Napięcie odniesienia dla ADC

A

aifi

Guest
Witam wszystkich .. Potrzebuję waszej pomocy odnośnie tego: i opracowaliśmy napięcia odniesienia z 1.3ppm / C w temperaturze od -50 do 125. napięcia odniesienia w typowe warunek jest o 1.183V. może ktoś mi powiedzieć jak określić dokładną bit ADC, że za zgodne z napięciem odniesienia. dzięki

1,183 cztery cyfry znaczące po przecinku. Musisz być w stanie policzyć, co najmniej, że wysokie w formacie binarnym. Szukamy kolejnych mocy niższej z 2. Jest to 1024 = 2 ^ 10. Następnie, jeśli wypełnienie wszystkich pozycji bitów z 1, możemy liczyć na 2047. Rozdzielczość musi być minimum 10 bitów. Powoduje to szereg 2,047 V po przecinku. Jeśli potrzebujesz większego zakresu musisz dodać trochę rozdzielczości. Każdy dodatkowy bit podwaja zakres.

1024 = 2 ^ 10.
Racja.
Następnie, jeśli wypełnienie wszystkich pozycji bitów z 1, możemy liczyć na [color = "red"] 2047 [/COLOR]
No:. B'1111111111 = 1023 [color = "Silver" ] [SIZE = 1 ]---------- post dodane o 18:47 ---------- Poprzedni post był na 18:20 ----------[ / SIZE] [/COLOR]
... napięcia odniesienia z 1.3ppm / C w temperaturze od -50 do 125. napięcia odniesienia w typowe warunek jest o 1.183V.
Inne podejście: stały (prosta) TC 1.3ppm / C ponad 175k Temp. Zakres by zmienić napięcie ref. ≈ 0,27 mV. Jak temp. zależność prawdopodobnie jest paraboliczne, można się spodziewać volt.ref. zmiana o ± 1 / 4 tej wartości lub ± 67μV, nie chcesz tego zmienić LSB, a więc wartość ta powinna być mniejsza niż 1LSB, powiedzmy LSB ½. W pełnej skali (np.) 2.5V, LSB 15bit ADC byłby 76μV, więc teoretycznie można osiągnąć od 14 do 15 bitów odniesienie takie dobre napięcia.

Brak argumentów z pomocą większej liczby bitów. I nie myśleć o do wyższej potęgi 2, a następnie odjąć jeden. Wyższej mocy 2 2048 (2 ^ 11). To sprawia, że 12 bitów. Odejmuje jedną. 2047. , Który okazuje się być 11 bitów wypełnione nich. Powinienem powiedzieć 11 bitów. Następnie mamy 2 ^ 10 + 2 ^ 9 + ... + 2 ^ 1 + 2 ^ 0. Zapomniałem policzyć 0 bit. I było twierdzenie, 10 bitów jest wystarczająca. I stracić tej jednej.

Witam wszystkich .. Potrzebuję waszej pomocy odnośnie tego: i opracowaliśmy napięcia odniesienia z 1.3ppm / C w temperaturze od -50 do 125. napięcia odniesienia w typowe warunek jest o 1.183V. może ktoś mi powiedzieć jak określić dokładną bit ADC, że za zgodne z napięciem odniesienia. dzięki
Chciałbym powiedzieć, że rozdzielczość z ADC nie zależy od dokładności odniesienia. dokładność z ADC ma. Keith.

Dziękujemy wszystkim .. i dołączony wynik symulacji napięcia odniesienia. Erikl, i wciąż dont zrozumieć, jak nie można oszacować + -1 / 4 zmiany 0.27mV zmiany. Czy mógłbyś wyjaśnić mi podstawy na załączonym wyniku symulacji? Dzięki

Erikl, i wciąż dont zrozumieć, jak nie można oszacować + -1 / 4 zmiany 0.27mV zmiany. Czy mógłbyś wyjaśnić mi podstawy na załączonym wyniku symulacji?
To było tylko, że jako przykład obliczeń. Jako, że nie mógł wiedzieć, czy TC = 1.3ppm / C oznacza, typ. lub max. wartości, po prostu wziął ± ¼ swojego stwierdził TC pomnożona przez dany zakres temperatur dla calc. przykład.

Hi guys, Proszę, może ktoś kompletny dyskusji poniżej? 1) Dlaczego zmianę napięcia odniesienia w zakresie temperatur może być mniejsza niż VLS lub VLS / 2? Mógłbym pomyśleć, że cały układ przetwornika danych (wzmacniacz, komparator, etc ...) cierpi na zmiany temperatury, co w konsekwencji prowadzi do odszkodowania pomiędzy skutkami. Dlaczego tak? 2) Nie rozumiem dlaczego jest to problemem w gwarantując dokładnością do 100 uV w zakresie temperatur, jeśli po procesie wytwarzania, napięcie odniesienia różnią się znacznie ze względu na zmienność procesu. Na przykład, więcej niż 20 mV. W celu osiągnięcia poniżej 500 uV dokładności, musiałby przycinanie obwodu z wielu bitów (na przykład piętnaście bitów w celu zapewnienia 500uV). 3) Czy mogę stwierdzić, że wszystkie napięcia układów odniesienia dla ADC z ENOB około 14 lub 15 bitów używa bitów przycinanie? Dziękuję, Pozdrawiam.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back