o parametr lambda

L

lhlbluesky

Guest
w 0.35um lub 0.18um procesu, jak wydobyć parametr lambda? w symulacji, uważam, że zmiany lambda z różnych czynników, takich jak Vgs \\ vds \\ W i tak dalej, a wartość zmienia się bardzo gwałtownie, ale jak do obliczenia trasy przy użyciu lambda w różnych warunkach? Poza tym, w widmo, istnieje parametr ron, jaka jest różnica Ron i trasa? jak obliczyć zysk za pomocą dc-ron?

tylko używa prostego modelu na przykład, wykorzystać lambda analizy DC = d (i) / d (v)

lambda = d (i) / d (v), jaka jest wartość v? v = vds lub VGS?

Rezystancja wyjściowa tranzystora jest ro = 1 / (Id * lambda) więc mierząc Id i ro masz lambda. Ponadto, poprzez lambda defenition jest propotonal do dxd / DVD.

Proponuję u stosując różne metody, aby dowiedzieć się lambda. i dowiedzieć się średniej wartości najczęściej. lepiej używać jego wartości arround ur wymagane Vds. metody diif są: 1) nachylenie = lambda / Id ", gdzie Id" jest obecny, w którym styczna do krzywej z osią na osi y. 2) dokonywanie wyboru dwóch wartości Vds, najczęściej w głębokim nasyceniu, ponieważ w głębokim lambda nasycenia jest bardziej precyzyjne. a następnie użyć Id2/Id1 = (W / L) 2 / (W / L) 1 * (1 + Lambda.Vds2) / (1 + Lambda.Vds1) 3) Sporządzić wykres Rout Vs Vds tej krzywej Gaussa ma kształt jak krzywej. Z czego u dostanie VA @ DIBL i VA @ CLM Następnie VA (początek napięcia) = VA, SAT + 1 / (1/Va, DIBL + 1/Va.CLM) aby uzyskać więcej informacji na temat tego odnieść jakąś książkę model MOSFET. również określonych w instrukcji BSIM. Nadzieję, że pomoże u.: idea:

hii wszystkich, mam pytanie kiedy próbowałem metody lambda = d (I) / d (VDS) w L = 60M I stwierdził, że dla NMOS lambda = 0,3345 podczas gdy próbowałem innej metody I1/I2 = [( W / L) 1 * (1 + lamdaVds )]/[( W / L) 2 * (1 + lamdaVds)] Dowiedziałem się, że stało się arounf 0.65 i przy próbie ro = 1 / (Id * lambda) Mam zmian od 0,12 do 0,3, a wartość zależy od Vgs, Vds, W to co ja mam zrobić ???:-(

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back