Napięcie wyjściowe z oscylatora Colpitts

T

thanhFF

Guest
Witam, robię symulację dla prostego oscylatora Colpitss, obwodem zaczerpnięte z książki Thomasa Lee (rozdział 17, strona 623). Używam Cadence wirtuoz i SpectreRF do przetestowania. Częstotliwość wyjściowa ocena była podobna do tej, opisałem w książce (ok. 60MHz). Jednakże, Nie wiem, jak można uzyskać napięcie wyjściowe na podstawie równania tam. Są one obliczane napięcie wyjściowe wynosi około 1.4V. Ale napięcie wyjściowe miałem bardzo niewielkie. W NMOS posiadają L = 0.35u i zmieniłem W oparciu o liczbę palców Z W = 80U, W / L = 228, f = 64Mhz, Vout (PP) = 1,2 UV z W = 1600u W / L = 4570 f = 56Mhz, Vout (PP) = 0.55mv zmienić liczbę palców od małych do dużych, aby zobaczyć zmianę Vout, ale są one nadal wersja mała. Na stronie 624 są zalecane wybrać W / L 6000 = do zapewnienia rozruchu stan. Próbowałem też, że jednak Vout sitll była niewielka. Więc moje pytanie jest dlaczego mój Vout był tak mały, czytałem kilka równań, ale szczerze mówiąc dont zrozumieć wiele, Czy Vout nie jest związany Vbias i VDD w ogóle (w książce Vout tylko zależy tylko od Ibias, R i podzielić capacitivite factor) Co mogę zrobić, aby Vout większe? I dołączony schemat i doprowadzić do dwóch powyższych przypadkach Dzięki:-D

Zapomniałem wspomnieć, VDD = 3V i Vbias znaku = 1,5 V

Wydaje się mało prawdopodobne, że obwód jest w stanie utrzymać tę niską stanie ustalonym napięcie. I raczej oczekiwać błąd w określaniu stacjonarnego. Czy próbowałeś regularne przejściowy symulacji?

TKS vfone i FVM. Zrobiłem zmiany IDC do 10mA, a napięcie wzrasta. Ale dlaczego mamy to Chane? Czy możesz wyjaśnić nieco więcej o mnie proszę? A jeśli chcę uzyskać dokładnie 1V (pp), wat należy zmienić, czy są jakieś wzory do obliczenia tej

Przeczytaj to, aby zrozumieć, co jest cut-off, liniowe i nasycenie regionów MOSFET: Teraz zmienia się w niewielkich granicach w Vbias może zmienić poziom sygnału wyjściowego. To należy zrobić, zanim zaczniesz zadawać pytania. Zagraj z prądów i napięć i zobaczyć co się stało, bo jest z wykorzystaniem symulatora nie można spalić wszystko.

Hi vfone. Tak więc w obwodzie powyżej, oscylator działa w regionie nasycenia, prawda? Czytałem w jakimś IEEE gazetach, mówili jej bardzo trudno obliczyć amplitudę dla Vout. Jestem naprawdę mylić teraz. Próbowałem z IDC znaku = 10mA, W / L = 2285, Vout = 4.8x2 (pp) (myślę, że oscylator w regionie cut-off, ale nie jestem pewien), ale z W / L = 1828 z Vout tylko wokół 25mvx2 (pp ) Czy możesz mi pokazać bardzo prosty sposób obliczenia lub dostosowuje napięcie wyjściowe. I nadal nie zrozumiesz, dlaczego zmieniać Idc znaku = 10mA, wyjście wzrosła (zbyt dużo indeeed). Chcę uzyskać napięcie wyjściowe 1V. TKS [color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post added at 03:41 ---------- Poprzedni post był o 03:40 ---- ------ [/SIZE] [/color] Ponadto, bawić się z około 1,5 do Vbias 1V. Wynik nie różnił się

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back