Odbiornik GPS nie zlokalizuje

A

andy40185

Guest
Witam wszystkich, mam moduł GPS, EM411, jego pin Tx podłączyć do AT89S52 (RxD), natomiast Rx połączyć się TxD. Czekałem długo, ale nie zlokalizować swoją pozycję, nie ma wyjścia danych z (RxD) AT89S52 szpilki. W EM411 arkuszu, to mówi pin Rx zawsze wyciągnij go wysoko i podłączyć rezystor do 3.5V. Poza tym, nie mam zrobić jeszcze. Czy to nie, jeżeli nie wykonaj następujące kroki Pozdrawiam, Andy

Będziesz w ciągu kilku sekund od uruchomienia odczytu danych NMEA z informacjami dla każdego satelity. Nie trzeba czekać na utrwaleniu. AT89S52 i EM411, są poziomy logiczne zgodne? Guess EM411 jest 3,3 V urządzenie i AT jest 5 V? Sprawdź, czy masz dane z EM411, niezależnie od rzeczywistej huśtawce napięcia. Rezystor pull-up może być na tyle na współpracę różnych poziomy logiczne napięć. Domyślam się, że opisane w karcie.

-Upewnij się, że są Zasilanie z 4.5V by ~ wejścia DC 6.5V. -Poziom oput ilości zgłoszeń dla modułu GPS TX jest 2,85 więc trzeba użyć 2N2222 do przejścia poziomu tak, gdy jest 2,85 wyjście będzie 5V. Tak: Z pozdrowieniami.

Tak więc napięcie EM411 na wyjście nie może spełnić napięcia MCU w pracy portu, tak? Mam mylić że AT89S52 i EM411 to urządzenie TTL, dlaczego nie można połączyć je bezpośrednio? Ponadto, w którą stronę będzie lepiej albo z rezystorem lub 2N2222 ? Pozdrawiam, Andy

TTL czy nie, napięcie huśtawka i rodzaj portu musi zmieścić. Jeżeli to uczyni, można przeczytać w karcie. Jeśli rezystor podciągający jest mowa o EM411 TxD to, że port najprawdopodobniej otwarty kolektor a następnie jest rezystor wymóg. Jest to powszechne rozwiązanie umożliwiające sam obwód w obsłudze szeroki zakres napięć bez modyfikacji lub udostępnić drut takie same dla obu TxD i RxD. Albo odczytać kartę, aby dowiedzieć się do jakiego portu EM411 posiada i / lub środek z oscyloskopu. Rezystor 500 Ohm w serialu z diodami LED mogą być stosowane w przypadku braku oscyloskopu. Z rezystorem lub konstrukcja tranzystor są zarówno bezwartościowe rozwiązania bez znajomości faktycznych potrzeb portów.

E Kafeman, Thank you so much! W AT serii arkuszu, VCC (0.75/0.9) Wyjście wysokiego napięcia dla P1-P3 jest wymagane. Myślę, że może to być praca przy dodawaniu z rezystorem zarówno szpilki USART. Będę go przetestować jutro i dzielić wynik ;-)

Oh, I zostały dodane z rezystorem (20K) po obu stronach (Tx i Rx) i testowałem go dzisiaj, ale to nie jest praca. To jest oświetlenie LED (poszukiwania lokalizacji) EM411 - Twinkle oznacza ona znajduje. Jakieś pomysły?

Z nie działa, to znaczy stały niskie lub wysokie napięcie na TxD? Z multimetru, co napięcia można przeczytać? Jeśli konieczne jest zwiększenie napięcia, zamień 20 kOhm z czymś niższym. Już w dół do 1 kOhm może być testowany.

E Kafeman, jeśli nie można zlokalizować miejsce, Tx pin jeszcze napięcie?

Powinna ona zazwyczaj pewne dane na pin TxD w ciągu kilku sekund po uruchomieniu, wysyłania informacji o dysku i oprogramowanie wersji i tak. Po, że będzie wysyłać dane nawet jeśli tylko jeden satelita zostanie znaleziony. Te dane zawiera informacje na temat satelitarnej NMEA ID, kanału, poziom sygnału i usiadł. lokalizacja. Jeśli jesteś wewnątrz, może to nie może znaleźć żadnych satelitów w ogóle, ale najprawdopodobniej będzie to jeszcze wysłać jakieś informacje rozruchu.

teraz jestem kryty, a wynik jest Tx = 2.89v, Rx = 3.8V Czy to normalne?

Nie wiem czy to jest normalne, ale z moim zdaniem wydaje się to być realne górne wartości. Średnie napięcie TxD powinny przynajmniej okresowo zejść trochę jako wskazówkę, że dane są przekazywane. Spróbuj sprawdzić na zewnątrz.

To jeszcze oświetlenie, które oznacza, że ​​GPS nie może zlokalizować swoją pozycję, ale napięcie w Tx szpilki mają zmiany pomiędzy 1.x ~ 2.8V natomiast Rx utrzymać do 3.8V. Ach ... co się stało? Ja testowałem przed około 5 miesięcy z MAX232 odbioru w komputerze i przechowywane dane w formacie TXT. Poza tym, pamiętam, że musi czekać około 10mins (to tak długo). I jedyny sukces w tym czasie: smutny:

Zgadnij istnieje jakiś ruch danych, dlatego widać, że spadek napięcia. MAX232-ic z odpowiednią 2,8-Volt poziomie logicznym jest również alternatywą na dostosowanie się do wspólnego interfejsu szeregowego w komputerze.

Nie mam pojęcia, więc myślę, że jej wewnętrzna antena jest tak słaby i może być jakaś ingerencja z inny sposób. Pozdrawiam, Andy

Andy, który trzeba zastosować układ tłumacza od 3 do 5 wolt, tak aby kontroler dostaje DAT accuratly a także chck to HyperTerminal czy ur GPS działa czy nie

Zacznij od czytania obecnych informacji z modułu GPS. Jeśli prawdą jest, że widać spadek napięcia od 2,8 Volt, moduł ten próbuje coś powiedzieć. Napięcie tłumacz wydaje się być najlepszym sposobem, aby rozszyfrować te informacje?

Jak czytam AT89s52 arkusz ponownie, uważam minimum wejście wysokiego napięcia jest 0.2Vcc +0.9 nie 0.75Vcc , który jest maksymalna moc wysokiego napięcia. Ponadto, niski logika z Tx również ciągnąć wysoko po dodaniu z rezystorem. Dla ATxx, maksymalna wejście niskiego napięcia jest 0.2Vcc-0.1 . Jeśli pull-up rezystor 330 ohm, niskie napięcie logika będzie miał 2,6-8v, które nie mogą spełnić ATxx wejścia maksymalną niskie napięcie i nie definiować logikę (1 lub 0) Dlatego nie ma potrzeby, aby dodać pull- do rezystora i mój problem może być rozwiązany. Należy pamiętać, że moduł GPS powinien potrzebować około 20-30 min do otrzymywania informacji z innego satelity (przynajmniej 3 satelity)

Należy pamiętać, że moduł GPS powinien mieć około 20-30 min do otrzymywania informacji z innego satelity (co najmniej 3 satelita)
Skąd to masz?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back