Moore FSM design. Potrzebuję pomocy.

C

crazyeng0

Guest
Witam, pracuję nad problemem detektora sekwencji na maszynie Moore. Będzie miał jedno wejście i dwa wyjścia. Wyjść, y1 = 1 dla sekwencji z 1011 i wyjście y2 = 1 dla sekwencji 1101. Na pierwszym przypadku schemat stan będzie jak mieszka: mogę też znaleźć diagram stanu na drugim przypadku (1101). Ale jak mogę opisać stany zarówno dla dwóch wyjść w jednej państwowej schemacie? Dowiedziałem ten temat kilka dni temu. Więc, przepraszam, jeśli zabrzmi głupio! Potrzebuję pomocy. Dziękuję.

jej w zasadzie połączenie dwóch. rozpocząć się w stanie "0,0". gdzie "m, n" to liczba bitów dopasowanych sekwencji m, n. jeśli widzisz 0, to przejście do tego samego stanu (bez postępy w obu sekwencji), na 1, to przejście do wskazania "1,1" od państwa 1,1 zobaczysz albo 0 (2,0) lub 1. (1,2) od stanu 2,0, 0 będzie można umieścić z powrotem w stan 0,0 - ani sekwencja ma dwa zera w jednym rzędzie. 1 przeniesie Cię do 3,1 z 1,2 0 wil przeniesie Cię do stanu 2,3 ​​(np. widzieliście "10, który jest częścią pierwszej kolejności i 110, który jest częścią sekundy). a 1 przenosi się do 1,2. ust 111 Wejście nadal pasuje 1 z seq1 lub 11 z SEQ2) na 3,1 0 powoduje przejście do 2,0. a 1 przenosi się do 4,2 na 2,3, 1 przenosi się do 1,4. 0 do 0,0 4,2 może przenieść się do 2,3 lub 1,2 4,1 ruchów do 2,3 lub 1,2 Ten proces jest kontynuowany. Jest logiczne oszczędności, jeśli kończy się z mniej niż 25 państw. w powyżej wygląda nie tylko 8 państw. np. nie ma wzór bitów, które stawiają Cię w 3,3 państwa. w tym przypadku, 3b może być używany do kodowania 8 stanów, w przeciwieństwie do 3b (dla 5 państw) dla dwóch państwowych maszyn. (mogą występować pewne logiczne problemy z powyższym machiny państwowej. I nie dwukrotnie sprawdzane go.)

Dziękuję bardzo. Naprawdę doceniam twoją pomoc. Ja pracowałem na problem tutaj: W tym zadaniu, musiałem zrobić diagram stanu z maszyny moore, która ma 2 wyjścia, jak poprzedni. Wyjście y1 = 1 dla 1101 wejściowej sekwencji i wyjście y2 = 1 dla 0111 wejściowej sekwencji . Nakładanie w produkcji mogą się zdarzyć. Staram się minimalizować stany i do tej pory używałem 7 państw. Numery wewnątrz środowisk (np. (0,0), (1,0)) etc przedstawia dwa wyjścia (y1, y2). Czy mógłbyś rzucić okiem na zdjęcia. Nie jestem pewien, czy zrobiłem jakieś błędy, czy nie. Proszę zaproponować żadnej poprawy. Dzięki.

łatwiej jest sprawdzić, czy nazwę państwa, sposób użyłem wydaje się dobrym wyborem, ale nie jest tylko jeden. Jest to nieco trudne do odczytania inaczej. Istnieje problem, jak również. spróbuj wejściowy "11111111"

łatwiej jest sprawdzić, czy nazwę państwa, sposób użyłem wydaje się dobrym wyborem, ale nie jest tylko jeden. Jest to nieco trudne do odczytania inaczej. Istnieje problem, jak również. spróbuj wejściowy "11111111"
widzę. Muszę go zmodyfikować: (jakiś pomysł?

w zasadzie, zacznij od tego, co już wcześniej powiedział. wymienić każdego państwa opartego na postępu każdego celu. począwszy od 0,0 do 1,0 z przejściami i 0,1. następnie przejdź do 1,0 i umieścić przejścia do 2,0 i 0,1. itd. .. Z sensownych nazw państw, powinno być łatwo narysować diagram, a następnie dwukrotnie sprawdzić przejścia.

Dzięki. Zrobiłem to raz na 1101 i 0111 kolejności. To narzędzie 9 stanach. Czy uważasz, że 9 państw jest zbyt duży i jest możliwe, aby zrobić to w mniej licznych państwach?

Można to zrobić z 8 państw, jedno państwo będzie powszechne.

Ja też tak myślę. Udało mi się podszedł z tym schematem: Czy możesz zaproponować żadnej poprawy? Ja postarałem się zrobić jednego wspólnego państwa, ale w tym przypadku wyjście nie potwierdza z ciągu wejściowego. o / p y1 = 1 dla i / P = 1101 op y2 = 1 dla i / p = 0111 w tym pokrywających sekwencji wejściowych.

10111 zawodzi. ponownie, bardzo łatwo sprawdzić, czy nazwać stany sensownie.

Hi przestawiać, poprawiłam go. Dzięki człowieku! Doceniam to. Chodzi o to, jak jestem newbie, nie chcę, aby zmienić ten styl już teraz. Uczono mnie w ten sposób: (Mam nadzieję, że będę w stanie pokonać wszelkie niedobory wkrótce Myślisz, że mogę poprawić ten schemat, aby zminimalizować liczbę państw.?

Jak o tym FSM ... wydaje się działać dla wszystkich kombinacji wejściowych dla mnie .. z 8 krajów ..

@ VLSI, to jest w porządku za 1101 i 1011 wejściowe ciągi. Teraz mówię o 1101 i 0111 i / p smyczki. Jestem trudno się połączyć dwa stany, aby zminimalizować liczbę państw.

Cóż, dla tych kombinacji wejściowych, trzeba będzie 9 stanach, aby upewnić się, że FSM nie lock-up lub dać wyjście na niewłaściwych kombinacji wejściowych.

Od dwóch państw, jeśli wyjścia są takie same wtedy, że są równoważne .. prawda?

Tak, jeśli wyjścia są takie same, to stany są równoważne.

hmm dzięki. Inna sprawa, załóżmy, że chcę zrobić przejście do wskazania S0 jeśli otrzymam 0 lub 1 w sekwencji wejściowej. Czy mogę to zrobić? Czy muszę zrobić dwa stany-jeden dla wejścia 1, a drugi do wejścia 0.

Możesz to zrobić również .. jeśli jesteś w określonym stanie w FSM i niezależnie od wejścia chcesz wrócić do pierwszego państwa lub stanu anyother, można dokonać przejścia do tego stanu, gdy wejścia są '0 'lub '1'.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back