Najwyższa częstotliwość RF?

M

m_pourfathi

Guest
co jest najwyższą częstotliwość RF kiedykolwiek w urządzeniu? był po prostu eksperymentalną lub jest wykorzystywany? było dla celów komunikacji? Mam na myśli najwyższe częstotliwości radiowej w zakresie mikrofalowym, a nie światła widzialnego! dzięki

Cóż, wiem, że dla radarów, że praca w paśmie Ka (prawie 40GHz). Istnieje rodzaj rur rf nazwie Gyrotron, które są w stanie dostarczyć mocy ciągłej ponad 1kW na częstotliwości powyżej 300ghz. Do podobnych celów są także refleksyjne triody. Urządzeń półprzewodnikowych, są MHEMTs zdolnych do pracy na częstotliwościach ponad 200ghz. (Nie wiem, każde urządzenie, które za pomocą ich z tej częstotliwości, więc może to być, że są one tylko eksperymentalne urządzenia).

Dzisiaj E-band łączy radiowych pojawiają się w sieci. Używają do 96 GHz. To jest prawdziwe handlowych zarządzania dźwiękiem wokół nas. W gazetach czytałem o 300GHz sprzętu.

Bardzo interesujące papieru. Nie wiedziałem, że szynka próbują tak wysokich częstotliwości. By the way, historycznie, szynka odkrył niektórych pasm. Na przykład, HF komunikacji po raz pierwszy opracowane przez operatorów szynka z powrotem w 20-tych. Następnie wojskowych chłopaków wziął go do użytku.

Tak, fascynującą stronę. Rury oscylator nazywa się "carcinotron"? Co wielkie nazwisko, jeśli masz ciemne poczucie humoru. Podobne smakołyk: Oto Stany Zjednoczone Wykres alokacji częstotliwości. Jest bardzo kolorowe. Wykres zatrzymuje się na 300 GHz. Powyżej tego punktu zmienia nazwę RF na podczerwień. http://www.ntia.doc.gov/osmhome/allochrt.html

I wyszło na radiometr, który zatrzymał się tuż 200 GHz. Obsługa falowodów było interesujące. To nie do końca na 300 GHz ww. Spędziłem też dużo czasu z narzędzi precyzyjnych pomiarów i płyty powierzchni, aby wszystko w kolejce. Charakterystyki promieniowania zostały wykonane na kompaktowych. Beamwidths mniej niż stopień od paraboli 5 "w średnicy daje jednej nowej perspektywy.

W pierwszy link bardzo ciekawe straty na trasie połączenia "Strata Atmos: 10,6 dB / km" Chciałbym wiedzieć, jak wpływa na warunki atmosferyczne na te częstotliwości

Radiometr już wspomniałem powyżej, jest przeznaczony do badania temperatury i zawartości wody w atmosferze do przewidywania pogody. Strat propagacji / absdorption na różnych częstotliwościach odgrywa rolę w pomiarach. Oto migawki z tego konkretnego instrumentu:

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back