Modem GSM Współpraca z mikrokontrolera PIC

S

sathiieesh

Guest
Witam wszystkich ... Robię projekt, w którym będę interfejsów modemu GSM z mikrokontrolerem PIC (16F877) .. Po podłączeniu modemu GSM z PC i może wysyłać i czytać wiadomości w sim za pomocą poleceń AT w hyperterminal ... Potem i iniatized UART w PIC wysłać i odebranych danych do komputera PC poprzez HyperTerminal jego działa poprawnie ... Kiedy i połączony z modemem GSM PIC i może w stanie wysyłać komendy AT do modemu GSM ale odpowiedź "OK" z modem GSM do PIC nie otrzyma PIC ... Przykład: AT (Wpisz )----- W Hyperterminal OK ------ Wiadomość z modemu GSM Compiler: MikroC Szybkość transmisji: 9600 bps modem GSM: Wavecom HT-W2101 mogę stanie wysłać AT i wprowadź polecenie z UART do PIC ... Ale nie mogę w stanie znaleźć odpowiedzi z modemu GSM ... ale działa dobrze, gdy i modem GSM z interfejsem PC hyperterminal ... Pomóż mi ... [color = darkblue] [/color]

1 - Czy Twój sprzęt skonfigurowany poprawnie - TX do RX z modemu, RX do TX z modemu? 2 - Czy na pewno swoje wysyłanie poleceń do modemu GSM-Serial port skonfigurowany, właściwego uzgadniania, właściwej szybkości transmisji, itp. 3 - Czy wypowiedzenia komendy "at" z "powrót karetki" podczas wysyłania poleceń przez mikro.

Hello! Spróbuj tego kodu poniżej .... To działa teraz! Użyłem Sony Ericsson T230 telefon .... Czyta wiadomość na gsm przez PIC i wyświetla komunikat odczytywany ... PIC16F877A jest używany tutaj ... Czy masz ISIS 7 symulator obwodu Profesjonalne ?.... Lub innych symulator ciruit ?.... Spróbuj zasymulować pierwszy na symulatorze ... I podłączeniu telefonu poprzez kabel USB do portu USB komputera, a na symulatorze układ, podłączyłem pin TX COMPIM do TX i RX PIC16F877A do RX z PIC16F877A .... I wirtualny terminal w jego pin RX ...
Code:
 unsigned char * msg1 = "AT"; unsigned char * msg2 = "w + CMGF = 1"; unsigned char * MSG3 = "AT + CPM = \" ME \ "\ n"; unsigned char * MSG4 = " AT + CNMI = 2,1,0,0,0 "; unsigned char * MSG5 =" AT + CMGR = 1 "; unsigned char * MSG6 =" AT + CMGD = 1 "; unsigned char wyjścia [70]; int i = 0, flaga = 0; void main () {int ctr, x = 0; TRISB 0x02 =; TRISD = 0; PORTB = 0; PORTD = 0; UART1_Init (9600), na (CTR = 0; ctr

Dlaczego wszystkie opóźnienia? Nie powinno być potrzeby opóźnienie pomiędzy wysłaniem danych i powrotu karetki. Ponadto, należy się odczytu wyników z pamięci telefonu, czy są jakieś błędy. W najlepszym oprogramowania potrwać od kilku sekund do tego, co można zrobić w milisekundach.

Szanowny Panie / Szanowna Pani, Dziękuję za dobre informacje kupiłem Telit GM862-Quad GSM z EasyGSM / GPRS GM862 Mikroelektronika Zarządu Mój projekt jest użycie PIC16F877A kontroler z tego modemu GSM do wysyłania SMS, gdy pewne działania dzieje Ale to nie jest praca, I używane MikroBasic do programu PIC16F877A Patrz załączony plik, który obejmuje oprogramowanie i sprzęt Oczekiwanie na odpowiedź rodzaju poważaniem, inż. Aiman ​​Ismail

