mysz

S

selvaraja

Guest
hai guys,

nie każdy ma jakiś pomysł mają zbudować własny wiressless myszki ... gdzie można otrzymać ich części ... narzędzi używać do projektowania .... i tak dalej .....

Cześć,
Jestem zainteresowany w tym temacie zbyt.
Myślałem o tym dużo, myślę, że najlepszym sposobem jest zakup tanich myszy optycznej i
sprawiają, że bezprzewodowy, to wystarczy, transmiter FM, coś MC2833.

Na początek chce korzystać z cyfrowej, ale to zbyt skomplikowane dla tej prostej
komunikacyjnym.Zrobić jakieś zabawne testy![havent becuse dostał wymagane narzędzia, takie jak oscyloskop], wydaje się, jak modulacja PWM, więc transmiter FM będzie wystarczająca.

Power, głównym problemem!
właśnie można mówić o tym podczas prac, rzeczywiście, jeśli chce countinue.?

pozdrowienia
Mosh

Ciekawy problem.Pracowałem nad rozwiązaniem z nim i zebrał wiele informacji na raz.Oto niektóre z czym dowiedziałem się:

1.Większość bezprzewodowych myszy jest na 27MHz, gdyż jest to prawdziwie międzynarodowy zespół swobodnie korzystać.

2.TX jest bardzo prosta, Xtal oscylator w 1 / 2 częstotliwości TX (~ 13.5MHz), które ma prosty oscylator tranzystora i stopień wyjściowy, że mnoży częstotliwość przez 2, po częstotliwości selektywnej prosty filtr LC na frequncy TX .Innym urządzenie jest używane jako Varactor (bardzo prosta, zazwyczaj tylko inny tranzystor) w Xtal zbiornik używany do FM oscylator w oparciu o dysk ucontroller.

3.RX jest zazwyczaj FM demod części, takich jak Motorola MC13135/13136 (bardzo dobry odbiornik!) Prowadzenia odpowiednich ucontroller RX.Istnieje wiele składników stosowanych do tego w tym Xtal kanałów, gdy filtr i cewki quad.Nie tak simle jak TX.

4.Należy pamiętać, anteny anteny pętli zestaw z kondensatorów w rezonans na freuquency RF, ale na 27MHz będzie utrata> 30dB!Nie bardzo dobry, ale to pomaga ograniczyć zasięg!

Ron

Cześć,
Ciekawe informacje Ron

gdzie fin je, można odnieść kilka linków?Chcę wiedzieć więcej szczegółowych informacji na.
I inne rzeczy, masz jakiekolwiek próby shcematic?

i jeszcze jeden problem, w przypadku sprzętu hanshaking musimy nadawcy i odbiorcy
po każdej stronie, czy też powinniśmy zainstalować sterownik ręcznie, lub ... masz jakiś pomysł?

thanks in advance
Mosh

ronsmithy napisał:

4.
Należy pamiętać, anteny anteny pętli zestaw z kondensatorów w rezonans na freuquency RF, ale na 27MHz będzie utrata> 30dB!
Nie bardzo dobry, ale to pomaga ograniczyć zasięg!

za pomocą układu scalonego, aby czestotliwosc nadawania i odbierania.

Zrobiłem sobie z sygnałów IR, dbać o - kołki diod IR.

Agilent sprawdzić na stronie projektu myszy
Można też zaprojektować jeden z tanich optycznych myszy i RX / TX modułów

Nordic sprzedaje 8051 z mikro i 2.4GHz tranceiver (http://www.nvlsi.no/index.cfm?obj=document&act=display&doc=147)

Ta część RF tego urządzenia oferowanym ww.laipac.com fim na 15 dolarów

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back