na pobieranie próbek w odbiorniku

B

BLWFSOJ

Guest
Witam, mam do czynienia pewne problemy ze zrozumieniem tego pojęcia. Czytałem w niektórych gazetach, że w ciągu pobierania próbek na stronie odbiornika sygnału wzrost korelacji próbek. Jak to nie wiem. o ile wiem, zwiększenie liczby próbek nie wpływa na związek. proszę o pomoc. zakresie,

Nadpróbkowania oznacza, że próbki na poziomie wyższym niż stopa sygnału. Ponieważ sygnał zmienia się powoli wrt. próbkowania, sąsiednie próbki są skorelowane. Ale jeśli normalizacji opóźnienia korelacji z częstotliwością próbkowania, a następnie oversampling tylko daje większą rozdzielczość tej samej funkcji autokorelacji. Więc w tym sensie, nic nie zmienia.

Dzięki, celem mojego pytania było upewnienie się, z następujących czynności: W bardzo niskich środowiska SNR wahania na hałas nie pozwala na nie-detekcji koherentnej (detektor energii), uzyskując dobre wyniki. Dlatego staramy się zidentyfikować sygnał od hałasu przez niektóre systemy korelacji (bo hałas jest zmienną losową Gaussa iid). W tym sensie możemy powiedzieć, że nad próbkowaniem wzrost korelacji pomiędzy pobierania próbek. szczególnie jeśli używamy wartości własnych macierzy korelacji do połowu tego wzrost korelacji. zakresie,

Nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Co myślę, że być może robi to. Żądanego sygnału zespołu ograniczone i deterministyczny. Masz szumu z większą przepustowość niż pożądany sygnał. Jeśli próbka w wysokości odpowiadającej żądanej sygnału, nie będzie aliasing dla sygnału hałasu. To zmniejsza się w paśmie SNR. Jeśli zwiększyć częstotliwość próbkowania jest mniej aliasing. Po tym, funkcje korelacji jako filtr dolnoprzepustowy, który zmniejsza out-of-band hałasu. Można osiągnąć ten sam efekt przez dolnoprzepustowe filtrowanie przed pobraniem próbek. W ten sposób można uniknąć oversampling.

na pobieranie próbek może zwiększyć correlation.for bardziej szczegółowo zapoznać się z następujących papieru, Spectrum-Sensing Algorytmy Cognitive Radio oparciu o statystyczne kowariancji Yonghong Zeng, Senior Member IEEE, i Ying-Chang Liang, Senior Member IEEE "dostaniesz ur odpowiedzi

Witam, dzięki za odpowiedź. Właściwie to sam autor w innej publikacji (maksymalna wartość własna wykrywania) mnie zadać to pytanie. Nie jest jasne, dlaczego wąskich sygnałów zespół ma wysoki stopień korelacji między próbek (próbki dane powinny być niezależni). Chyba wtedy, gdy kanał jest za zanikanie częstotliwości. (Proszę mi powiedzieć, czy jestem brakuje typ kanału) Z drugiej strony, mam sprawdzone innej literatury s (Wireless Technologies Circuits, systemów i urządzeń dla Krzysztofa Iniewski ), który mówi: Strona 148 "Należy pamiętać, że nadmierna kontrola wyrywkowa korelują próbek hałasu, w ten sposób, wykrywanie może być zawsze ograniczone do pobierania Nyquista." Wiem, że jeśli wzrost liczby wykrywanych próbek skuteczność wykrywania wzrośnie, ale to inna historia, nie? Właściwie to już nawet zrobić symulację dla autora pracy: "Maksymalna Wykrywanie wartości własnej: teoria i zastosowania", ale MED (który opiera się na teorii wzrostu korelacji przez oversampling) wykrycie daje mi takie same wyniki jak wykrywanie energii. Z poważaniem

"Należy pamiętać, że nadmierna kontrola wyrywkowa korelują próbek hałasu, w ten sposób, wykrywanie może być zawsze ograniczone do pobierania Nyquista."
Wniosek jest poprawne, ale mówiąc to tak dziwne i mylące. W ciągu pobierania próbek nie zmienia nic na temat właściwości sygnału. Jest _tylko_ zmiany rozdzielczości. Nadpróbkowania jest więc bez sensu - nie ma nowych informacji. (Choć to może być korzystne dla niektórych niskiej złożoności implementacji.) Mogą być nawet odwrotny do zamierzonego, ponieważ może powodować złe uwarunkowania.
Wiem, że jeśli wzrost liczby wykrywanych próbek skuteczność wykrywania wzrośnie, ale to inna historia, nie?
Oczywiście.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back