napięcie odniesienia dla ADC

G

garg29

Guest
drodzy przyjaciele, jak tworzyć ustalonej V odniesienia dla pin odniesienia adc. dzięki amit

hi IanP, dzięki za opieranie się na, jeszcze jedno może LM317 być wykorzystany do tego celu ......? Z poważaniem, Amit

wykorzystać tylko jeden potencjometr Jeden pin podłączone do VCC innych do gruntu i zmiennej pin pokrętło podłączony do wejścia odniesienia. użyć jednego woltomierza do pomiaru środku pin (zmienna pin) do ziemi, aby dostosować się do 1V Bibin John www.bibinjohn.tk

Każdy regulator napięcia, w tym 317 i nawet +5 Vcc, mogą być używane do tego celu. Ale jeśli jesteś po bardzo wysokiej stabilności napięcia odniesienia należy wziąć pod uwagę odpowiednie źródło ..

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. faktycznie, mam sygnał napięciowy z 0,10 V do 1,00 V, i trzeba mierzyć za pomocą adc w 8-bitową precyzję i mikrokontrolera. Zamierzam użyć adc0831 do tego celu, może wy mi powiedzieć co jest lepsze, amplyfying sygnał do zakresu 0-5volt za pomocą wzmacniaczy operacyjnych (z VREF z adc na 5 V), albo umieszczenie VREF z adc w 1,00 woltów. Dzięki .... Z poważaniem, Amit

[Quote = garg29] hi IanP, dzięki za opieranie się na, jeszcze jedno może LM317 być wykorzystany do tego celu ......? Z poważaniem, Amit [/quote] minimalnego napięcia LM317 wyjścia wynosi 1,2 V, który trzeba zastosować dzielnik napięcia Pozdrawiam

można użyć lm336. lm336 jest 3 pin urządzenie, które działa dokładnie tak jak dioda Zenera o różnych napięciach hamulca. na przykład jest lm336 Z2.5 i Z5, .... jeśli używasz lm336 Z2.5 z potencjometrem jak obwody próbki w jego karcie z krajowych półprzewodników dostaniesz ładne, niski hałaśliwe i zmienne napięcia odniesienia między 0-2,5 volt.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. faktycznie, mam sygnał napięciowy z 0,10 V do 1,00 V, i trzeba mierzyć za pomocą adc w 8-bitową precyzję i mikrokontrolera. Zamierzam użyć adc0831 do tego celu, może wy mi powiedzieć co jest lepsze, amplyfying sygnał do zakresu 0-5volt za pomocą wzmacniaczy operacyjnych (z VREF z adc na 5 V), albo umieszczenie VREF z adc w 1,00 woltów. Dzięki .... Z poważaniem, Amit

Lepszym rozwiązaniem jest do wzmocnienia sygnału przez czynnik 5. W takim przypadku będziesz mógł korzystać ze wszystkich 8-bitowych (256) rozdzielczość przetwornika A / D. Aby wzmocnić ten sygnał trzeba będzie wzmacniacz, który działa dobrze na poziomie niskiego napięcia. Można rozważyć tu CA3130 ..

dzięki za repyling IanP. ale jak podać, czy i "put VREF z adc na 1,00 V i nie będzie pełne 256 skali .... i wątpliwości do tego .... bo jeśli raz VREF jest ustawiony na jakąś wartość i że należy adc w pełni 255 odczyt tej wartości ..... ja dobrze, czy źle gdzieś ... proszę mnie poprawić .... Dzięki Z poważaniem, Amit

Dla wszystkich typów ADC istnieje minimalne wartości Vref, z których można uzyskać pełną rozdzielczość ADC. Jest to szczególnie ze względu na zmiany odgłosy MOS przełączniki stosowane w ADC. Piąty dolnej odniesienia hałas jest taki sam, ale sygnał jest mniejszy, więc stosunek sygnał / szum jest mniejszy zbyt. Dlatego lepiej używać nieodwracający amplufier wzmacniać się sygnał do maksymalnego zakresu volage swojego ADC. Wyjście wzmacniacza można lekko zmiana w pozytywnym kierunku przesunięcie punktu zerowego do kilkudziesięciu miliwoltów, w celu zapewnienia, że wzmacniacz jest przesunięcie napięcia będzie alwais pozytywne, a odjąć kod, odpowiadający 0 na wejściu wzmacniaczy wynik ADC. Aby przełączyć się można bardzo prosty dzielnik napięcia, na przykład: 100 Ohm z wyjścia wzmacniacz do wejścia ADC, i powiedzieć, 10k od wejścia ADC do pozytywnego kolejowego. Varuzhan

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back