mi pomóc w relacje LCD z mikrokontrolera 8051

E

embebed

Guest
hej, plz ktoś mi pomoże w zrozumieniu kodu inicjalizacji interfejsu lcd używam Keil oprogramowania i robię programowania w języku C, chociaż czytałem wiele programów inicjalizacji napisany w języku C, ale nie jestem w stanie zrozumieć, co jest celem każde polecenie wysłane podczas inicjalizacji i dlaczego wyślemy je proszę mi pomóc zrozumieć te polecenia należy

Google 8051 lcd i znajdź url [url = http://www.8051projects.net/lcd-interfacing/] LCD Tutorial na współpracę Mikrokontrolery: 8051 Mikrokontroler AVR PIC Projekty Projekty Poradniki Ebooki Biblioteki kody [/url]

[Url = http://www.dnatechindia.com/index.php/Code-Library/8051_ASSEMBLY/LCD-Interfacing-To-8051-in-4bit-mode.html] DNA TECHNOLOGY - LCD interfejsu do 8051 w trybie 4bit [ / url] nie ma innego.

Witam Mam problem w Proteus podczas interfacein LCD z AT89C51. Niniejszym jestem dołączenie schematu i mój program. Proszę mi pomóc przez to przejść. . Z góry dziękuję

Please Please jeden mi pomóc tutaj. Jej naprawdę pilnych .>>>.... Proszę

Please Please jeden mi pomóc tutaj. Jej naprawdę pilnych .>>>.... Proszę
Nikt nie pomoże Ci, jeśli nie są jasne, co chcesz

Używam LM032L LCD. Mam dołączone załączniki mojego projektu z tym. Proszę przyjrzeć się również. . .

Mój problem polega na tym, że gdy Symulacja mojego projektu za pomocą programu pisałem, to nie pokazuje nic na wyświetlaczu LCD. Nawet kursor miga, chcę wiedzieć, czy jest z winy mojego projektu czy mój programowania lub obu. Proszę mi pomóc w tym.

Byłem przez kod. będę wyjaśniać, co oznaczają te polecenia (do mojej najlepszej wiedzy, jestem również początkujący) MOV A, # 38H Polecenie to ustawić lcd do 8 bitowym interfejsem. Możesz wiedzieć, że LCD może być połączony w 4 bit i 8-bitowe mode.Also 2 linie będą wykorzystywane do wyświetlania danych. MOV A, # 0Eh To okaże się na wyświetlaczu. Kursor jest również włączona z migający kursor off. MOV A, # 01H to znaki. MOV A, # 06h Podwyżka ta będzie na pozycji kursora. MOV A, # 80H to ustawić adres DDRAM do 0.000.000. (Adres początkowy) MOV A, # 'B' acall DAT NOP acall DELAY MOV A, # 'I' acall DAT NOP acall DELAY MOV A, # 'N' acall DAT NOP acall DELAY MOV A, # 'I' acall DAT NOP acall DELAY Myślę, że ten wyświetli "BINI" na ekranie. Aby poznać komendy dla lcd, tylko google na to. Znajdziesz go.

Jak na arkuszu LCD ... Krok 1: Napisz ustawianie funkcji [0x38] w Command Zarejestruj .. [8 relacje nieco, wiele linii, 5x7 font size] STEP2: Daj opóźnienie 4ms Krok 3: Krok 1 Krok 4 Same: Daj 1ms opóźnienia Krok 5: Same Krok 1 Krok6: Napisz kursora / przełączyć na [0x1C] w komendzie REGISTER z opóźnieniem .. . [Shift cały ekran w prawo] STEP7: Napisz Display ON / OFF [0x0C] w komendzie REGISTER z opóźnieniem ... [Nr kursor i nr blink] STEP8: Napisz do trybu wprowadzania ustaw [0x06] w komendzie REGISTER z opóźnieniem ... [Przyrost bez shift] STEP9: Napisz kursora Home [0x02] do rejestru polecenia z opóźnieniem ... [kursora Home] STEP10: Napisz do wyświetlenia Clear [0x01] do rejestru polecenia z opóźnieniem ... [Clear Display] powyżej powiedział wszystko, co znaczenie dla LCD [2x16] inicjalizacji ... Wszystkie szczegóły są wyraźnie podane w arkuszu ...

Nie dostałem jeszcze symulacji pracy. Starałem się wyżej kod także. Ale nie bardzo mi pomógł. Proszę, jeśli są jakieś tutoriale ich dotyczące symulacji LCD w proteus, daj mi znać. Chcę pilną pomoc.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back