Hi iam dołączenie kodu, który działa idealnie, kiedy i interfejs Mikrokontroler PIC z PC hyperterminal do wysyłania i odbierania wiadomości ... Ustawienia sprzętu jest również prawo ... gdy próbuję wysłać sms z PIC działa idealnie ... problem czytania wiadomości w pamięci Sim .. ale otrzymanej wiadomości w moim telefonie jest ATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT TTTTTTTTTTTTTT .... Co może być problem ... Załączam kod ...
Code:
 sms_read void (); sms_send void (); char wyjścia [70]; void main () {UART1_Init (9600); / / Inicjalizacja modułu UART na 9600 bps Delay_ms (100); / / Oczekiwanie modułu UART do stabilizacji sms_read () / / czytać sms w miejsce 1 delay_ms (500); sms_send () / / wyślij sms} sms_read void () {unsigned char i; UART1_Write_Text ("AT \ n \ r"); delay_ms ( 500); UART1_Write_Text ("AT + CMGF = 1 \ n \ r"); delay_ms (500); UART1_Write_Text ("AT + CMGR = 1 \ n \ r"); delay_ms (500); UART1_Write_Text ("AT + CMGR = 1 \ n \ r "); delay_ms (500), podczas gdy (UART1_Data_Ready () == 0); for (i = 0; i

Witam, jestem dwa modemy GPRS. Używam HyperTerminal systemu Windows XP dla obu modemów na COM1 i COM2. Modem1 rozpoczęcia związku z ATDnumber i zwolnić związku z ATH. Modem2 automatycznie odbierał już po pierwszym dzwonku (ATS0 = 1). Problem polega na tym, że te modemy NIE CONNECT PO RAZ PIERWSZY w dwukierunkowy transfer danych (znaków) w trybie chociaż oba modemy wraca do PC "CONNECT 9600" wiadomość. Na drugiej próbie nawiązania połączenia połączenie jest prawidłowe po "CONNECT 9600" wrócił wiadomość z obu modemów i trasfer danych jest dwukierunkowa (modem1 Modem2). Co może być przyczyną tego problemu? : Cry:

Witam, jestem prowadzenie mojego projektu dr w tej chwili. Kupiłem płytę rozwoju Zigbee i zebrali go (miejmy nadzieję prawidłowo!). Istnieją dwa złącza dla procesora, z dwoma rzędami 8 pinów i jeden z dziewięciu dwóch rzędach. Chciałbym podłączyć czujniki i Telit GSM / GPS i trzy czujniki tego forum, z XBee Zigbee 2,4 GHz. Jestem również problemy z pisania kodu muszę PIC 16F819 mam. Moja przeszłość nie jest w elektronice. Czy możesz doradzić, jak dopasować moduł GSM i czujniki prawidłowo i najprostszy sposób załadowania kodu do procesora proszę? Byłbym bardzo wdzięczny dla danej pomocy. Wielkie dzięki, Jim Hood.

Pracuję na co modem UMTS, możliwość transmisji danych poprzez SMS i Internet za pomocą UC864-g modułu Pytam o mikrokontroler używać do wysyłania poleceń AT do modułu za pomocą UART, 1-Czy mogę korzystać z 8 Bit mikrokontroler wysłać za pośrednictwem UART? 2 - Czy mogę używać mc, jak PIC18f44500, ale id nie zawiera UART, zawierać USART i MSSP i USB też chciałbym wiedzieć, gdzie jest UART w 16F877? 3-Czy transmisji danych przez USB jest skomplikowane? (Nie jestem specjalistą w mc)

[Quote = msmomar] 1-Czy mogę używać 8-bitowy mikrokontroler wysłać za pośrednictwem UART [/quote] Tak [quote = msmomar] 2 - Czy mogę używać mc, jak PIC18f44500, ale id nie zawiera UART, to zawierać USART i MSSP i USB [/ b ]??[/quote] USART jest UART, które można wysyłać zarówno synchroniczne i asynchroniczne dane - spojrzenie na arkusz [quote = msmomar] 3-Czy transmisji danych przez USB jest skomplikowane (? Nie jestem specjalistą w mc) [/quote] Po pierwsze, potrzebujesz kontrolera, który posiada hosta USB lub interfejs OTG (dostępne tylko w PIC24 i PIC32 rodzin). Po drugie, jest znacznie trudniejsze do USB programem niż serial.

