Obliczenie Q cewki

R

rezaee

Guest
Jak mogę zmierzyć Q o cewki Spiral (TSMC 0.18UM) w reklamach?

Wstrzykiwać prądu zmiennego przez cewkę indukcyjną i wykreślić część urojona / real część napięcia na cewkę całej częstotliwości. To pokaże zmienność Q całej użytkowej zakresie częstotliwości.

Dzięki za pomoc [size = 2] [color = # 999999] Dodano po 13 minutach: [/color] [/size] i działki Q cewki Spiral (TSMC0.18um) w funkcji częstotliwości ust przemiatania 1 do 10 GHz) w ADS , Q pierwszy wzrost, ale jednak z punktu widzenia to zmniejszyć nie mogę zrozumieć, dlaczego tak się dzieje? czy to prawda, że ​​Q z cewki wynosi: Q = L * ω / R to co jest przyczyną zmniejszania się wraz ze wzrostem częstotliwości Q?

Hi rezonans własny. Pamiętaj, że płaska cewka jakieś pasożytnicze elementy. Masz pojemności od vindings do płaszczyzny uziemienia, pojemności między uzwojeniami. Więc w pewnym momencie będziesz miał rezonans i induktor przestanie zachowywać się jak induktora ale stać pojemnościowy. Możesz zobaczyć zdjęcie w załączeniu. Spróbuj wykreślić lw zależności od częstotliwości tutaj można właściwie zobaczyć stałej wartości L i następnie nagły wzrost indukcyjności, a potem idzie negatywny. Kiedy staje się ujemny zaczyna zachowywać się jak kondensator. Pozdrawiam

hi tnx tyassin jej mój symulacji konfiguracji i tu widzę, że Q cewki spiralnej jest prawie 11 w 2,4 GHz, czy to prawda? z powodu usłyszałem induktora spirali, że używanie do integracji ma mniejszy Q między 3 do 5!

tak to prawda, ale pamiętaj, że Q mniejszych cewek jest większe niż większe induktorki.

hi dzięki tyassin mój problem jest, że chcę projektować i symulować wzmacniacza mocy i obliczenia wartości elementu. kiedy używam oszacowany pierwiastek (induktor i kondensator) pallate ADS do symulacji zaprojektowanego układu i osiągnąć dobry wynik, ale kiedy używać induktora spirali z TSMC0.18um pallate jest różnią się od dobrej result.ofcourse wiem dlatego, że zalicza elementem w ADS są idealne i induktor się różnić duże P, ale nie wiem jak mogę importować rolę induktorów Q do moich równań desigining do kiedy zaprojektować obwód i symulować je z elementami TSMC0.18um wynik będzie dobry, czy masz jakikolwiek sugestia dla mnie? najlepiej na względzie

Witam No cóż .... to jest najtrudniejsze podczas projektowania. Myślę, że trudno go przewidział eqautions ponieważ "prawdziwy" części mają tak wiele pasożytniczych elementów. Mam zaprojektowany raz filtr również z induktorów spiralnych i kondensatorów skupionych. To zajęło trochę czasu ze względu na proces zmiany idealne komponenty z rzeczywistych elementów. Jeśli radzimy użyć narzędzia zgodzie z cewek. Pozdrawiam

tak rozumiem, co powiemy, ale im początkujący w ADS, a ja nie wiem jak mogę użyć narzędzia dostroić lub Optim zablokuj cel w moim desining jeśli masz exprince w nim lub o notatkę aplikacji na ten temat lub przykład i etc pomóż mi się uczyć. dzięki.

Witam Poszukaj tej ikony na pasku narzędzi. To jest dla tuningu. Po naciśnięciu musisz wybrać parametry na schemacie, który chcesz dostroić. Pozdrawiam

Witam dzięki za odpowiedź na moje pytania, uważam tę ikonę i stosować ją do wartości indukcyjności strojenia w obwodzie. teraz mam kilka pytań: w TSMC0.18um ust wersji2) istnieją 2 rodzaje cewki spiralnej, że minimalna poprawna wartość mogą zaakceptować są 2.369nH i 3.494nH ale potrzebuję mniejszy induktora dla 1nH przykład w moim obwodzie, więc nie wiem jak mogę dostroić to? z drugiej strony jak mogę importować mniejsze induktora w moim obwodzie? 1nH lub mniejsza cewka nie jest usuall w układów? co jest zastosowanie Optim / cel bloku i jak mogę go używać i dla jakiej symulacji można go używać? Pozdrawiam

narysować własny induktora w rozmachu i scharakteryzowania go z symulacją sp.

