mikrokontrolera i hałaśliwym otoczeniu ...

N

narbeh_rob

Guest
Witam mam problem w moim projekcie .... : Cry: I projektowania obwodów, które używają 7 przekaźnik i Atmel 89c4051 (również 89s52) mikrokontrolera i ULN2003 który dysk przekaźników. Układ ten powinien pracujący w pobliżu kuchenki gazowej. Wszystko jest ok do momentu kuchenka gazowa generatory elektryczne iskry aktywować do spalania gazu na ... W tym systemie czasu idzie w nietypowych (reset, zatrzymania lub zmiany funkcji czy undefined function ...), ale kiedy mogę umieścić system daleko od kuchenka gazowa to działa dobre ... Wydaje się, że elektromagnetyczne generowane przez generator iskry się kłopoty ... Czy każdy organ wiadomo, co się dzieje, i co należy zrobić, aby temu zapobiec?

Spróbuj tarczy przynajmniej kryształ przez kawałek metalu, jeśli istnieje. Obwód kryształ jest zawsze słaby punkt każdego mikro systemu. Należy również płyty czyste może pomóc.

Witam, niedawno zaprojektowana deska do 30kV generacji napięcia za pomocą PIC. Ja zrobiłam pokładzie z solidnym płaszczyzną uziemienia. Nawet wtedy, gdy jest iskrzenie, jeśli mogę zabrać blisko palca do mikro, bez dotykania, EMF używane do sprzęgania mikro i zresetować. Co ważniejsze miałem zamknięte cały PCB w metalowe pudełko (klatka Faradaya) z vmany małe otwory na przewody, zamiast jednego dużego hole.There nie było problemu po tym. Nadzieję, że pomoże

hi 1 - wykorzystanie dużych GND dla projektu 2 - upewnij się, że rellay mieć obwodnicy diody w ciol (użycie diody bypass od górnej granicy normy) 3 - stosowanie filtra do zasilania: D

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back