Małe zintegrowaną anteną pętli radio FM?

M

minus174

Guest
Witam, jestem projektowania małej płytce (3in x 4in) z dużą ilością cyfrowych układów scalonych w środku. I potrzebę włączenia małych pętli anteny radia FM wokół krawędzi płyty (akurat potrzebuję AM również). Zrobiłem kilka czytania i czuję, że rozumiem, podstawowe fakty i co należy osiągnąć. Jednak oblicza indukcyjność mój proponowany 2W x 3in, prostokątne jednym likwidacji pętli (osadzone wzdłuż krawędzi PCB) jest bardzo mały (o wiele rzędów wielkości mniej niż mH). To zaś oznacza, że kondensator tuning wartość będzie stosunkowo niewielka. Czy jest to prawidłowe, albo ja czegoś brakuje? Jeśli to prawda, to antena może mieć bardzo niski Q, która nie ma być w przypadku "małych" anten. Jak obecności GND / PWR samolotów w środku PCB (a więc w środku pętli anteny) wpływają na zysk anteny / wydajność? Co robię źle? Jestem na dobrej drodze? Każda pomoc jest mile widziana. Dziękuję! -Steve

Moje książki powiadomić mnie, że zmniejszenie indukcyjności rweuires zwiększenie pojemności obwodu rezonansowego, jeżeli chcesz zachować częstotliwości rezonansowej. Nie sądzę, że magnetyczny pętli jest obiecującym zasady projektowania anteny FM odbiornika. Właściwie, odbiornik antena nie muszą być dostrojone i dopasowane impedancji w każdym przypadku. Większość małych odbiorników nie.

Witam, małych indukcyjności oznacza, że musisz mieć relatywnie duża kondensator, jak fres = 1 / (2 * sqrt * pi (LC). Płaszczyzną uziemienia w pętli zmniejsza indukcyjność i sił linie pola magnetycznego na przepływ powietrza wokół pętli zamiast o przez niego. Zmniejsza to znacznie wydajność. Jak jesteś zainteresowany tylko odbiór, nie musisz dobrze dopasowane anteny. Dopóki wkład hałasu z anteny przekracza obwody odbiornika, jesteś OK. Mam złe uczucia na temat "cyfrowych układów scalonych wiele w środku", zarówno dla FM, jak również w przypadku AM. Może powinieneś rozważyć użycie słuchawek prowadzi jako antena (jeśli istnieje).

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back