej częstotliwości i masz na pokładzie mesurements konfiguracji, lepiej używać CPW's zamiast ustrip's.

Możesz pominąć poprzez ziemia

Sviodo

Oto papieru Obiecałem Ci w jaki sposób obliczyć ER za pomocą pierścienia rezonatoryTimelord

Słyszałem istnieją stałej dielektrycznej materiałów, których jest ponad 1000 .... I "ld lubią wiedzieć, co twój pomysł na ten temat, jeśli je potwierdzić i udzielić mi informacji.

Thanks in advance
Lupin

Chyba nie oznacza niskie straty mikrofalowa substratów, bo jeśli masz na myśli istnieją o er = 80 i
to na wysokie ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back