Marginesu fazy i uzyskać margines

C

chang830

Guest
Witam Mam pytanie na marginesie fazy i marży zysku. Wiemy, zarówno matgin fazy i marży zysku są potrzebne do opisania stabilność. W konstrukcji OSC, zawsze dają margines fazy i wzmocnienia margines oceny jego capabilty na gromadzeniu oscylacji. Ale w Stabilność analiza wzmacniacza, zawsze podaje tylko jego margines fazy i rzadko dotyczą marży zysku. Ktoś może mi powiedzieć dlaczego? Myślę, że jeśli zysk jest zawsze za mała, gdy chage fazy 0, więc ingore go. Pls. komentarzy. Dzięki

Witaj chang830 "Niestabilność" systemu oznacza po prostu oscilation systemu. jeśli wzmocnienie jest les niż 1 (atenuation w rzeczywistości) system jest zawsze dobrze stabilny. Problem jest, kiedy masz wzmocnienie większe niż 1: System może oscilate, ponieważ w niektórych częstotliwości beckome ujemne sprzężenie zwrotne dodatnie .... Tak więc wzmocnienie = 1 to ważny numer. Dlatego "margin fazy" jest dokładnie zdefiniowana na wzmocnienie = 1. Zauważ, że niektóre analogowe faceci używać decybelach wyrazić współczynnik wzmocnienia, bez wyraźnie mentionning tym. "Wzmocnienie = 1" jest taka sama jak "Wzmocnienie = 0 dB" lub przez nadużycie języka "Wzmocnienie = 0" (w dB bez wyznaczając go) Patrz "pułapki"?

Myślę, że obie są ważne i nie powinniśmy zaniedbywać albo

Marginesu fazy i marży zysku są bardzo ważne dla symulacji AC, więc musisz sprawdzić PM i GM enougth dla Twojego systemu.

W rzeczywistości jest jeszcze inny na ten sam temat: Wide-Bandwidth High Dynamic Range przetworniki C / A przez Domine MW Leenaerts, Arthur HM van Roermund, Konstantinos Doris

Myślę, że margines fazy jest bardziej intuicyjna dla stabilności. Bo można łatwo wiedzieć, że wzmocnienie pętli przy krzyżu częstotliwości (F1): T (j * f1) =- exp (j P) gdzie P jest margines fazy tutaj. funkcji błędu w f1 to być: 1 / (1 +1 / T (j * f1)) = 1 / (1 - exp (j P)) możemy łatwo obliczyć, że tylko P

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back