Po pierwsze chciałbym podziękować Man GSM, ale im początkujący w PIC jest to mój pierwszy projekt, może i zapyta, czy masz przykład z użyciem sprzętu UART z PIC18F4550 lub rodziny PIC18F, i starał się go za pomocą Soft_UART, to pracował, ale przesyłanie danych nie tylko znaków poleceń AT nie działa. jest to kod i napisał miękką Uart (jego pracy na bity nie na znaków) długo s; / / int f = 5; int m = 0; int x = 20; int datatx ​​= 255; void main (void) {TRISA = 0; Porta = 127; PORTB = 255; TRISB = 0; Soft_Uart_init (PORTD, 1,0,9600,0); while (x> 0) {Soft_uart_write (datatx); m + +; x -; porta = ~ porta ; vDelay_ms (100);}}

Mam dokładnie ten sam problem z sathiieesh i peter2020. I `ve już sprawdzić moduł GSM połączyć się z HT, i działa prawidłowo (mogę wysłać sms do mojej handphone poprzez HyperTerminal-GSM) I` ve już sprawdzić PIC z hyperterminal ... do porównuje mój program, a `s robi dobrze Ale gdy `m podłączenia PIC do GSM, nigdy nie otrzymała żadnych sms w moim handphone czym polega problem?? Czy ktoś może pomóc? [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 16 minut: [/color] [/size] Wszelkie sugestie?? GSMman może nam pomóc proszę ... :) Dzięki

SO masz RX z PIC podłączony do TX z modemu, a TX modułu podłączonego do theRX z PIC? Czy wysyłając powrót karetki po każdym poleceniu? Jeśli wszystko inne zawiedzie, po próbkę tego, co wysyłasz i co moduł powraca.

jest to wynikiem połączenia pomiędzy modułem GSM i PC Hyperterminal Zadzwoń Gotowe AT OK AT + CMGS = 1 ERROR AT + = CMGF 1 OK AT + CSCS = "GSM" OK AT + CMGS = "085880340583"> TEST GSM JAH:) + CMGS: 11 OK dostałem SMS w moim handphone: TEST GSM JAH:), a następnie przejść sprawdzić mój program PIC, PIC i podłączony do Hyperterminal, by upewnić się, że pętli ma się dobrze i jest. i staram się dać "złej" odpowiedzi, a mój didn `t programu nadal kodu, ale odpowiedź kodu przed błędu. i `m ciekawa, co się stało z moim forum?? I `m przy użyciu PIC-GSM pokładzie z Olimex, ale i` m podejrzanych o "Kod odpowiedzi" może mój PIC didn `t otrzymać ją w odpowiedni sposób. jest to kod: ...... ..... ...... for (i = 0; i

Ale ten program (nie znając odpowiedzi) działa poprawnie puts ("AT"); putch (0x0D); wait (); wait (); puts ("AT + CMGF = 1"); putch (0x0D); wait ( ); puts ("AT + CSCS ="); putch ('"'); puts ("GSM"); putch ('"'); putch (0x0D); wait (); wait (); puts ("AT + CMGS = "); putch ('"'); puts (" 085880340583 "); putch ('"'); putch (0x0D); wait (); wait (); puts (" test GSM PIC "); putch (0x1A); wait (); wait (); wait ();

hej, mam podłączony modem gprs do pc i wpisany poleceń hyperterminal i dostałem sms do wymaganej liczby .... teraz chcę po prostu mikrokontroler i modem gprs i wysłać sms do każdej pplease numer mi pomóc ,,/.....

Witaj człowiek GSM! Jak mogę używać przerwań w wysyłaniu ciąg, "OFF", polecenie GSM, które zostaną następnie wykorzystane przez PIC16F877A do wyłączyć alarm? Ten alarm został spowodowany przez jednego z moich czujników (róg włącznik motocykli). Czy mógłbyś mi pomóc z robieniem przerwanie odbioru części w GSM? Czy mógłbyś mi pomóc zacząć przerwać? Jest to część otrzymają że obciążenia mnie wiele. Ponieważ musimy wysłać "OFF" aby wyłączyć alarm, gdy czujnik został uruchomiony, a następnie czekać na kolejny spust na alarm. Będzie to w pętli. Jak mogę interfejs ten otrzymał polecenie przez GSM do PIC16F877A tak, że to mcu będzie jeden odpowiedzialny za włączanie alarmu wyłączyć, a następnie być gotowy na kolejny pętli? Prosimy o pomoc proszę .. Dziękuję bardzo.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back