hi dzięki oermens i chcą zaprojektować mój obwód w technologii TSMC0.18um integracji i jeśli rysuję własne induktor (z TSMC zakresie indukcyjności np. 1.6nH) pędu i używać go w moim shematic nie jest źle? mój sposób jest gdy chcę zaprojektować obwód TSMC0.18um technologii integracji nie jest dla mnie ważne, aby stosować tylko elementy z TSMC pallate w reklamach? początkujący im w ADS, jak mogę narysować na przykład 1.6nH induktora pędu a następnie w jaki sposób można importować go w moim shematic okna do symulacji cały układ? Z poważaniem

pasywne urządzenia dostarczone przez PDK są te, które zostały sfabrykowane i charakteryzuje się zawarte w PDK, więc ich wydajność powinna bardzo dużo jest gwarantowane. Jeśli potrzebujesz czegoś co nie jest dostępne za pośrednictwem Pcells PDK, należy dokonać samodzielnie i wykonywać cokolwiek symulacje ją scharakteryzować. niestandardowe wzbudniki od podstaw nie jest łatwe, chyba że naprawdę chcesz wypracować modele ręcznych przed rysunku. masz ASITIC plik tek dla PDK? w ten sposób można używać asitic, dać mu zestaw ograniczeń (tj. maks. średnica max likwidacji szerokość, max rozstaw likwidacji, wymagane indukcyjność i Q, itp.) i generuje topologię, która najlepiej spełnia Twoje ograniczenia. następnie użyć tej geometrii i wyciągnąć go rozpędu, biorąc pod uwagę zasady DRC który asitic czasami ignoruje tj dopuszczalne kąty), a charakteryzują go z symulacją sp.. następnie utworzenia instancji na podstawie wyników sp. z wykorzystaniem szeroko-lub wąskopasmowe generator modelu przyprawy. nie jestem zaznajomiony z ogłoszeń dla symulacji używam rfde ADSsim w kadencji wirtuoza.

Witam dziękuje mój OS to Windows XP i po prostu mam ADS2008UP1 i zainstalować na nim designkit kwasu (TSMC RF CMOS O.18um v2.0) Nie jestem zaznajomiony z ASITIC i dont mieć to oprogramowanie, ale teraz mogę wyszukać w sieci i zobaczyć somethings o tym, ale nie mogę zrozumieć, jakie pliki należy pobrać i jak można go zainstalować z powodu widzę muszę znać systemu operacyjnego UNIX, ale nie mam informacji na temat tego systemu operacyjnego: cry: nie każdy sposób dla mnie po prostu jest Symulacja mój układ CMOS TSMC0.18um w ADS? Chcę po prostu symulować mój obwód i zobaczyć resylt i dont chcesz narysować układ. Z poważaniem

[Quote = rezaee] Witam jak mogę narysować na przykład 1.6nH induktora pędu a następnie w jaki sposób można importować go w moim shematic okna do symulacji całego obwodu? [/Quote] [quote = rezaee] nie jest sposób dla mnie po prostu Symulacja mój układ CMOS TSMC0.18um w ADS? Chcę po prostu symulować mój obwód i zobaczyć resylt i dont chcesz narysować układ. [/Quote] Nie rozumiem, chcesz zrobić układ czy nie? Po prostu wytłumaczyć jak narysować układ i uczynić model przyprawa do symulacji. Mam TSMC CL018 PDK 180nm, są dopasowane równania induktorów spiralnych. jeśli nie chcesz używać jednego, że pochodzi z PDK należy użyć równania do określenia geometrii odpowiedniej cewki.

Przepraszam, jeśli mój sposób nie jest jasne, teraz mogę opisać moje sposoby wyraźnie w pierwszym etapie po prostu chcę symulować mój obwód ADS w CMOS TSMC0.18um technologii, układ nie jest dla mnie ważne na tym etapie z powodu im nie zna ASITIC i UNIX i pęd ... Rysunek jest drugim krokiem do mnie z drugiej strony i na przykład myśleć chcę symulować prosty Obwód RLC w schematyczny okna ADS i układ nie jest dla mnie ważne na pierwszy raz, ale jej dla mnie ważne, że mój obwód symulowane w CMOS TSMC0. 18um technologia teraz myśleć wartość indukcyjności jest 1.6nH, kiedy chcę wybrać induktora z TSMC0.18um palety do przeciągania w schematyczny okna do symulacji można wybrać 2 rodzaje induktorów spiralnych, że minimalne wartości tych do jednej z nich są 2.369nH i na drugim jest 3.494nH ale muszę 1.6nH dla mojego obwodu. i kiedy zmienić wartość nią 1.6nH pojawia się komunikat ostrzegawczy: "minimalny promień wewnętrzny wynosi 30 um". moje pytanie co mam teraz zrobić? nie widzę żadnego dopasowania równania.

Twoje pcells PDK nie ma induktora z 1.6nH charakteryzujących wartości, więc nie można użyć instancji, który jest dostępny w palecie "ADS". Trzeba wyciągnąć induktora samodzielnie w Momentum i generować model przyprawy.

OK, ale ja nie wiem jak mogę narysować 1.6nH w pamięci CMOS TSMC0.18um technologii w ADS z rozpędu, a następnie w jaki sposób można wygenerować modelu przyprawy: cry: jest to niezbędne do korzystania ASITIC na to? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi tak, to możesz mi powiedzieć jak mogę zainstalować ASITIC na Windows XP i z jakiej strony można pobrać wszystkie potrzebne pliki? Oczywiście muszę wam powiedzieć, że kiedy zmienić wartość TSMC0.18um cewki do 1.6nH pojawia się komunikat ostrzegawczy, ale zmiany wartości do 1.6nH. gdybym symulacji obwodu z tego stanu (z ostrzeżeniem) w ten sposób i nie wiem wynik jest źle czy prawdziwe?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back